Infofinanciar > Lumea la zi > Franța creează un program în valoare de 500 de miliarde de euro. Ce presupune acest plan și ce sector vizează
Lumea la zi

Franța creează un program în valoare de 500 de miliarde de euro. Ce presupune acest plan și ce sector vizează

euro Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Având în vedere dificultățile cu care se confruntă industria alimentară, guvernul francez a anunțat un plan de ajutorare a sectorului. Planul în valoare de 500 de milioane de euro include sprijin pentru fluxurile de numerar și un program care să ajute antreprenorii din industria alimentară să se extindă în străinătate.

Acest sector se confruntă cu dificultăți economice legate în special de schimbările climatice și de criza energetică. La aceste probleme se adaugă dificultăți mai mult structurale. Prin urmare, acest plan vizează consolidarea industriilor agroalimentare franceze pentru a le permite să își continue dinamica tranziției ecologice și a suveranității alimentare.

Fără vinuri și băuturi spirtoase, Franța intră în deficit

Roland Lescure, ministrul delegat pentru Industrie, a detaliat vineri, la France Inter, o parte din acest plan. El a spus că este „un sector care a fost un campion al Franței, eram al doilea exportator în urmă cu câțiva ani, acum suntem pe locul șase, iar dacă scoatem vinurile și băuturile spirtoase suntem chiar în deficit” și care este afectat de o situație economică ce agravează această situație structurală deja dificilă.

Măsurile se concentrează pe verigile industriale de prelucrare a alimentelor. Acestea sunt legături strategice între producția agricolă și consumator, prin intermediul distribuției sau al cateringului.

Planul este împărțit în trei părți: sprijin pentru fluxuri de numerar pe termen scurt, sprijin pentru relansarea dinamicii exporturilor prin însoțirea întreprinderilor agroalimentare franceze pe scena internațională și ajutor pentru a desfășura o viziune strategică pentru competitivitatea sectorului prin consolidare și investiții, dar și prin accelerarea tranziției ecologice.

Sprijin pe termen scurt pentru fluxul de numerar

Într-un moment în care tocmai s-au încheiat negocieri lungi și tensionate între industrie și distribuție și în care reprezentanții sectorului alimentar sunt îngrijorați de faptul că nu vor putea repercuta în tarifele lor creșterea costurilor de producție, guvernul se pregătește să pună în aplicare facilități de plată pentru anumite tipuri de taxe.

Pentru taxele fiscale (impozitul pe profit, impozitul pe proprietate și contribuția la valoarea adăugată pentru întreprinderi), întreprinderile aflate într-o situație dificilă vor putea solicita o amânare, pe baza unei justificări a situației lor. Pentru taxele sociale, în acest caz contribuțiile angajatorilor, sunt posibile cereri de amânare a plății.

Ca răspuns la erodarea excedentului balanței comerciale agroalimentare și pentru a îmbunătăți capacitatea producătorilor agroalimentari de a exporta și de a se dezvolta la nivel internațional, guvernul promite să ajute companiile să acceseze piețele de masă și să își lanseze exporturile. Franța suferă din cauza lipsei unei distribuții pe scară largă a produselor sale în anumite sectoare de consum de masă.

Prin urmare, în 2023 va fi lansat un program „Booster agroalimentar”. Este vorba despre un program de câteva luni destinat liderilor de întreprinderi din sectorul agroalimentar, pentru a-i sprijini să cucerească noi piețe. Schimbul de experiență și atelierele colective prevăzute în cadrul programului „Booster” sunt menite să ajute întreprinderile să își lanseze exporturile.

Fond de 500 de milioane de euro pentru a sprijini competitivitatea sectorului

Pentru a sprijini consolidarea sectorului, precum și creșterea IMM-urilor din sectorul agroalimentar, guvernul va crea un sistem de sprijin prin capital public-privat în valoare de 500 de milioane de euro.

Vor fi definite criterii de impact asupra strategiilor și proceselor companiilor care vor fi sprijinite cu capitaluri proprii, astfel încât acest fond să sprijine tranziția ecologică a sectorului. De asemenea, se vor lua măsuri specifice pentru a se asigura că și cooperativele agricole au acces la această facilitate.

„Vom da o parte din cele 500 de milioane de euro, dar vom negocia cu co-investitorii noștri: nu vom da mai mult de jumătate din sumă, vrem într-adevăr să dăm și să luăm”, potrivit ministrului delegat Roland Lescure.

De asemenea, guvernul dorește să ajute industriile agroalimentare să devină mai robotizate. Franța 2030, prin secțiunea sa „robotică”, va permite industriilor agroalimentare să se modernizeze și să se robotizeze. Industriile agroalimentare sunt mai puțin robotizate (60 de roboți la 10 000 de angajați) decât restul industriei franceze (132 de roboți) și sunt pe penultimul loc în Uniunea Europeană. Companiile care vor fi selectate vor fi cele pentru care „vom fi convinși că ne aflăm în fața unor industrii care vor să ridice capul și să revină în modul de cucerire, în special la nivel internațional”, conform radiofrance.fr.

În fine, acest plan va permite cooperativelor agricole să fie pe deplin eligibile pentru măsurile de sprijin pentru decarbonizare Franța 2030. De acum înainte, cooperativele cu activități industriale vor fi eligibile pentru măsurile de sprijin pentru decarbonizare ale France 2030, la fel ca și alte forme de întreprinderi industriale. De asemenea, pragul minim de investiție pentru participarea la viitoarele apeluri de proiecte de „Decarbonizare” va fi redus pentru a facilita depunerea de proiecte de către întreprinderile agroalimentare mici.