Infofinanciar > Lumea la zi > Joe Biden acuză companiile petroliere pentru inflația crescută:„Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu”
Lumea la zi

Joe Biden acuză companiile petroliere pentru inflația crescută:„Exxon a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu”

Joe Biden, Sursă foto: g4media.ro
Sursa foto - g4media.ro

Președintele Joe Biden acuză companiile de petrol din Statele Unite ale Americii pentru că prețul țițeiului continuă să crească. Acest lucru agravează inflația care oricum era la cote destul de mari. Liderul de la Casa Albă a spus că un singur gigant petrolier a reușit să câștige în acest an mai mult deceât Dumnezeu.

Liderul Statelor Unite ale Americii a spus ă administrația lui o să ia măsuri pentru a reduce inflația, în așa fel încât costurile pentru diversele utilități să nu mai reprezinte o presiune pentru familiile americane.

Joe Biden spune că: „Sunt conștient că inflația este o provocare serioasă pentru familiile americane. Raportul despre inflație confirmă ceea ce americanii știu deja. Creșterea prețurilor, provocată de acțiunile lui Putin, afectează puternic America.”

Acesta a declarat că vrea să spună și ceva despre companiile petroliere, mai precis faptul că au 9.000 de licențe pentru forare și, totuși, nu realizează această acțiune. Afirmă că motivul este reprezentat de faptul că, în acest mod, câștigă mai mulți bani. În primul rând, prețul unui bariliu crește. În al doilea rând, nu forează deoarece își cumpără propriile acțiuni, despre care spune cu sinceritate că trebuie să fie impozitate. Aceast a făcut o referire la Exxon, un gigant în lumea petrolului, despre care a spus că :„ a făcut mai mulți bani decât Dumnezeu”.

Petrolul din Venezuela

Lupta pentru petrol este un fenomen care acum se întâmplă la nivelul întegii lumi. Astfel, există posibilitatea ca două companii din domeniu (Eni din Italia și Repsol din Spania) să înceapă să livreze în Europa petrol din Venezueala chiar de luna viitoare. Acest lucru are scopul de a compensa lipsa petrolului din Rusia. Aceste schimburi pot fi reluate după o perioadă de doi ani, când Statele Unite ale Americii au intensificat sancțiunile orientate către statul sud-american.

Mai multe surse spun că SUA și-au dat acordul pentru ca cele două companii din Europa să reia livrările de petrol, prin intermediul unei scrisori. Administrația lui Joe Biden are speranța ca țițeiul din Venezuela să ajute Europa în procesul de reducere al dependenței pentru resursa provenită din Rusia, dar și să redirecționeze unele livrări ale țării sud-americane către China.

O condiție extrem de importantă a fost ca aceste cantități de petrol să ajungă în Europa și să nu poată fi vândut în altă parte.

China ignoră SUA

Statul chinez nu a participat la seturile de sancțiuni din Occident împotriva Rusiei, achiziționând în continuare petrol și gaze de la Moscova, chiar dacă Statele Unite ale Americii au făcut apeluri către țara asiatică pentru a înceta acest lucru.

Washingtonul nu a acordat alocații asemănătoare pentru compania petrolieră americană Chevron, Oil and Natural Gas Corp din India și nici pentru Maurel&Prom din Franța, care au făcut lobby în Statele Unite ale Americii să obțină petrol în schimbul unor datorii de ordinul miliardelor de dolari ale Venezuelei, potrivit Observator News.

Aceste trei companii, alături de cele din Spania și Italia, au pus top schimbului de petrol cu datorii la jumătatea anului 2020, chiar în timpul campaniei de „presiune maximă” a fostului preșdintele american, Donald Trump care a redus exporturile de petrol ale Venezuelei, dar Maduro, liderul de stat sud-american, nu a fost înlăturat.