Infofinanciar > Lumea la zi > Macron și Uber, duo controversat! Un politician francez dorește anchetarea modului în care președintele a ajutat compania
Lumea la zi

Macron și Uber, duo controversat! Un politician francez dorește anchetarea modului în care președintele a ajutat compania

Emmanuel Macron - sursa foto - playtech.ro
Sursa foto: playtech.ro

Uber reprezintă un motiv de neliniște în mai multe state din Europa. În acest caz, se poate face trimtere la ceea ce s-a întâmplat în România în urmă cu doar câțiva ani, dar și la protestele recente din Italia. Acum, un politician francez dorește ca Emmanuel Macron să fie anchetat pentru că a susținut intens acest serviciu de transport.

Emmanuel Macron nu a crezut niciodată în succesul pe care filiala franceză a companiei Uber îl poate avea. Chiar și în aceste condiții, el a fost de acord să lucreze împreună, în scopul schimbării legislației.

De ce a susținut Emmanuel Macron Uber-ul

După cum chiar purtătorul lui de cuvânt a precizat, funcția pe care actualul președinte al Franței a avut-o a jucat un rol important. Pe primul loc se află întrevederile cu reprezentanții mai multor companii, care, în acea perioadă, puteau aduce schimbări extrem de importante în zona de servicii, conform Mediafax. Astfel, pentru ca dezvoltarea acestui sector de activitate să fie posibilă, au fost necesare anumite modificări de tip legislativ pentru ca anumite bariere administrative să poată fi „depășite”.

Alexis Corbiere, cel care are funcție de deputat și face parte din partidul „Franța Nespusă”, formațiune de stânga, a spus că este nevoie de realizarea unei comisii care să ancheteze felul în care Emmanuel Macron a fost implicat în dezvoltarea companiei de servicii de transport, Uber.

Presa a început investigațiile

Potrivit sursei menționate, mai multe instituții de presă din lume, printre care și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații  au studiat o serie de acte. În urma acestei cercetări s-a dovedit faptul că Uber a avut parte de sprijinul unor oameni importanți din politica europeană, printre ei aflându-se Emmanuel Macron. Printre aceste personalități se mai află și Neelie Kroes, cea care a fost comisarul Uniunii Europene pentru Agenda Digitală.

Documentele care au fost preluate de către companiile media au fost diverse: de la stenograme la mail-uri.  În urma analizei acestor probe a rezultat faptul că valoarea acțiunilor de lobby  a fost în valoare de aproximativ 90 de milioane de dolari pe an, pentru ca Uber să se bucure de sprijinul venit din partea clasei politice. Probele provin din perioada 2013-2017.

În acea vreme compania era condusă de Travis Kalanick. Acesta a fost obligat de împrejurări să demisioneze în urmă cu cinci ani.

Ca orice altă companie aflată la început, Uber și-a dorit să-și depășească competiția și să se impună pe piață. Totuși, a apelat la sprijinul politicienilor de pe întreg continentul european pentru a reduce puterea pe care o avea în acel moment „vechiul” serviciu de transport urban, și anume taxi. Problema este reprezentată de faptul că acest ajutor a venit în urma unor influențe discrete.