Infofinanciar > Lumea la zi > „Putin stârnește foametea mondială”! Milioane de tone de produse alimentare sunt blocate
Lumea la zi

„Putin stârnește foametea mondială”! Milioane de tone de produse alimentare sunt blocate

zelenski_costa-sursa-foto-stiridinsurse.ro
Sursă foto: știridinsurse.ro

Volodimir Zelenski, Președintele Ucrainei, a acuzat Rusia că blochează exportul a 22 de milioane de tone de produse alimentare și a avertizat că, dacă porturile sale nu vor fi deblocate, multe țări se vor confrunta cu o criză alimentară.

„Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea.

Dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare (cereale, orz, floarea soarelui). Le puteți debloca în diferite moduri. Una dintre modalități este o soluție militară. De aceea, ne adresăm partenerilor noștri cu întrebări privind armele respective.” a declarat Zelenski în timpul unei întâlniri cu presa, după discuțiile cu premierul portughez António Costa, care au avut loc sâmbătă la Kiev, potrivit biroului președintelui.

Înainte de război, livrările de grâu din Rusia și Ucraina reprezentau aproape 30% din comerțul mondial, iar Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb și al cincilea exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Conform CNN, programul alimentar mondial al Națiunilor Unite – care ajută la combaterea insecurității alimentare la nivel mondial – cumpără în fiecare an aproximativ jumătate din grâul său din Ucraina și a avertizat asupra consecințelor grave dacă nu se deschid porturile ucrainene.

Rușii condiționează eliberarea porturilor de ridicarea sancțiunilor

Joi, Ministerul de Externe rus a declarat că va lua în considerare deschiderea accesului în porturile ucrainene de la Marea Neagră, doar dacă se va examina eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei, transmite agenția de presă Interfax.

„Trebuie nu numai să faceți apel la Federația Rusă, ci și să priviți în profunzime întregul complex de motive care au determinat criza alimentară actuală și, în primă instanță, acestea sunt sancțiunile care au fost impuse Rusiei de către SUA și UE care interferează cu comerțul liber normal, cuprinzând produse alimentare, inclusiv grâu, îngrășăminte și altele.” a declarat Andrei Rudenko, ministrul adjunct de externe rus.

Și Joe Biden, președintele american, a discutat despre șocul global al subminării procesului de aprovizionare cu alimente provocat de războiul din Ucraina. El a spus că aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozurile acestei țări.

În timp ce vizita o fermă din Illinois, președintele a spus:  „Ghiciţi ce? Dacă acele tone nu ajung pe piaţă, o mulţime de oameni din Africa vor muri de foame, deoarece reprezintă singura sursă de aprovizionare pentru mai multe ţări africane”.