Lumea la zi

Lovitură grea pentru Moscova! Statul german a confiscat 3 rafinării ale rușilor

Rafinărie, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

În contextul crizei energetice care afectează Germania (care până la izbucnirea războiului din Ucraina era dependentă de gazul rusesc), autoritățile acestui stat au decis să preia conducerea a trei rafinării de pe teritorul său, care fac parte din gigantul rusesc Rosneft. Astfel, PCK Schwedt, Miro și Bayernoil vor fi trecute sub administrarea Agenției Federale de Rețele din Germania. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei din Germania, compania rusească Rosneft deține 12% din capacitatea de rafinare a petrolului de pe teritorul german.

Prin această mutare, Germania își completează rezervele de petrol necesare pentru a traversa următorul sezon friguros, înainte de a intra în vigoare embargoul propus de UE asupra petrolului rusesc de la data de 1 ianuarie 2023, scrie AP.

Germania se „deconectează” de la resursele rusești  de mai mult timp

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a anunțat în luna aprilie că Germania va înceta să mai importe petrol din Rusia până la sfârșitul anului

„Așadar spun aici în mod clar și fără echivoc că da, și Germania elimină complet importurile de energie din Rusia”, a mărturisit Baerbock.

„Vom înjumătăți petrolul până în vară și vom fi la 0 până la sfârșitul anului, iar apoi va urma gazul, într-o foaie de parcurs comună europeană, pentru că renunțarea noastră comună, renunțarea completă a Uniunii Europene, este puterea noastră comună”, a precizat Baerbock în luna aprilie a acestui an.

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul german de Finanţe, Joerg Kukies, a anunțat că Germania va înceta să cumpere petrol rusesc din data de 31 decembrie 2022.

„Oricine ştie care este istoria oleoductului Drujba, care a fost un instrument al imperiului sovietic în Europa de Est, ştie că eliminarea acestei dependenţe nu este un lucru uşor dar este ceea ce vom face în câteva luni”, a precizat Joerg Kukies.

Germania a fost dependentă de Rusia

Anterior începerii războiului, Rusia furniza 40% din necesarul de cărbune al Germaniei şi 40% din necesarul de petrol, potrivit statisticilor.

Totodată, aproape tot petrolul procesat în Germania vine din import. Acest lucru face din statul german cel mai mare procesator de petrol din Europa. Potrivit statisticilor, o treime din petrolul prelucrat în rafinăriile şi uzinele germane vine din Rusia.

În prezent, Rusia ocupă locul doi în lume la producţia de petrol , de circa 11 milioane de barili pe zi, în spatele SUA şi înaintea Arabiei Saudite.

Jumătate din petrolul exportat de Rusia a fost livrat statelor europene, printre care Germania, Italia, Olanda, Polonia, Finlanda, Lituania, Grecia, România şi Bulgaria. Europa, până la apariția sancțiunilor pe fondul războiului din Ucraina, primea aproape o treime din importurile de petrol rusesc prin oleoductul Drujba, care trece prin Belarus.