Info

Mai este posibilă majorarea pensiilor? Declarații de ultimă oră din partea ministrului Muncii

buda isalarii playtech.ro
sursă foto: playtech.ro

Subiectul majorării pensiilor se pare că continuă să fie încă pe buzele tuturor politicienilor, mai ales în aceste vremuri când temperaturile se anunță că vor scădea covârșitor, iar prețurile la lemne și la gaze cresc continuu. În acest sens, tot mai multe procente și strategii sunt aruncate în spațiul public

„Ca să discutăm pragmatic, îmi permit să spun că noi, cei de la Partidul Social Democrat, ne străduim să creștem pensiile cu peste 12,5%, în ciuda celor cerute de Comisia Europeană. Răspunsul venit din partea CE a fost unul în conformitate cu PNRR-ul actual însă noi purtăm discuții în permanență cu comisarii europeni pentru a elimina acel procent de 9,4%”, declară oficialul de la Muncă. „Această majorare de acum nu este afectată de acest procent”.

Ministrul continuă și declară faptul că a întreținut și întreține în continuare discuții cu oficiali europeni pentru a elimina această măsură: „Este un răspuns care nu include discuțiile politice, discuțiile politice de prim nivel cum le-am avut, de exemplu, eu, împuternicit de Marcel Ciolacu şi de PSD, cu comisarul pentru muncă”.

CE vs Executivul de la București

Marius Budăi vorbește despre cele mai noi directive din partea Comisiei Europene care fac referire la viitorul buget al României. Acsta va trebui, în privința majorării pensiilor, să se încadreze anul viitor până în valoarea de 9,4% din Produsul Intern Brut (PIB). Acest lucru intră în contradicție cu declarațiile politicienilor din vârful statului, care au vorbit recent de procente de ce ajung până la 15%. De asemenea, CE așteaptă ca România să implementeze noua legislație privind acordarea pensiilor speciale, conform cerințelor din PNRR.

Anterior, Budăi discutase public despre toate aceste cifre, spunând că hotărârea finală va urma să fie făcută publică curând, într-o săptămână, o săptămână și câteva zile: „Noi am discutat și am avut o propunere de o majorare de cel puțin 10%. Am discutat în ultimul timp despre o anvelopă bugetară de 15%, cu o majorare a pensiei, nu a veniturilor, o majorare a punctului de pensie, pentru toată lumea, și o majorare diferențiată, adică acordarea de sprijin pentru categoriile vulnerabile. Nu vreau să avansez nicio sumă pentru că nu vreau să dau nicio speranță nimănui pe care ulterior să nu o putem îndeplini”.

Guvernul, sigur sau nedecis?

„Îi asigur pe părinții și bunicii noștri că pensiile vor fi majorate”, spune ministrul Muncii, într-o intervenție la Antena3. „Le-am transmis colegilor de guvernare, celor de la PNL, să nu se mai joace cu sufletele pensionarilor și să nu mai vorbească public despre procente și majorări fără să se consulte și cu noi”.

Despre același subiect a vorbit și președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu doar câteva ore în urmă. Acesta este de părere că: „Dacă nu scoatem acel plafon de 9,4% din PIB, această mărire a pensiilor din 1 ianuarie 2023 va fi ultima.  În primul şi în primul rând, după cum bine ştiţi, sunt preşedintele Camerei, nu prim-ministrul. Din mai, puteţi să mă întrebaţi direct şi de atribuţiile prim-ministru. În al doilea rând, am spus şi în conferinţă, cred că cel mai uşor în politică atunci când faci greşeli este să vii în faţa românilor şi să recunoşti aceste greșeli”, citează postul TV mai sus menționat.

Liderul de partid ia astfel în calcul condițiile din realitate și prețurile care se regăsesc acum la raft și pe foile de facturi, toate în legătură cu situația celor cu venituri mici, care ar fi cei mai afectați: „Unii poate au norocul să mai aibă părinţii în viaţă. Vorbim şi de pensiile lor şi de pensiile părinţilor. Cred că atunci când ai o pensie mai consistentă, peste 15.000 lei, 18.000 lei, 20.000 lei, e corect ca şi părinţii tăi să aibă o mărire la pensie mai mare, pentru că dacă punem acelaşi procent, părinţii tăi câştigă 180 lei, 200 lei şi tu câştigi 2.000 lei. Sunt ferm convins că românii gândesc la fel. E un moment dificil, mai ales pentru cei cu venituri reduse”, a mai spus Marcel Ciolacu.