Lumea la zi

Parlamentul European a fost atacat cibernetic! Un grup pro-Kremlin este responsabil

Atacuri-cibernetice sursa playtech.ro
sursa: playtech.ro

Site-ul Parlamentului European s-a confruntat miercuri cu un atac cibernetic „sofisticat” care i-a perturbat serviciile. Atacul s-a petrecut la doar câteva momente după ce membrii parlamentului au votat pentru declararea Rusiei drept stat sponsor al terorismului.

„Confirm că Parlamentul a fost supus unui atac cibernetic extern, dar serviciile parlamentare se descurcă în scopul apărării Parlamentului”, a declarat Dita Charanzová, europarlamentar ceh și vicepreședinte al Parlamentului responsabil cu securitatea cibernetică, într-un comunicat.

Un alt oficial de rang înalt al Parlamentului, care a cerut să rămână sub protecția anonimatului, a declarat că „ar putea fi cel mai sofisticat atac pe care Parlamentul l-a cunoscut vreodată”. Atacul este cunoscut sub numele de DDoS (Distributed Denial-of-Service), în care cantități masive de trafic sunt trimise către servere în încercarea de a bloca accesul utilizatorilor de internet la site-uri web, a confirmat Marcel Kolaja, membru al Parlamentului European din partea Partidului Piraților din Cehia, citat de Politico.

Ce sunt atacurile DDoS

Atacurile DDoS sunt folosite de grupurile de hackeri pentru a perturba și a provoca haos. Acesta a apărut ca un instrument preferat al grupurilor de hackeri ruși precum Killnet, în special ca o modalitate de a protesta împotriva deciziilor politice din țările europene de a sprijini Ucraina în război.

Atacul asupra site-ului web al Parlamentului European vine după ce miercuri, camera a votat pentru adoptarea unei rezoluții prin care Rusia este declarată oficial ca stat sponsor al terorismului, în urma loviturilor Moscovei asupra civililor din Ucraina, acțiuni ce încalcă cu gravitate legislația internațională și umanitară, fiind considerate acte de terorism și crime de război. Eurodeputații subliniază că Rusia este un stat care sponsorizează terorismul și „recurge la mijloace teroriste”, conform Digi24.

„Avem un indiciu puternic că este de la Killnet, hackerii care dețin legături cu Rusia. Atât vă pot informa, totul este sub control. Au tăiat doar accesul extern la site-ul Parlamentului … Dacă nu vor fi și alte atacuri, ne așteptăm ca acesta să devină din nou accesibil foarte curând”, a declarat Eva Kaili, deputat grec și vicepreședinte al Parlamentului European.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a scris pe Twitter: „Site-ul Parlamentului European este supus unui atac cibernetic sofisticat. Un grup pro-Kremlin a revendicat responsabilitatea. Experții noștri IT ripostează împotriva acestuia și ne protejează sistemele. Asta, după ce am proclamat Rusia drept stat-sponsor al terorismului”. Aceasta a adăugat hashtag-ul #SlavaUkraini (Trăiască Ucraina) drept „răspuns” atacului rusesc.

„În această dimineață, Rusia a fost desemnată ca stat terorist într-o rezoluție oficială. În această după-amiază, întreaga rețea se prăbușește în Parlamentul European”, a scris pe Twitter Alexandra Geese, europarlamentar al Partidului Verde din Germania.

Centrul național de securitate cibernetică al Belgiei a confirmat că există o anchetă la nivelul UE, dar nu a putut oferi informații suplimentare pe această temă.