Infofinanciar > Lumea la zi > Mai multă securitate în SUA! Pe fondul îngrijorărilor legate de TikTok, sunt făcute schimbări în sistem
Lumea la zi

Mai multă securitate în SUA! Pe fondul îngrijorărilor legate de TikTok, sunt făcute schimbări în sistem

TikTok, Sursa foto: dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Administrația Biden a prezentat în această săptămână eforturile depuse pentru a răspunde preocupărilor tot mai mari legate de securitatea națională a SUA cu privire la manipularea datelor americanilor de către companiile străine.

Secretarul Comerțului, Gina Raimondo, a declarat în cadrul unei audieri în Senatul SUA că departamentul lucrează „pentru a securiza rețelele noastre de comunicații și tehnologie și suntem chiar acum în procesul de angajare a unei echipe care să facă monitorizare, investigații și aplicarea legii”.

Raimondo a declarat pentru Reuters după audiere că „angajăm zeci de persoane” pentru „a căuta orice companii care ar putea reprezenta un risc de securitate nejustificat pentru rețelele noastre sau pentru datele noastre”. Îngrijorările legate de TikTok, deținută de chinezi, au declanșat noi eforturi în Congres pentru a spori puterile de abordare a acesteia sau pentru a interzice eventual aplicația populară de partajare de videoclipuri scurte.

Miercuri, agențiile administrației Biden i-au informat pe senatori, într-o sesiune închisă care nu a fost raportată anterior, cu privire la „Exploatarea de către adversarii străini a datelor Americii de către platformele de socializare, brokerii de date și alte companii”, potrivit senatorului republican Jerry Moran, scrie Reuters.

Prioritate absolută

Subsecretarul pentru comerț pentru industrie și securitate, Alan Estevez, s-a numărat printre cei care au abordat amenințările lanțului de aprovizionare cu tehnologie a informației și comunicațiilor (ICTS), a precizat departamentul. Aproximativ 20 de senatori au participat la ședința de informare organizată de Comisia pentru comerț, au precizat consilierii.

Luna trecută, senatorii Mark Warner și John Thune, cărora li s-au alăturat alți 24 de senatori, au propus legea Restrict Act pentru a acorda Departamentului Comerțului o nouă autoritate pentru a revizui sau bloca o serie de tranzacții care implică străinătăți care prezintă riscuri pentru securitatea națională.

„Cred că este o prioritate absolută și trebuie să ne mișcăm de urgență”, a declarat miercuri secretarul american al comerțului, Gina Raimondo, în cadrul unei audieri în Senat cu privire la acest efort legislativ. „Este vorba de mai mult de o singură companie și este o amenințare omniprezentă constantă și avem nevoie de instrumente permanente finanțate corespunzător cu expertiză.”

Casa Albă și Raimondo susțin legea privind restricțiile. Criticii spun că proiectul de lege are o sferă de aplicare prea largă și afectează libertățile civile ale americanilor, inclusiv cele peste 150 de milioane de utilizatori TikTok din SUA. Tiktok neagă că folosește în mod necorespunzător date din SUA. Raimondo a declarat că departamentul a fost activ în abordarea amenințărilor din partea Chinei.

„Am pus peste 200 de companii chinezești pe lista entităților în timpul mandatului meu și investigăm în mod activ, constant, amenințări suplimentare și dacă și pe măsură ce considerăm că este nevoie ca anumite companii să fie trecute pe listă, nu voi ezita”, a spus ea.

Cu câteva zile înainte ca președintele de atunci, Donald Trump, să părăsească mandatul în 2021, Departamentul Comerțului a emis un document menit să abordeze preocupările legate de STIC reprezentate de China, Rusia, Iran, Coreea de Nord, Cuba și Venezuela.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.