Infofinanciar > Lumea la zi > Emmanuel Macron va trebui să facă compromisuri! Ce i-au transmis liderii partidelor după pierderea alegerilor
Lumea la zi

Emmanuel Macron va trebui să facă compromisuri! Ce i-au transmis liderii partidelor după pierderea alegerilor

Emmanuel Macron trist, sursă foto Know Your Meme
Credit imagine: infofinanciar.ro

Emmanuel Macron va fi nevoit să facă compromisuri dacă își va dori să aibă susținere parlamentară. Acest lucru i-a fost comunicat președintelui Franței de către liderii partidelor politice franceze imediat după acesta a pierdut majoritatea parlamentară în urma alegerilor.

Macron a început, marţi, o serie de reuniuni de două zile cu liderii principalelor partide pentru a găsi o posibilă ieşire din dilema creată de rezultatul legislativelor desfăşurate duminică, în urma cărora coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Naţională, dar nici nu poate fi imaginată vreo majoritate alternativă a opoziţiei.

Preşedintele francez i-a primit marţi dimineaţă pe liderul formaţiunii de dreapta ”Republicanii”, Christian Jacob, şi pe secretarul general al Partidului Socialista (PS), Olivier Faure.

Propuneri din partea lui Macron

După încheierea discuţiei Jacob a semnalat presei intenţia partidului său de a continua ”în opoziţie, de o manieră hotărâtă, dar responsabilă”, adăugând că îi revine lui Macron sarcina ”să pună propuneri pe masă”. Totuşi, Christian Jacob, care l-a descris anterior pe Macron drept un politician ”arogant”, a subliniat că o alianţă a formaţiunii sale de dreapta cu coaliţia acestuia ar echivala cu o ”trădare” a propriului electorat conservator.

Propuneri concrete i-a cerut liderului de la Elysee şi socialistul Faure, care a spus că a avut o discuţie ”interesantă” cu Macron. Acesta ”trebuie să facă propuneri şi vom vedea de ce parte ne aşezăm”, a mai afirmat Olivier Faure, fără a da vreun indiciu asupra unui eventual acord.

La rândul său, liderul formaţiunii centriste MoDem, Francois Bayrou, un aliat important al lui Macron, a apreciat după discuţia cu acesta că ”este nevoie de ceva apropiat de (un guvern de) uniune naţională”.

Macron și Marine Le Pen

Liderul de la Elysee a avut consultări şi cu alţi politicieni, inclusiv cu lidera extremei drepte Marine Le Pen, a cărei formaţiune a obţinut la aceste alegeri un rezultat peste aşteptări. ”Dacă măsurile care vor fi prezentate sunt de bun simţ le vom vota”, a spus Marine Le Pen după ce a discutat cu Macron, fiind însă exclusă o alianţă a extremei drepte cu partidul prezidenţial, care în seara alegerilor a subliniat că va face alianţe numai cu partide conforme cu orientările sale, adică partide ”proeuropene” şi ”proclimat”, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Coaliţia centrist-liberală Ensemble! (Împreună), care s-a sprijinit în timpul primului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron pe o majoritate confortabilă (fixată la 289 de deputaţi), are după alegerile legislative de duminică doar 245 de mandate de parlamentar din totalul celor 577.

Restul Parlamentului francez este repartizat în principal între extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen, care a realizat o ascensiune inedită cu 89 de deputaţi, stânga unită la iniţiativa tribunului său Jean-Luc Melenchon (cel puţin 150 de deputaţi) şi dreapta clasică, cu circa 60 de deputaţi.