Infofinanciar > Lumea la zi > Lukașenko i-a scris liderului ONU. Dezvăluie ce își dorește Putin de la ”noua ordine mondială”
Lumea la zi

Lukașenko i-a scris liderului ONU. Dezvăluie ce își dorește Putin de la ”noua ordine mondială”

Putin Lukasenko
Foto: Arhiva personala

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, este probabil cel mai fidel aliat al lui Vladimir Putin. Acesta a fost alături de președintele rus încă de la începutul războiului din Ucraina, teritoriul Belarusului fiiind folosit, spre exemplu, pentru a declanșa atacul asupra Kievului.

Acum, Lukașenko are o nouă intervenție în sprijinul stăpânului său de la Kremlin: cere ONU să înceteze sprijinirea Ucrainei și să accepte regulile lui Putin pentru noua ordine mondială.

Războiul declanșat de Putin în Ucraina de mai bine de 90 de zile poate căpăta consecințe nebănuite atât geopolitice, dar și economice. Acum însă visul liderului de la Kremlin pe termen lung pare concentrat pe crearea unui deziderat ascuns: o nouă ordine mondială, lucru dezvăluit de scrisoarea bizară a dictatorului din Belarus, Alexander Lukașenko trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Tupeu de dictator

Scrisoarea arată și un tupeu incredibil al dictatorului. Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, îndeamnă liderii lumii să lase Moscova să facă ce vrea în Ucraina, în documentul expediat la ONU, potrivit The Daily Beast.

Lukașenko cere în scrisoare altor guverne din lume să nu mai furnizeze arme Ucrainei, pe măsură ce războiul continuă, încercând să descrie acest lucru ca pe un comportament provocator, ignorând faptul că Rusia a început conflictul din țara vecină.

”Împreună și fiecare cu rolul său, putem face o mulțime de lucruri astăzi: să ne abținem de la furnziarea de arme (Ucrainei-n.a.)”, a spus Lukașenko, adăugând că toate țările se pot abține ”de la războiul informațional și la orice provocări, de la umflarea discursului instigator la ură din mass-media, de la încurajarea rasismului și discriminarea bazată pe apartenență națională, cultură, limbă și religie”.

Noua ordine mondială și Putin

Președintele Belarusului l-a îndemnat pe secretarul general al ONU să ia în considerare instituirea unei ”noi ordini mondiale”, un vis al lui Putin, în care toți membrii comunității internaționale să aibă ”garanții de securitate”, deoarece este în interesul ONU ca ”prevenirea prelungirii conflictului să aibă consecințe devastatoare”.

Lukașenko, care l-a ajutat pe Vladimir Putin în războiul din Ucraina, încă de dinaintea începerii invaziei, este văzut de înalți oficiali americani că lucrează mână în mână cu liderul de la Kremlin, încercând să facă din Belarus să pară o victimă neînțeleasă, nu un instigator.

Glume între Lukașenko și Putin

Președintele rus, Vladimir Putin a părut să încerce să îndepărteze vina de Rusia pentru războiul din Ucraina și consecințele acestuia. El a glumit luni, în timpul unei întâlniri cu Lukașenko, că va trebuie să discute cu oficialii occidentali despre afirmațiile lor că el este vinovat pentru toate problemele economice ale lumii, în urma invaziei din Ucraina.

Remarcile celor doi președinți vin în momentul când se împlinesc 90 de zile de la pornirea războiului din Ucraina de către Moscova și la doar o săptămână după ce ei și-au certat aliații pentru că nu au sprijinit Rusia în efortul lor de pe câmpul de luptă, îndemnându-i să-și intensifice eforturile pentru a mări suportul pe scena mondială pentru Kremlin.