Infofinanciar > Lumea la zi > Umor rusesc! Putin și Lukașenko, îngrijorați de soarta Kievului: „Polonia ar putea prelua vestul Ucrainei”
Lumea la zi

Umor rusesc! Putin și Lukașenko, îngrijorați de soarta Kievului: „Polonia ar putea prelua vestul Ucrainei”

Putin Lukasenko
Foto: B1Tv

Imaginația debordantă a liderilor ruși în materie de comunicare pare să fie contagioasă. După ce au declarat că o pornit un război pentru a dezanifica Ucraina, Vladimir Putin pare să fie urmat de aliatul său de buzunar în declarații ciudate. Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a spus astăzi că liderii Occidentali urmăresc dezmembrarea Ucrainei, părți din această țară urmând să revină Poloniei.

Tema nu este nouă, fiind lansată de mai multe ori în ultimii ani de propaganda rusă, dar este hilar să auzi că NATO urmărește dezmembrarea unei țări care a fost atacată de Rusia lui Vladimir Putin. Ba mai mult, Lukașenko a declarat la Soci, după o întâlnire cu liderul de la Kremlin, că este îngrijorat de soarta Ucrainei.

Îngrijorarea lui Lukașenko

Președintele Belarusului se declară „îngrijorat” de ceea ce a numit mișcările țărilor occidentale de a „dezmembra” Ucraina și a acuzat Polonia că încearcă să pună stăpânire pe partea de vest a țării, scrie Reuters. Nu putem spune că nu au umor, unul cinic, este adevărat. Practic, Ucraina este bombardată de trei luni de Rusia cu sprijinul Belarusului, dar Lukașenko este îngrijorat de soarta victimei.

„Ceea ce ne îngrijorează este faptul că ei sunt gata, polonezii și NATO, să iasă, să ajute la preluarea vestului Ucrainei, așa cum era înainte de 1939″, a susținut Lukașenko în timpul unei întâlniri televizate alături de președintele rus Vladimir Putin.

Și delirul nu se oprește aici. Liderul belarus, un aliat apropiat al lui Putin, a susținut că Kievul va trebui, în cele din urmă, să ceară ajutor „pentru a preveni preluarea vestului Ucrainei”. De la cine credeți că ar putea cere ajutor? Evident, de la cei care dezanifică acum țara. Logic. La fel de logic cum este faptul că Lukașenko vorbea și în numele lui Putin când a făcut aceste declarații.

Putin a mai promovat teza

Moscova a sugerat în trecut că Polonia încearcă să stabilească controlul asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, afirmație pe care Varșovia o neagă, calificând-o dezinformare. Polonia este unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, trimițând arme în țara invadată de Rusia și găzduind peste 3 milioane de refugiați ucraineni.

Belarus susținea în martie că forțele sale armate nu participă la ceea ce Moscova numește „operațiunea specială” în Ucraina, dar a fost o rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de trupe peste graniță la 24 februarie.

În cadrul unui pact de neagresiune semnat în 1939, chiar înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Germania nazistă și Uniunea Sovietică și-au împărțit Polonia între ele. Cea mai mare parte a teritoriului confiscat de Moscova se află acum fie în Belarus, fie în Ucraina, în timp ce Kaliningrad este o exclavă a Rusiei.