Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu, despre alegerile din Găgăuzia: „Mulți dintre candidații de acolo sunt agenți ai Rusiei”
Lumea la zi

Maia Sandu, despre alegerile din Găgăuzia: „Mulți dintre candidații de acolo sunt agenți ai Rusiei”

Maia sandu sursă foto: a1.ro
FOTO: a1.ro

Maia Sandu acuză Kremlinul de încălcarea a normelor dreptului internațional și anume amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova. Pentru susținerea argumentelor liderul de la Chișinău a invocat alegerile din regiunea separatistă Găgăuzia, despre care a precizat că principalii candidați acționează la ordinul Moscovei.

În această săptămână, Moldova a interzis unei delegații regionale rusești să se deplaseze în regiunea pro-rusă semi-autonomă Găgăuzia, care își va alege duminică șeful guvernului. Delegația a fost condusă de Rustam Minnikhanov, guvernatorul regiunii ruse Tatarstan. Acesta a declarat că este regretabil că i s-a refuzat intrarea în capitala Moldovei, Chișinău.

Declarațiile Maiei Sandu

„Vedem o interferență deschisă, el se îndrepta spre Găgăuzia pentru a susține unul dintre candidații la alegeri”, a declarat Sandu în comentarii televizate. „Din păcate, mulți dintre candidații de acolo sunt agenți ai Rusiei, și nu politicieni care vor să lucreze pentru binele poporului găgăuz”, explicat Maia Sandu.

Moscova neagă amestecul în afacerile Moldovei. Kremlinul nu a răspuns imediat la acuzația lui Sandu privind candidații ca fiind agenți. Rusia a declarat marți că expulzează un diplomat moldovean, în ceea ce a prezentat drept represalii pentru expulzarea, săptămâna trecută, a unui diplomat rus în Moldova.

Moldova, o mică republică ex-sovietică care a depus anul trecut o cerere de aderare la Uniunea Europeană alături de vecinul său Ucraina, a acuzat Rusia că încearcă să o destabilizeze. Moscova neagă acuzațiile. „Rusia nu respectă şi niciodată nu ne-a respectat suveranitatea şi independenţa. Şi acum Moscova încearcă să destabilizeze situaţia din Moldova pentru a ne obstrucţiona parcursul european şi pentru a provoca haos”, adăugat liderul de la Chișinău, citat de reuters.com.

Republica Moldova, obligată să-și mențină statutul de neutralitate

Republica Moldova, la fel ca toate statele europene, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, care a provocat un șoc în economia Moldovei, bazată în mare parte pe livrările de gaze din Rusia. Au urmat proteste antiguvernamentale.

Sandu a adăugat că Rusia s-ar afla în spatele protestelor și a diverselor partide „pentru a readuce la putere politicieni care se află sub controlul lor” și că Republica Moldova cu ajutorul Uniunii Europene face tot ce se poate pentru a se opune acțiunilor destabilizatoare operate de Moscova în Republică.

Liderul de la Chișinău a subliniat faptul că unul din obiective, susținut de altfel și de majoritatea societății, constă în menținerea statutului de neutralitate, doar că pentru îndeplinirea acestui țel Moldova trebuie să beneficieze de  garanții de securitate.

Prerogativele Constituționale obligă ca regimul de la Chișinău să-și mențină statutul de neutralitate în cazul războiului din Ucraina. Însă, chiar și în aceste condiții, aspirațiile europene ale Chișinăului reprezintă o prioritate pentru guvernul de la Chișinău. „Comunitatea Politică Europeană este un forum creat anul trecut, în care liderii europeni discută soluţii la problemele cele mai urgente ale Europei, precum securitatea, stabilitatea şi rezilienţa energetică’, a punctat Maia Sandu.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.