Infofinanciar > Info > Mai mulți români vor primi vouchere de 1.400 de lei! Cum poți accesa banii
Info

Mai mulți români vor primi vouchere de 1.400 de lei! Cum poți accesa banii

Bani
Sursă foto: Romania TV

Peste 2 milioane de români sunt eligibili pentru a obține un  card de energie, conform unor date din martie 2023. Aceste carduri vin în ajutorul celor care au venituri modeste și dificultăți când vine vorba de achitarea facturilor de electricitate, gaz și energie termică.

Cardurile au o valoare maximă de 1.400 de lei, acordați în tranșe de câte 700 lei. Tranșa I poate fi folosită pentru facturi emise în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023. Cea de-a doua tranșă corespunde cheltuielilor pentru energie din perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Noutățile pe care trebuie să le știe românii

Începând cu acordarea primei tranșe de carduri de energie și până în martie 2023, s-au efectuat peste 225.000 de plăți. Valoarea medie a unei tranzacții a fost de 313 lei, conform unor date făcute publice de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Odată cu transmiterea înștiințărilor pentru cei care nu sunt eligibili, marcăm o altă etapă importantă în procesul de operaționalizare a măsurii prin care ajutăm românii vulnerabili să achite facturile la utilități. În tot acest timp în care Poșta a emis și distribuit cardurile de energie, au fost colectate peste 450.000 de declarații pe propria răspundere, în baza cărora s-au descoperit alți 350.000 de beneficiari eligibili. Cât de repede, Poșta le va emite și distribui cardul, pentru ca și ei să intre în posesia ajutorului. De asemenea, dacă printre cei 590.000 de oameni care primesc înștiințare sunt locuințe unde figurează locatari care de fapt nu stau acolo, dar venitul le este luat în calcul, trebuie să știe că pot solicita anchetă socială și li se va clarifica situația. Numărul de call center 0319966 este disponibil și pot solicita acolo mai multe detalii. Mă bucur că toate aceste obstacole sunt depășite cu succes și măsura funcționează așa cum speram. Corelarea bazelor de date la un asemenea nivel este o premieră pentru noi și era un demers necesar, care ne va ajuta și pentru alte măsuri pe care Guvernul le pregătește în viitor”, a declarat Marcel Boloș, Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene în România.

Cum să folosiți cardul de energie

Pentru a face plăți cu ajutorul cardului, românii eligibili au mai multe variante. În primul rând, ei pot face plăți fizice, la poștă. O altă posibilitate este aceea de a intra pe site-ul Poștei Române, informează antena3.ro. Pentru a naviga platforma, este necesar să accesați secțiunea „Compensare energie”.

Recomandarea noastră este să vă scanați documentele cerute cu o aplicație specializată, care le redă în format PDF. Astfel, nu va fi nevoie să încărcați fișerele de mai multe ori, întârziind indirect plata facturilor.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.