Lumea la zi

Raport: Venituri de 17,7 miliarde de dolari din petrol, în luna august, în Rusia. Exporturile au crescut, dar veniturile au scăzut

putin gaz sursa foto asiatimes.com
putin gaz sursa foto asiatimes.com

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Rusia a încasat 17,7 miliarde de dolari din exporturile de petrol în august, cel mai scăzut nivel din martie. În ciuda unei creșteri a exporturilor cu 220.000 de barili, până la 7,8 milioane de barili, scăderea a fost de 1,2 miliarde de dolari față de iulie. Ca urmare, agenția observă că majorarea transporturilor nu a compensat reducerea prețului petrolului rusesc.

Poziția s-ar putea înrăutăți pentru Moscova în decembrie, când intră în vigoare o nouă sancțiune a Uniunii Europene pentru bunurile energetice rusești. Potrivit cifrelor publicate de Ministerul rus de Finanțe, prețul mediu al petrolului de referință a scăzut cu 4,7% față de iulie, ajungând la 74,73 dolari pe baril în august. Un preț mult mai mic decât, de exemplu, cel al petrolului Brent, care se tranzacționează la 93,22 dolari pe baril.

Sancțiunile europene amenință economia Rusiei

În mod normal, exporturile de petrol și gaze naturale finanțează o treime din bugetul Rusiei. Cu toate acestea, la buget au fost înregistrate  doar 11,1 miliarde de dolari în august, cea mai scăzută sumă din ultimele 14 luni.

Acest lucru se datorează faptului că Rusia a convenit să scadă prețurile pentru națiunile care au importat petrol de la ea de la începutul războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale. Cu toate acestea, linia inițiativelor europene este departe de a fi încheiată. Din 5 decembrie, fluxul de gaze rusești achiziționate de membrii UE va fi redus și mai mult, iar importurile de produse petroliere rusești vor fi complet interzise la 5 februarie 2023.

G7 dezbate, de asemenea, un plafon pentru cel mai mare preț al petrolului rusesc. În acest sens, Vladimir Putin a declarat că va suspenda livrările de petrol către națiunile care folosesc astfel de politici și că se va concentra în schimb pe cele care urmează principiile pieței. Cu toate acestea, potrivit Bloomberg și AIE, plafonul ar putea duce la o nouă scădere a prețului pe care Rusia îl stabilește pentru exporturile de petrol.

„Veniturile petroliere rusești ar putea fi afectate și mai mult atunci când sancțiunile UE asupra importurilor de petrol rusesc vor intra în vigoare începând cu luna decembrie”, a precizat AIE în raportul său lunar de miercuri, citat de Bloomberg.