Info

2023, anul comerțului alimentar modern! Marii retaileri sunt pe o scară ascendentă

Cărucior în magazin, Sursă foto: Jurnalul Prahovean
Sursă foto: Jurnalul Prahovean

2023 se anunță a fi un an prosper pentru jucătorii mari de pe piața comerțului alimentar, cu extinderi și renovări ale magazinelor din întreaga țară. Cu 346 de magazine la nivel local și după un an reușit, cu 38 de inaugurări, dintre care 10 au fost relocări, Lidl se abține să anunțe planurile de expansiune pentru anul acesta. 

Reprezentanții liderului pieței comerțului alimentar din România, Lidl, întrebați de Economica despre planurile de investiții de viitor, au preferat în schimb să vorbească despre trecutul companiei, evitând să ofere informații actuale. 

„Suntem prezenți în toate județele, iar în acest an, am reușit să ne extindem rețeaua atât în centrele urbane mari precum București, Oradea sau Timișoara, cât și în localitățile mai mici precum Pucioasa (județul Dâmbovița), Apahida (județul Cluj), Săcălaz (județul Timiș), Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov) sau Șimleul Silvaniei (județul Sălaj). Odată cu deschiderea unor unități noi, am continuat investițiile în procesul de modernizare a magazinelor noastre, astfel că în 2022 am avut și înlocuiri ale unor unități mai vechi, pe care le-am optimizat pentru a corespunde standardelor noastre în ceea ce privește sustenabilitatea și experiența pentru clienți”, au declarat oficialii companiei pentru Economica. 

Kaufland va deschide 10 hipermarketuri noi 

Al doilea cel mai mare retailer alimentar, Kaufland România, a realizat 13 inaugurări de magazine noi și șapte modernizări anul trecut. Compania a anunțat că anul acesta va continua să-și extindă magazinele din România, cu 10 noi locații de hipermarketuri, conform planului optimistpe care l-au realizat pentru 2023. 

„Expansiunea joacă un rol important în dinamica companiei și este o prioritate în modelul nostru de business. Drept dovadă, în ciuda instabilității economice din ultimii trei ani, noi am continuat planurile de investiții în România și am păstrat un ritm constant pentru deschiderile de magazine. În 2023, vom continua planurile de extindere în România, conform strategiei deja existente și în perspectivă optimistă, cu cel puțin 10 magazine noi”, a declarat directorul de Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România, Valer Hancaș. 

Oficialul a mai adăugat că firma sa va menține ritmul de expansiuni și în anii care vor veni: „Vom menține acest ritm de expansiune și în următorii ani, plănuind să deschidem cel puțin câte 10 noi magazine în fiecare an, atât în orașele mari, cât și în cele mici”. 

Carrefour își va renova magazinele și va extinde compania 

Obiectivul companiei Carrefour de anul acesta este și el, de asemenea, extinderea magazinelor sale în cât mai multe orașe din România. Carrefour are mai multe formate, de la hipermarketuri la magazine mai mici, însă reprezentanții companiei nu au menționat care dintre acestea vor fi privilegiate, aceștia anunțând că se vor concentra pe remodelarea tuturor formatelor sale. 

„Anul acesta vom continua să ne consolidăm rețeaua națională de magazine cu unități noi pentru toate formatele, concentrându-ne atenția și pe remodelarea magazinelor Carrefour. Pentru a sprijini această expansiune accelerată, plănuim deschiderea unui nou depozit logistic în partea de est a României”, a susținut Jagoda Gwardys-Zientara, Chief Operating Officer (COO), Carrefour România. 

Clienții sunt prioritatea companiei Carrefour, anunță aceasta. COO-ul a anunțat că „adaptarea într-o piață dinamică presupune analiza constantă a planului de expansiune și a rețelei de magazine. Decizia de a renunța la anumite magazinele sau schimbarea unei locații se impun uneori, în vederea explorării de noi opțiuni, mai potrivite cerințelor actuale. Scopul nostru final este de a le oferi clienților o experiență optimă atunci când aleg să facă cumpărături în rețeaua Carrefour”. 

În 2022, Carrefour a deschis 36 de locații noi. Aceștia operează în prezent un total de 400 de magazine în toată țara: 43 de hipermarketuri, 188 de magazine Carrefour Market și peste 45 de magazine remodelate, 117 magazine Carrefour Express integrate, 25 de magazine în regim de franciză și 29 de unități Supeco. 

Profi are în planul său pentru 2023 investiții de 500 de milioane de lei 

Profi, al cincilea retailer alimentar din România în lista cifrei de afaceri, însă cel mai mare din punct de vedere al numărului de magazine, plănuiește pentru 2023 investiții de jumătate de miliard de lei pentru expansiuni și renovări. Un număr de 300 de magazine noi sunt în vizorul companiei Profi pentru anul acesta. 

Profi a remodelat și extins peste 270 de magazine noi, toate în decursul anului trecut. „Având în vedere marea varietate a formelor în care se prezintă spațiile magazinelor noastre, facem în permanență teste pentru a determina felul optim în care să le adaptăm la noul format Profi cu accent pe convenience, format care se dovedește de mare succes. Trepat, magazinele noastre vor ajunge să fie administrate aproape exclusiv in sistem partener”, au declarat reprezentanții Profi România pentru Economica. 

40 de magazine noi Penny 

Penny, un retailer germen de alimente de tip discount, își va deschide 40 de unități noi anul acesta, alocând pentru acestea un buget de 120 de milioane de euro. Penny are în prezent 336 de magazine alimentare la nivel național, iar în 2022 a remodelat un număr de 81 de unități. 

Reprezentanții companiei Penny au declarat că au încheiat „procesul de remodelare pentru toate magazinele din rețea. A fost un demers amplu pe care l-am început în 2020. În cei trei ani, am remodelat un total de 251 de magazine. De asemenea, începând cu 2020, toate magazinele noi din rețeaua PENNY au fost deschise direct sub formatul PENNY Punct. Așadar, în 2023 ne vom concentra eforturile pe extinderea rețelei de magazin”. 

Penny a anunțat că plănuiește investiții de 1 miliard de euro până în 2029: „Lucrăm cu un plan de investiții ambițios care se întinde pe o perioadă de câțiva ani. Ne propunem să investim 1 miliard de euro până în 2029, în principal prin extinderea rețelei noastre la un total de 619 magazine și 6 depozite”, citează Economica.