Infofinanciar > Lumea la zi > Mai are Rusia suficienți bani să continuie războiul? Cât a cheltuit Putin de la începutul confictului
Lumea la zi

Mai are Rusia suficienți bani să continuie războiul? Cât a cheltuit Putin de la începutul confictului

Putin, sursa foto russiabeyond
sursa foto: russiabeyond

În timp ce prețurile ridicate ale hidrocarburilor au dus la venituri mari, bugetul rusesc a înregistrat, de asemenea, o creștere puternică a cheltuielilor militare în acest an. La jumătatea lunii septembrie, Ministerul de Finanțe al Rusiei a raportat că, până la sfârșitul anului, cheltuielile pentru apărare vor crește cu 31%, de la 3.573 de miliarde la 4.679 de miliarde de ruble (57 de miliarde de dolari la 74 de miliarde de dolari).

Aceasta include suma suplimentară de 600-700 de miliarde de ruble (10-11 miliarde de dolari) pe care Ministerul Apărării o cheltuiește în acest an pentru achiziții și reparații de arme.

Un alt articol din bugetul Rusiei care a înregistrat o creștere extraordinară în 2022 este „Probleme naționale generale”; acesta a sărit cu 50%, ajungând la 2.629 de trilioane de ruble (42 de miliarde de dolari). Cheltuielile cu acest titlu provin în mod normal din activitățile administrative ale tuturor ramurilor guvernului. Dacă presupunem că fondurile excedentare de la această rubrică sunt legate de război, atunci este vorba de 869 de miliarde de ruble (13,8 miliarde de dolari) în plus la cheltuielile pentru apărare.

Un război costisitor

Cheltuielile federale pentru aparatul de securitate au crescut, de asemenea, cu peste 19% față de 2021, ajungând la 2.788.000 de miliarde de ruble (44,5 miliarde de dolari). O parte din aceste fonduri suplimentare sunt alocate Gărzii Naționale Ruse, ale cărei forțe sunt implicate activ în susținerea regimului de ocupație rusesc din Ucraina.

La scurt timp după publicarea bugetului planificat, Kremlinul a anunțat o „mobilizare parțială”. Ca urmare, aproximativ 318.000 de persoane au fost înrolate în armată, ceea ce va necesita o creștere suplimentară a cheltuielilor pentru apărare, cu cel puțin 372 de miliarde de ruble (6 miliarde de dolari) pentru a le plăti salariile și alte cheltuieli până la sfârșitul anului.

Bugetul pentru 2023 a fost elaborat de guvern și înaintat parlamentului înainte de decretul prezidențial privind mobilizarea, astfel încât nu ar fi o surpriză dacă cheltuielile militare reale atât pentru 2022, cât și pentru 2023 sunt mai mari decât cele anunțate oficial. În orice caz, chiar și cu aceste cifre, cheltuielile militare ale Rusiei în 2022 vor depăși 5% din PIB, ceea ce este fără precedent.

Exportul de petrol, salvarea lui Putin

Cu toate acestea, veniturile excepționale din petrol și gaze naturale compensează într-o anumită măsură cheltuielile legate de război. Astfel, Rusia va încheia acest an cu un deficit de 0,9% din PIB sau de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Deoarece piețele de finanțare a datoriilor externe sunt închise pentru Rusia după introducerea sancțiunilor occidentale, iar potențialul de împrumut intern este limitat, deficitul va fi finanțat, în principal, din rezervele acumulate, după cum a anunțat premierul rus Mihail Mișușin.

În octombrie, fondul deținea aproximativ 10.700 de miliarde de ruble (171 miliarde de dolari); partea lichidă a acestuia, care poate fi utilizată pentru astfel de plăți, se ridica la 7.500 de miliarde de ruble (120 miliarde de dolari) – mai mult decât suficient pentru a plăti deficitul din 2022, potrivit Aljazeera.

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.