Infofinanciar > Lumea la zi > Kremlinul conduce exerciții militare ample în Kamceatka ! Un diplomat rus neagă folosirea armelor nucleare în Ucraina
Lumea la zi

Kremlinul conduce exerciții militare ample în Kamceatka ! Un diplomat rus neagă folosirea armelor nucleare în Ucraina

 Andrey Kelin sursa foto: reuters
sursa foto: reuters

 Andrey Kelin, ambasadorul rus în Marea Britanie  a declarat pentru CNN că regimul de la Moscova nu va utiliza focoase nucleare în conflictul din Ucraina.

„Rusia nu va folosi arme nucleare. Nici nu se pune problema. Ministrul Apărării Șoigu a asigurat fiecare ministru că nu vom folosi arme nucleare (…) Acest lucru a fost spus de ministrul Apărării și de președintele nostru”, a susținut diplomatul rus, jurnalistei Christiane Amanpour, într-un interviu acordat în Londra.

Putin desfășoară exerciții militare în plin război cu Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin conduce exerciții militare de antrenament,â care au presupus lansări practice de rachete balistice și de croazieră, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

„La poligonul Kura din Kamchatka, racheta balistică intercontinentală Yars a fost lansată de pe cosmodromul Plesetsk, iar racheta balistică Sineva a fost lansată din Marea Barents”, se arată în comunicat.

Avioanele militare rusești Tu-95MS au fost folosite pentru lansările practice ale rachetelor de croazieră cu baza în aer, potrivit comunicatului. Putin, care este comandantul suprem al armatei ruse, a ascultat un raport de la ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în timpul exercițiilor de antrenament.

Potrivit lui Șoigu, forțele de descurajare strategică efectuează un exercițiu de antrenament sub conducerea lui Putin privind „un atac nuclear masiv ca răspuns la un atac nuclear inamic”.

În comunicatul Kremlinului se precizează că au fost efectuate, de asemenea, verificări privind nivelul de pregătire al comandamentului militar și abilitățile personalului de conducere și operațional în organizarea trupelor rusești.

Președintele Putin eșuează pe câmpul de luptă

În ciuda acțiunilor militare pe care le desfășoară armata lui Vladimir Putin, secretarul general NATO susține că președintele Putin eșuează pe câmpul de luptă. „El (n.r. Vladimir Putin) răspunde cu mai multe atacuri nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene împotriva civililor și împotriva infrastructurii critice și cu o retorică nucleară periculoasă”, a declarat Stoltenberg, la conferința de presă de la sediul NATO din Bruxelles  a participat și premierul român Nicolae Ciucă.

Declarația oficialului de la NATO a făcut trimitere și la importanța succesului înregistrat de armata lui Zelenski pe frontul de luptă în sensul că Ucraina ar putea avea mai multă influență în cadrul unor posibile negocieri.

„Majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor. Și, în același timp, știm că ceea ce poate obține Ucraina la masa negocierilor depinde în totalitate de forța de pe câmpul de luptă. Așa că trebuie să le întărim mâna la masa negocierilor prin acordarea de sprijin militar”, a declarat el, citat de g4media.ro

„Cu cât Ucraina este mai puternică pe câmpul de luptă, cu atât este mai probabil să avem o soluție politică care să asigure că Ucraina prevalează ca națiune independentă și suverană în Europa.”