Infofinanciar > Info > Se dau banii înapoi pe facturile enorme la energie! Anunțul de ultimă oră al distribuitorilor
Info

Se dau banii înapoi pe facturile enorme la energie! Anunțul de ultimă oră al distribuitorilor

facturi energie romanialibera.ro
Credit imagine: romanialibera.ro

Furnizorii de energie au început să elibereze din nou facturi, după o perioadă în care le-au amânat pentru a aplica procedurile de regularizare. În urma acestui proces, unii români s-au trezit cu facturi de mii de lei, în timp ce alții au primit sume negative. Aceștia din urmă sunt eligibili pentru o rambursare.

Cei care au consumat mai puțin în 2022 decât în 2021 vor fi încadrați într-un alt plafon de preț decât cel în care se aflau până acum. Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, vă prezentăm un exemplu. Un client care în 2021 a consumat în medie 100 kW, iar în 2022 a reușit să scadă sub acest prag, va primi înapoi diferența dintre 80 bani pentrui kW/H și 68 bani pentru kW/h.

Cum se va restitui suma

Românii care sunt eligibili pentru rambursare pot primi fizic banii ce trebuie restituiți. Alternativ, li se poate scădea suma corespunzătoare din următoarea factură la electricitate.

O altă variantă este aceea de a face o cerere prin care banii să fie virați într-un cont indicat de client. Anul trecut, au fost două categorii de plafonare. Astfel, clienții casnici care consumau până la 100 kWh se aflau în categoria de 68 bani la kW/h. Cei cu un consum între 100 și 300 kWh se încadrau la 80 de bani kW/h. Așadar, cei cărora consumul le-a scăzut sub pragul decisiv de 100 kWh se bucură de restituirea unei sume de bani.

Prima factură la electricitate pe care o primesc românii în 2023, în luna februarie, va ține cont ce această diferență de consum. Totodată, antena3.ro raportează că s-a creat un nou cadru de plafonare, pentru persoanele care folosesc mai mult de 300 kWh. Pentru aceștia, pragul este de 1,3 lei pentru kW/h.

Situația facturilor la curent

Inflația în creștere a afectat un foarte mare număr de români și s-a văzut mai ales în cazul facturilor la energie. Totuși, anul 2023 a adus vești bune pentru unii dintre cetățeni. De exemplu, Prefectura Alba a discutat cu compania Electrica Furnizare, negociind o reducere de 50% pentru cheltuielile pe electricitate ale celor mai mulți clienți. Astfel, peste 87% dintre ei sunt eligibili pentru o reducere a costurilor. Alte localități care beneficiază de această reducere, în temeiul legii, se află în județele Hunedoara, Bihor și Cluj.

Pe de altă parte, clienții Enel au avut o surpriză neplăcută în februarie 2023, când s-au trezit cu facturi în general mai mari. Acest lucru este motivat de faptul că perioada 1-15 decembrie 2022 a fost facturată diferit față de a doua jumătate a lunii decembrie și întregimea lunii ianuarie. Această proratare i-a derutat și scandalizat pe cetățenii care s-au trezit cu sume mai mari de plătit.