Lumea la zi

Europei o să îi ajungă gazul doar până în februarie! Revista presei energetice internaționale

Gaz - sursa foto - direct24.ro
Sursă foto: Direct 24.ro

Cele 160 de depozite de gaze distribuite în 18 țări ale Uniunii Europene sunt umplute în prezent în proporție de aproape 83% sunt suficiente pentru a acoperi doar 21% din consumul anual al statelor membre ale UE, precizează publicația spaniolă La Vanguardia.

Potrivit news.am, articolul notează că provocarea pentru politicienii europeni este să treacă iarna cu actualele rezerve de gaze. În cazul în care atât Uniunea, cât și țările vecine cu care împarte o rețea de aprovizionare, precum Marea Britanie, Elveția și Balcanii, nu reușesc să reducă cererea de gaze cu cel puțin 10%, depozitele europene ar putea fi goale la începutul lunii februarie 2023, potrivit ziarului, care citează date analitice.

Experții au prezis că cel mai optimist scenariu ar funcționa cu o reducere de 15% a consumului de gaze, dar experții nu sunt încrezători că acest lucru va fi realizat.

Moldova testează o nouă variantă de aprovzionare cu gaze

Republica Moldova poartă discuții cu Azerbaidjanul privind aprovizionarea cu gaze naturale, a declarat președintele Maia Sandu, potrivit en.trend.az.

„Nu este dificil să găsim surse alternative de gaze, dar să găsim gaze la un preț rezonabil. Guvernul poartă discuții cu România și cu Azerbaidjanul. Din punct de vedere tehnic, gazele ajung în toate regiunile Moldovei. Dar, din nou, totul depinde de preț”, a declarat Sandu la TV8.

Andrei Spînu, vicepremier și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, a declarat anterior că țara sa consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

„Am dori să semnăm un contract pentru a obține gaze într-un interval cuprins între 1 și 3 miliarde de metri cubi pe an”, a menționat Spînu.

Furnizarea gazelor azere în Europa prin intermediul Coridorului Sudic de Gaze a început la 31 decembrie 2020. Pentru prima dată în istorie, Azerbaidjanul și-a exportat gazele naturale pe piața europeană prin conducte.

Europa nu vrea gaze din Azerbaidjian

Mai mulți membri ai Parlamentului European (PE) au cerut șefei Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, să nu cumpere gaz din Azerbaidjan, care atacă teritoriul suveran al Armeniei, ci să ia măsuri pentru a opri ostilitățile, relatează TASS.

Potrivit News.am, inițiativa a fost susținută în special de membrii francezi ai PE François-Xavier Bellamy și Jordan Bardella. La rândul său, deputatul bulgar Andrei Kovachev i-a cerut șefului CE să facă tot posibilul pentru a opri uciderea oamenilor.

Japonia a cumpărat mai mult gaz din Rusia în august

Japonia, cel mai mare importator mondial de gaz natural lichefiat (GNL), a importat în august cu peste 200% mai mult din acest combustibil fosil din Rusia, a relatat joi The Moscow Time, citând date ale Ministerului japonez de Finanțe.

Japonia cumpără două treimi din GNL-ul său din Australia, Malaezia și Qatar, potrivit Kommersant. Rusia reprezintă 9% din importurile de GNL ale Japoniei, urmată de Statele Unite, cu 6%.

Potrivit datelor vamale ale ministerului de finanțe, Japonia a expediat luna trecută 450.000 de tone de GNL din Rusia – o creștere de 211,2% față de august 2021.

Ucraina și-a asigurat iarna

In perioada de toamnă-iarnă, Ucraina va fi asigurată cu cantitatea necesară de resurse energetice. Despre aceasta a anunțat premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, peste 13,2 miliarde de metri cubi de gaze au fost pompate în depozitele de gaze ale Ucrainei, iar până la 1 octombrie este planificată acumularea a 14,5-15 miliarde de metri cubi de gaze.

„Avem acorduri cu SUA privind furnizarea a 2 miliarde de metri cubi de la producătorii americani de gaze în cursul trimestrului IV al acestui an și al trimestrului I al anului viitor. Ne angajăm în negocieri cu țările nordice, în special cu Norvegia, privind furnizarea de volume fizice de gaze pentru Ucraina”, a menționat șeful guvernului.

Potrivit kmu.gov.ua, Denys Shmyhal a dat asigurări că, deși se așteaptă ca sezonul de încălzire să fie unul dintre cele mai dificile, Ucraina va avea suficient gaz și cărbune pentru a trece în mod stabil. Denys Shmyhal a accentuat că Guvernul se pregătește pentru diverse scenarii ale sezonului de încălzire, inclusiv pentru cele legate de riscurile militare.

În afară de componenta de resurse, Guvernul lucrează pentru asigurarea bazei materiale și tehnice: au fost deja achiziționate aproape 1.500 de generatoare mobile, zeci de cazane de rezervă, aproximativ 100 de puncte de alimentare etc. De asemenea, continuă să sosească echipamente de la partenerii internaționali ca ajutor umanitar.

Azerii cresc producția și exportul de gaze

În primele opt luni ale anului 2022, Azerbaidjanul a crescut producția de gaze naturale cu 9,7%, sau 2,7 miliarde de metri cubi, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Astfel, în perioada de referință, țara a produs 30,6 miliarde de metri cubi de gaze.

Potrivit Today.az, din producția totală de gaze naturale, blocul de zăcăminte Azeri-Chirag-Guneshli a reprezentat 9 miliarde de metri cubi, iar Shah Deniz 16,4 miliarde de metri cubi. În același timp, SOCAR a produs 5,2 miliarde de metri cubi de gaze.

În plus, vânzările de gaze în străinătate s-au ridicat la 14,4 miliarde de metri cubi, cu 23% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021. Turcia a reprezentat 5,4 miliarde de metri cubi din exporturile de gaze naturale ale Azerbaidjanului. În această perioadă, aproape 3,7 miliarde de metri cubi de gaze au fost exportate în Turkiye prin TANAP. În plus, 7,3 miliarde de metri cubi de gaze au fost transportate în Europa și 1,7 miliarde de metri cubi de gaze în Georgia.

De la punerea lor în funcțiune și până la 1 septembrie 2022, aproximativ 199 de miliarde de metri cubi de gaze au fost produse din blocul de zăcăminte Azeri-Chirag-Guneshli și peste 174 de miliarde de metri cubi din câmpul Shah Deniz. De la punerea în funcțiune, peste 121 de miliarde de metri cubi de gaze au fost exportate din câmpul Shah Deniz.