Info

România a oferit un ajutor energetic Ucrainei de 9,6 milioane de lei! Transelectrica a vândut aproape 4.000 de MWh

Energie electrică din Ucraina - sursa foto - agora.md
sursa foto: agora.md

România a vândut Ucrainei energie electrică în valoare de peste 9,6 milioane de lei în lunile august și septembrie, sub forma unui ajutor de 3.725 MWh acordat de Transelectrica către omologul său Ukrenergo. Ajutorul a fost solicitat de ucraineni după ce Spania le-a cerut să-şi întrerupă complet exporturile de energie.

Ajutorul acordat de România a avut ca scop să echilibreze tensiunea din rețeaua interconectată a Europei Centrale, care a suferit oscilații în urma racordării de urgență a sistemelor energetice din Ucraina și Republica Moldova, la scurt timp începutul invaziei ruse în Ucraina. Ca urmare a bombardamentelor ruse, o mare parte a infrastructurii energetice din Ucraina a fost avariată.

Ucraina a fost integrată în rețeaua europeană

″Motivul acordării ajutorului de avarie către Ucraina l-a constituit faptul că în interconexiunea Europa Continentală au fost detectate oscilații interzonale de tensiune pe direcția est-vest, cu o amortizare foarte slabă, iar OTS (operatorul de transport și sistem – n.r.) din Spania a solicitat Ucrainei, conform procedurilor de interconectare în regim de urgență a sistemelor energetice din Ucraina și Republica Moldova, să reducă soldul de export la 0 MW″, se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.

Valoarea totală a tranzacției este de peste 9,6 milioane lei, astfel că prețul mediu plătit de ucraineni a fost de circa 2.580 lei/MWh. În lunile august și septembrie, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la bursa românească de profil OPCOM a fost de 2.400 lei/MWh, respectiv 1.855 lei/MWh, potrivit Profit.ro.

De asemenea, România acordă ajutor de avarie și Republicii Moldova, după ce Rusia a hotărât sistarea livrărilor de energie electrică și gaze către Moldova, care se confruntă acum cu o criză puternică. Pe lângă avariile infrastructurii energetice din Ucraina, au fost oprite și livrările de gaze de la centrala Cuciurgan din Transnistria, ca urmare a reducerii fluxurilor de gaze de către gigantul rus de stat Gazprom, sistemul energetic al Republicii Moldova fiind dependent de cel ucrainean.

România furnizează ajutor și către Republica Moldova

Ucraina și Republica Moldova au fost racordate la sistemul Europei Centrale începând din luna martie, pe fondul începerii invaziei Rusiei în Ucraina. Rețeaua Europei Centrale este administrată de operatorii de transport și sistem grupați în Asociația Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity – ENTSO-E), ai cărei membri sunt operatorii de profil din statele membre UE, plus cei din Albania, Bosnia-Herțegovina, Elveția, Islanda, Macedonia, Muntenegru, Irlanda de Nord și Norvegia.

„Ca urmare a solicitărilor de sincronizare de urgență ale Ucrainei și Republicii Moldova din 27 și 28 februarie, operatorii de transport și sistem din Europa continentală au convenit să înceapă pe 16 martie 2022 sincronizarea de probă a sistemului energetic al Europei continentale cu cele din Ucraina și Republica Moldova. Această accelerare a proiectului de sincronizare aflat în derulare din 2017 a fost posibilă grație studiilor efectuate anterior și adoptării de măsuri de reducere a riscurilor”, a transmis atunci ENTSO-E.