Lumea la zi

Maia Sandu continuă să îl sfideze pe Vladimir Putin. Republica Moldova vrea să părăsească CSI

maia-sandu-putin sursa cotidianul.md
Maia Sandu, președintele R. Moldova și Vladimir Putin, președintele Rusiei. Sursa foto: cotidianul.md

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat că Guvernul Republicii Moldova ia în considerare ieșirea oficială din Comunitatea Statelor Independete (CSI), organizație condusă de Rusia. Din CSI fac parte 9 dintre cele 15 state care se aflau în componența Uniunii Sovietice.

Într-un interviu televizat, șeful diplomației moldovenești a menționat că țara sa nu participă la reuniunile CSI, exprimându-și opoziția față de războiul declanșat anul trecut de Rusia împotriva Ucrainei.

Republica Moldova vrea să părăsească CSI

„În CSI nu vedem procese care au loc și care ar fi în interesul Republicii Moldova. Au loc unele întâlniri, dar noi nu participăm la ele. Acesta este răspunsul nostru la agresiunea rusă împotriva Ucrainei. La export noi avem probleme încă din anul 2006, iar odată cu trecerea timpului vedem că această organizație devine tot mai puțin relevantă pentru țara noastră”, a afirmat acesta.

Popescu a reiterat poziția sa față de agresiunea Rusiei, susținând că „La modul practic, Republica Moldova nu participă la reuniunile acestei organizații și foarte clar își expune dezacordul în raport cu agresiunea rusă din Ucraina. Fiecare minister și agenție din Republica Moldova face analiza impactului acordurilor semnate în cadrul CSI. În funcție de această analiză va fi luată decizia”, a notat Nicu Popescu, potrivit sursei citate.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a mai abordat această problemă și la precedenta conferință informală a CSI din decembrie anul trecut.

„Maia Sandu însăși a vorbit recent despre acest subiect și a spus că, reieșind din convingerile sale pragmatice, R. Moldova preferă să nu se retragă din cadrul CSI. În același timp, se știe că ea nu va participa la summit-ul CSI”, a afirmat Peskov pe 12 decembrie.

Conferința de la Sankt Petersburg din 26 și 27 decembrie a stârnit indignare pe rețelele de socializare, deoarece presa oficială rusă a afirmat că președintele Vladimir Putin a oferit fiecăruia dintre liderii prezenți un inel de aur.

Nouă dintre cele cincisprezece foste republici federale sovietice – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan – sunt membre ale Comunității Statelor Independente, o organizație regională formată în urma destrămării URSS.

Cele trei națiuni baltice, Estonia, Letonia și Lituania, precum și două națiuni care au părăsit organizația – Georgia în 2009 și Ucraina în 2018 – reprezintă excepții. Din 2005, Turkmenistanul este membru asociat, iar Serdar Berdimuhamedow, președintele său, a participat la summitul de la Sankt Petersburg.

R. Moldova dorește să adere la UE până în 2030

La 3 martie 2017, la mai puțin de două săptămâni de la începerea războiului din Ucraina, Republica Moldova și-a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană.

„Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această cale europeana, ei văd viitorul în UE”, declara la momentul respectiv președintele Maia Sandu.

La 23 iunie, liderii celor 27 de state membre ale UE au convenit să acorde Moldovei și Ucrainei statutul de candidat.

„Dorinţele mele sunt foarte ambiţioase. Cred că trebuie să devenim membri ai Uniunii Europene până la sfârşitul acestui deceniu”, a afirmat ea în declaraţii transmise pe postul public de televiziune Moldova-1, potrivit HotNews.