Infofinanciar > Lumea la zi > Lituania cere aliaților să rupă relațiile cu Rusia! „Nu există niciun argument pentru a avea un ambasador rus într-o capitală europeană”
Lumea la zi

Lituania cere aliaților să rupă relațiile cu Rusia! „Nu există niciun argument pentru a avea un ambasador rus într-o capitală europeană”

caleaeuropeana.ro
FOTO:caleaeuropeana.ro

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a făcut o declarație acidă la adresa Federației Ruse. Diplomatul lituanian a precizat că ” Nu există niciun argument pentru a avea un ambasador rus într-o capitală europeană”. Afirmația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținută în capitala Letoniei, Riga. Gabrielius Landsbergis a îndemnat și alte state să limiteze relațiile diplomatice cu Moscova.

Lituania, începând cu primăvara anului trecut, și-a redus nivelul relațiilor cu Rusia, imediat după ce a fost descoperit masacrul de civili comis de trupele Moscovei, din Bucea, o suburbie a Kievului. În ultimele zile, statele baltice și-au redus reprezentarea diplomatică de la Moscova.

Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia împărtăşesc o experienţă istorică similară

Rusia a răspuns cu aceeași metodă și a l-a expulzat pe ambasadorul Estoniei în timp ce diplomatului leton i s-a solicitat să-și părăsească postul înaintea expirării mandatului.

Landsbergis, alături de miniștrii de externe leton, polon și eston au semnat o declarație privind cooperarea regională. Cei patru miniștrii de externe au precizat că sportivilor ruși și bieloruși ar trebui să li se interzică accesul la Jocurile Olimpice din 2024,  chiar și sub steag neutru.

În declarație se amintește că ”Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia împărtăşesc o experienţă istorică similară de agresiune şi opresiune severă din partea regimurilor totalitare revizioniste de-a lungul mai multor decenii ale secolului XX”.

în document se mai menționează faptul că ”„Din cauza trecutului nostru comun, ne-am dezvoltat o înţelegere similară a ameninţărilor potenţiale, precum şi hotărârea de a ne consolida securitatea, de a ne proteja independenţa şi integritatea teritorială”.

Relațiile cu Moscova sau orice canal de comunicare diplomatică ar trebui sistate

Șeful diplomației polone a declarat că apropierea față de statele baltice se datorează trecutului comun care „ au fost, de asemenea, victime ale imperiului rus”, ceea ce explică sprijinul special acordat Ucrainei. Cele patru ţări ale noastre au furnizat cele mai multe arme, muniţii şi echipamente Ucrainei, în raport cu PIB-urile lor’, a spus Rau”.

Ministrul de Externe al Poloniei a făcut referire și la amenințarea rusă de pe flancul estic al NATO despre care a vorbit în foruri precum Uniunea Europeană, NATO și ONU.”

Ministrul eston a mai precizat că rezultatul războiului Rusiei împotriva Ucrainei este de o importanță existențială pentru statele baltice subliniind totodată faptul că Ucraina are nevoie de avioane de luptă și de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a îndepărta armata rusă.

Potrivit diplomatului estonian, relațiile cu Moscova sau orice canal de comunicare diplomatică ar trebui sistate în viitorul apropiat cel puțin până când Moscova îți va retrage trupele din Ucraina, achită despăgubiri de război și deservește unui tribunal internațional pe toți cei care se fac responsabili pentru decizia de a începe războiul, potrivit g4media.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.