Infofinanciar > Info > România a cumpărat petrol în valoare de 1 miliard de euro de la ruși. Importurile de țiței ale țării noastre au crescut cu 27,6%
Info

România a cumpărat petrol în valoare de 1 miliard de euro de la ruși. Importurile de țiței ale țării noastre au crescut cu 27,6%

Petrol Rusia, Sursă foto: Profimedia
Sursă foto: Profimedia

Cantitatea de țiței importată de România  în 2022 a fost de 8,7 milioane tep (nr. tonă echivalent petrol, unitate de măsurare a energiei, care este egală cu energia chimică eliberată prin arderea unei tone de petrol), cu 1,881 milioane tep (27,6%) mai mare decât în anul precedent. Producția de țiței este prognozată de Consiliul Național de Planificare și Prognoză ca fiind de 3,17 milioane tep în 2022, o scădere de 2,3% față de 2021. Cantitatea anticipată de importuri a fost de 7,25 milioane tep (plus 6,4%).

Potrivit statisticilor INS, în primele opt luni ale anului, România a cumpărat 5,6 milioane de tone de petrol, din care 1,9 milioane de tone au provenit din Rusia. România consumă de obicei 10-11 milioane de tone de petrol pe an, din care doar o treime este produsă local.

România a cumpărat 1 milion de tone de petrol din Rusia

Kazahstanul este principalul furnizor de bunuri pentru România. Cantitatea de petrol importată din Rusia a crescut cu 46% față de aceeași perioadă a anului 2021. Cu toate acestea, din punct de vedere valoric, importurile de petrol rusesc s-au cvadruplat, de la 522 de milioane de euro în primele opt luni ale anului trecut la 1,2 miliarde de euro în acest an.

Mai mult, România trebuie să importe produse petroliere, în special motorină. Dintr-un import total de 1,7 milioane de tone, România a cumpărat 1 milion de tone de produse petroliere rusești în primele opt luni ale anului. Potrivit statisticilor INS, importurile din Rusia au avut o valoare de aproape un miliard de euro. Față de primele opt luni din 2021, s-a înregistrat o scădere a cantităților de produse petroliere cu aproximativ 16%.

Petrolul rusesc, interzis în România

În conformitate cu sancțiunile impuse de UE Rusiei la începutul războiului din Ucraina, petrolul rusesc nu a mai putut intra în România din 5 decembrie și a fost interzis în continuare începând cu luna februarie a anului curent. Singura excepție este petrolul care este transportat prin conducte. Mai mult, la începutul lunii decembrie, G7 și Australia au impus un plafon de 60 de dolari pe baril la importurile de petrol rusesc pe cale maritimă pentru națiunile care continuă să cumpere țiței rusesc, aliniindu-se astfel la Uniunea Europeană.

„În conformitate cu prevederile pachetului nr. 6 de sancţiuni adoptat la începutul lunii iunie, la data de 5 decembrie a intrat în vigoare interdicţia de import ţiţei din Rusia în Uniunea Europeană. Cu caracter temporar, ţinând cont de contextul special al Ungariei, Cehiei, Slovaciei şi pentru importurile maritime ale Bulgariei (lipsă alternativă la import din Rusia, dependenţa economiei naţionale de sectorul de rafinare alimentat cu ţiţei rusesc), au fost exceptate de la această interdicţie importurile de ţiţei rusesc prin conducte pentru aceste ţări“, spune Szabolcs Nemes, managing partner al companiei de consultanţă Roland Berger România. Astfel, importurile de petrol ale UE prin conducte nu fac obiectul embargoului, dar oricum sancţiunea acoperă circa 90% din importurile de petrol ale Uniunii din Rusia, după cum arată o analiză a Deutsche Welle, potrivit ZF.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.