Info

Lovitură dură pentru pensionari! Ciucă anunță o creștere de doar 6% a pensiilor. Scandal în PNL

Nicolae Ciucă Sprijin pentru România Sursă foto: Fanatik.ro
Sursă foto: Fanatik.ro

În cadrul emisiunii Decisiv de la Antena 3 CNN, au fost prezentate stenogramele din ședința de partid liberalilor.  Premierul Nicolae Ciucă ar fi spus că în urma discuțiilor cu Marcel Ciolacu s-a ajuns la un procent de majorare a pensiilor de doar 6,2%. Prim-ministrul ar mai fi spus că va exista și un ajutor suplimentar pentru persoanele cu venituri mici.  Declarațiile lui Ciucă au declanșat un val de nemulțumiri în rândul membrilor Partidului Național Liberal.

Anterior, mai mulți liberali din fruntea partidului, printre care Rareș Bogdan, Raluca Turcan și inclusiv Nicolae Ciucă promiteau pensionarilor o creștere de 15%. Aceștia motivau că majorarea pensiilor trebuie să fie cel puțin egală cu rata inflației. De cealaltă parte, social-democrații insistau pe o creștere de 10%, invocând lipsa fondurilor.

Potrivit stenogramelor prezentate în cadrul emisiunii de la Antena 3 CNN, procentul real de majorare a pensiilor ar fi de aproape de trei ori mai mic decât cel fluturat în public de premier, mai precis 6,2%.

Pensiile vor crește cu doar 6,2%

„Nicolae Ciucă: Am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%.

Alina Gorghiu: Nu mi se pare corect ca noi să ieșim și să spunem 15%, așa cum a spus și domnul președinte, și pentru că spune Marcel… Poate că data viitoare când vă întâlniți ne anunțați și pe noi. Să știm ce discutați ca să nu mai ieșim să comentăm altceva…

Rareș Bogdan: Păi cum vine asta? Până acum PSD a ieșit cu 10%, acum vorbim de 6,2%? Noi am spus că susținem 15%! Nu e treaba noastră, e treaba ministrului de Finanțe să găsească bani! Mama mea are pensie de 3500 de lei. Ce să îi spun?

Dan Motreanu: 15% transpus în buzunar nici nu e 15%, oricum! Nu acoperă inflația în întregime!

Raluca Turcan: Majorarea pensiilor care să acopere în integralitate rata inflației nu este numai o obligație morală, ci și una legală! O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023. Ne încadrăm fără probleme și în deficitul bugetar asumat, precum și în plafonul de 9,4% din PIB, despre care tot se vaită ministrul Muncii.

Adrian Cozma: Nu suntem de acord cu așa ceva! Să fie 15% pentru toată lumea! De două luni mă duc la TV și spun 15%. Ce sunt? Papagal?

Florin Cîțu: Se pare că Marcel, cum spuneți dumneavoastră, a găsit bani să nu mai majoreze impozitele pe clădiri cu 50%, dar bani pentru contractele part-time nu a mai găsit Marcel. ” arată Antena 3 CNN, citată de jurnalul.ro.