Infofinanciar > Lumea la zi > Se încing lucrurile între Chișinău și Moscova! Republica Moldova a blocat intrarea unei delegații ruse în țară
Lumea la zi

Se încing lucrurile între Chișinău și Moscova! Republica Moldova a blocat intrarea unei delegații ruse în țară

Moldova-Rusia
Sursa foto: gov.md

Moldova le-a transmis luni politicienilor ruși să nu se amestece în afacerile sale interne, după ce a interzis intrarea în țară a unei delegații rusești înaintea unor alegeri regionale.

Delegația condusă de Rustam Minnikhanov, guvernatorul regiunii ruse Tatarstan, trebuia să participe la un forum în regiunea semiautonomă Găgăuzia, care organizează alegeri pe 30 aprilie pentru desemnarea șefului guvernului său. Minnikhanov a sosit cu un avion oficial al guvernului din Tatarstan, dar nu a fost lăsat să coboare din aeronavă.

Moldova, care a depus anul trecut o cerere de aderare la Uniunea Europeană alături de vecinul său Ucraina, a acuzat în repetate rânduri Rusia că încearcă să destabilizeze țara, lucru pe care Moscova îl neagă.

Oamenii Moscovei se plâng că sunt tratați ca indezirabili

Poliția de frontieră a declarat într-un comunicat că deplasarea sa a avut ca scop consolidarea sprijinului pentru un candidat pro-rus care se prezintă la alegeri.

„Susținerea unui candidat la alegerile locale din Republica Moldova nu este un motiv valabil și autoritățile le cer birocraților ruși să se abțină de la a se amesteca în afacerile interne ale țării noastre”, a declarat serviciul de pază a frontierei, citat de Reuters.

Minnikhanov a postat un videoclip pe rețelele de socializare în care a declarat că el și delegația sa au fost etichetați ca indezirabili, o acțiune pe care a descris-o ca fiind regretabilă. El a declarat că locuitorii din Tatarstan și Găgăuzia, ambele cu populații turcice, sunt „frați”. Găgăuzia este o regiune autonomă în care locuiește o populație turcică pro-rusă și creștin ortodoxă.

Rușii se simt lezați

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, a calificat decizia autorităților de frontieră ale Republicii Moldova drept un gest neprietenos în raport cu Tatarstan și Găgăuzia, precum și față de Federația Rusă. Oficialul de la Moscova nu a ezitat nici de data aceasta să spună ce trebuie să facă autoritățile de la Chișinău.

„Calificăm decizia autorităților moldovenești drept încă un pas neprietenos în raport nu doar cu Tatarstan și Găgăuzia, ci și cu Rusia. Acesta este direcționat spre zădărnicirea tradiționalelor relații strânse între regiunile țărilor noastre. Sunt sigură că o astfel de direcție antirusească nu este sprijinită în cercurile largi ale societății din Moldova”, a menționat Maria Zaharova, citată de presa de peste Prut.

Zaharova a confirmat faptul că Minnihanov se afla în fruntea unei delegații rusești care urma să ajungă în Găgăuzia la congresul diplomației „Prietenia popoarelor 2023”.

Purtătorul de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe nu a ezitat să vină cu sfaturi și recomandări pentru autoritățile de la Chișinău, care nu își doresc imixtiuni în treburile interne: „Îndemnăm Chișinăul să țină cont de interesele cetățenilor și să nu împiedice dezvoltarea contactelor între oameni și a relațiilor interregionale cu Rusia”, a mai spus Zaharova.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.