Infofinanciar > Lumea la zi > Kyiv Post: Alimentate de Ucraina, importurile europene de armament s-au dublat în 2022. Comerțul de arme a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Lumea la zi

Kyiv Post: Alimentate de Ucraina, importurile europene de armament s-au dublat în 2022. Comerțul de arme a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari

Arme - sursa foto - aktual24.ro
sursa foto - aktual24.ro

Ucraina a reprezentat 31% din transferurile de arme către Europa și 8% din totalul livrărilor mondiale, conform datelor SIPRI. Importurile de arme în Europa aproape că s-au dublat în 2022, impulsionate de livrările masive către Ucraina, care a devenit a treia cea mai mare destinație mondială, au declarat luni cercetătorii.

Cu un salt de 93% față de anul precedent, importurile au crescut și din cauza accelerării cheltuielilor militare ale statelor europene, inclusiv Polonia și Norvegia, se arată în raportul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Importurile de arme vor continua să crească

„Invazia a provocat într-adevăr o creștere semnificativă a cererii de arme în Europa, care va avea efecte în continuare și cel mai probabil va duce la creșterea importurilor de arme de către statele europene”, a declarat pentru AFP Pieter Wezeman, cercetător principal la SIPRI. Excluzând Ucraina, importurile europene au crescut totuși deja cu 35% în 2022, potrivit datelor SIPRI.

Ucraina a fost până anul trecut un importator neglijabil de arme. Dar în 2022 a devenit foarte repede a treia cea mai mare destinație de arme din lume, după Qatar și India, deoarece națiunile occidentale au livrat arme în urma invaziei Rusiei.

În 2022 comerțul de arme a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari

În clasamentele sale privind comerțul mondial cu arme, institutul folosește propriile unități de valoare, mai degrabă decât dolari sau euro.

Deși este dificil de stabilit o valoare în dolari, deoarece multe contracte sunt opace, comerțul global cu arme se ridică la peste 100 de miliarde de dolari pe an, iar SIPRI a declarat anul trecut că totalul cheltuielilor militare a depășit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari.

Creșterea bruscă a importurilor în Ucraina a accelerat o tendință deja în creștere, în condițiile în care statele europene începuseră deja să se reînarmeze în contextul creșterii tensiunilor cu Moscova după anexarea Crimeei în 2014.

„Statele europene au comandat deja sau plănuiesc să comande arme de la submarine la avioane de luptă, de la drone la rachete antitanc, de la puști la radare”, a precizat Wezeman.

„Totul este analizat, pentru că ideea este de a consolida capacitatea militară prin intermediul întregului spectru de tehnologie militară disponibilă”.

UE, care în prezent pune la punct un plan de aprovizionare a Ucrainei cu milioane de obuze, lucrează, de asemenea, pentru a crește producția la nivel local în Europa.

Comisarul european Thierry Breton, a anunțat luni, 13 martie,  la radioul francez, un proiect care implică 15 producători din 11 state membre.

SIPRI preferă să analizeze tendințele pe o jumătate de deceniu, deoarece câteva contracte pot influența cifrele anuale.

În ultimii cinci ani (2018-2022), importurile europene au crescut cu 47% în comparație cu cei cinci ani anteriori, în timp ce transferurile mondiale au scăzut cu 5%, a precizat acesta.

Importurile sunt în scădere în celelalte continente

Spre deosebire de Europa, toate celelalte continente au înregistrat o scădere a importurilor în ultimii cinci ani. S-a înregistrat o scădere accentuată în Africa (-40 la sută) și în America de Nord și de Sud (-20 la sută) și scăderi, de asemenea, în Asia (-7 la sută) și în Orientul Mijlociu (-9 la sută).

Într-o altă schimbare majoră, Orientul Mijlociu a devenit principala destinație pentru exporturile de arme în ultimul an, reprezentând 32% din totalul mondial.

Acesta a sărit în fața regiunii Asia-Oceania, care a fost pe primul loc ani de zile, dar care a căzut pe locul al doilea în 2022, cu 30 la sută din total și cu Europa care a încheiat cu 27 la sută.

China continuă să cheltuiască masiv pentru armata sa, dar își produce din ce în ce mai mult armele la nivel local, după ce anterior a importat masiv din Rusia, ceea ce duce la o reducere a exporturilor către Asia, potrivit SIPRI.

Principalele destinații pentru transferurile de arme au fost Qatar (10% din totalul mondial), India (9%) și Ucraina (8%), urmate de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite (7% fiecare) și Pakistan (5%)

Primii cinci exportatori mondiali în ultimii cinci ani au rămas Statele Unite (40 la sută); Rusia (16 la sută); Franța (11 la sută); China (5 la sută); și Germania (4 la sută).

Dar, în timp ce Statele Unite au înregistrat o creștere a exporturilor, „exporturile de arme rusești sunt în mod clar în scădere”, a declarat Wezeman, menționând totodată că au existat discuții cu privire la posibilitatea ca China să devină un furnizor al Rusiei, scrie Kyiv Post.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.