Infofinanciar > Info > Discuții despre unirea Republicii Moldova cu România. Părerile unui europarlamentar român
Info

Discuții despre unirea Republicii Moldova cu România. Părerile unui europarlamentar român

România R.Moldova sursa foto Timpul.md
sursa foto Timpul.md

Republica Moldova se află în acest moment într-o situație vulnerabilă dată de contextul extern care nu este unul favorabil. Țara este expusă influențelor și tendințelor de expansiune rusești și de asemenea, se confruntă cu alte efecte negative care provin din incertitudinea de a avea un război la graniță.

În astfel de momente, se pune problema unei uniri a României cu Republica Moldova și există discuții în acest sens. Într-un interviu acordat la Strasbourg, europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, a declarat că astfel de lucruri „nu trebuie forțate, pentru că nu cred că am face nimănui un bine, nici cetățeanului român, nici cetățeanului din Republica Moldova”.

Sprijin pentru Republica Moldova

Europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, este co-inițiator al unei implementări adoptate de Parlamentul European, săptămâna aceasta, care dorește obținerea de sprijin suplimentar din partea Uniunii Europene pentru Chișinău, cu scopul diminuării tensiunilor din țara afectată de războiul de la graniță. Dragoș Tudorache a explicat care sunt motivele pentru care se dorește implementarea unui sprijin pentru Republica Moldova. Acesta a explicat că Moldova trebuie să facă față războiului inițiat de Rusia. De asemenea, țara se confruntă cu o puternică criză economică și energetică.

„A fost foarte important să marcăm acest moment, care nu este simplu pentru Republica Moldova, știm cu toții că este supusă de mai bine de un an la un, aș spune, război hibrid condus de Rusia și căruia Moldova trebuie să-i facă față, împreună cu toate celelalte crize care se suprapun: criza energetică, criza economică, prin care de altfel trecem cu toții, criza refugiaților din Ucraina. Deci practic Moldova trece printr-o perioadă dificilă și am considerat că este important să dăm acest semnal de sprijin.” a declarat europarlamentarul.

Inițiativa acestui ajutor reprezintă un prilej de expunere a Republicii Moldova și de a facilita imaginea acesteia la nivelul UE. „Deci, în primul rând, moțiunea trebuie văzută ca pe o platformă de exprimare a sprijinului politic pe care Uniunea Europeană îl dă Moldovei în efortul pe care îl face, și de a face apel la Comisie, la Consiliul statelor membre să ia foarte în serios eforul pe care Moldova îl face și, uitându-ne către finalul anului, când așteptăm, o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare a Moldovei la UE, să impulsionăm statele membre să gândească în această direcție.” a declarat Dragoș Tudorache.

Unirea Republicii Moldova cu România

Europarlamentarul a semnalat că o posibilă unire a țării noastre cu Republica Moldova este posibilă dacă se realizează natural și în timp, fără a fi forțată de alți factori: „Eu nu aș vrea să fac pronosticuri acum, pentru că nu asta ar trebui să fie acum preocuparea noastră. Ideal, asta ar fi o evoluție cât mai naturală și care să crească de jos în sus și nu să fie impusă de sus în jos.”

Acesta a semnalat că ideea unirii României cu țara de peste Prut este încă la nivel de discuție și că cetățenii ambelor țări trebuie să acorde timp de gândire acestei decizii, pentru a se obișnui cu un astfel de lucru, care nu le afectează viața. „Ele trebuie să fie o alegere naturală, firească a societății, a cetățenilor și cred că ele se vor întâmpla atunci când celelalte nevoi, de bază, vor fi rezolvate, când oamenii își vor da seama că toate aceste discuții geopolitice, strategice nu le afectează viața și atunci oamenii își vor putea aloca timpul și spațiul sufletesc de a se gândi și la aceste teme mai mari.” a declarat Dragoș Tudorache, conform HotNews .