Infofinanciar > Lumea la zi > Kievul și tacticile de contraspionaj împotriva lui Vladimir Putin! O „cârtiță” ucraineană s-ar fi infiltrat în cercul președintelui rus
Lumea la zi

Kievul și tacticile de contraspionaj împotriva lui Vladimir Putin! O „cârtiță” ucraineană s-ar fi infiltrat în cercul președintelui rus

Putin sursa foto foreign policy
sursa foto foreign policy

Joia trecută, șeful serviciilor de informații ucrainene, Kyrylo Budanov, a afirmat într-un interviu acordat publicației ucrainene Pravda că membri ai cercului intim al președintelui rus Vladimir Putin lucrează acum ca spioni pentru Ucraina, după ce și-au trădat șeful. Cu toate acestea, este puțin probabil ca afirmația să fie adevărată.

Mai degrabă, agenția de spionaj ucraineană caută de fapt să-l disloce pe Vladimir Putin din punct de vedere psihologic și să-l determine să urmărească fantasme și să se autosaboteze.

Deși este plauzibil ca ucrainenii să fi infiltrat spioni în guvernul rus, acești agenți dubli sunt probabil îndepărtați de Putin. Este extrem de dificil să recrutezi un agent de informații, un spion, care să fie apropiat de Putin. Cercul său intim este foarte restrâns, iar membrii săi sunt supravegheați intens. Agenția de contrainformații interne a Rusiei, FSB, folosește un sistem tehnic de supraveghere SORM care interceptează apelurile telefonice, monitorizează mesajele text și e-mailurile și urmărește toate comunicațiile pe internet ale rușilor care dețin poziții sensibile. Străinii, în special diplomații americani și occidentali, ofițerii de informații și oamenii de afaceri sunt, de asemenea, monitorizați în mod constant.

„Tovarășii” lui Putin sunt supuși la reguli stricte

Călătoriile în străinătate sunt restricționate semnificativ pentru aliații apropiați ai lui Putin din cauza sancțiunilor economice impuse de SUA și de țările europene, ceea ce face și mai dificilă recrutarea. În plus, omniprezența tehnologiei în zilele noastre a redus dramatic capacitatea spionilor și a celor care îi manevrează de a se întâlni și de a comunica în mod clandestin.

În cele din urmă, contraspionajul rusesc este unul dintre cele mai brutale din lume. Riscul de a lucra pentru partea adversă este extrem de ridicat, ceea ce reduce și mai mult numărul de voluntari. Dacă ar fi descoperită, o astfel de persoană ar fi „eliminată” imediat. La apogeul Războiului Rece, KGB-ul sovietic a executat 10 cetățeni ruși care lucrau ca agenți dubli pentru Agenția Centrală de Informații (CIA). Printre aceștia se număra Oleg Vladimirovici Penkovski, cu numele de cod HERO, un colonel al serviciilor de informații militare sovietice care a transmis secrete militare, politice și economice extrem de valoroase către serviciile de informații americane și britanice. Motivat să ajute la evitarea unui război nuclear între SUA și URSS, Penkovski a jucat un rol important în capacitatea Washingtonului de a obține avantajul în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962. Sovieticii l-au executat la 17 mai 1963.

Dacă spionii erau reali, acest lucru ar fi rămas un secret

Dacă serviciile secrete ucrainene au pătruns în cercul intim al lui Putin, Budanov nu ar fi dezvăluit niciodată public acest lucru. Atunci când ai într-adevăr un activ uman în inima guvernului adversarului, faci totul pentru a-l proteja și pentru a păstra secretele de flux pe care le furnizează. (Spionii, adică cei care își trădează țara vânzând secrete unui guvern străin, sunt aproape exclusiv bărbați). O gură spurcată ar face ca activul să fie ucis, îndemnându-i pe ceilalți să nu-și dorească să-și riște viața pentru o agenție de spionaj atât de neglijentă.

Afirmația lui Budanov se potrivește mai degrabă cu o PSYOP, o operațiune psihologică menită să-l dezechilibreze pe Putin din punct de vedere psihologic și să pună pe jar aparatul de securitate rusesc. Scopul este de a-i obliga să vâneze o cârtiță, distrăgându-i astfel de la ținta principală, Ucraina.

Jocul minții: Contaspionajul

Jucând pe firea suspicioasă a lui Putin, serviciile secrete ucrainene doresc probabil ca rușii să inițieze o analiză de securitate cuprinzătoare a celor apropiați de omul forte al Rusiei. Acest proces ar implica o supraveghere sporită, interogatorii, detectoare de minciuni și alte proceduri de securitate. Astfel de revizuiri consumă resurse, demoralizează personalul și mută atenția de la o țintă exterioară, un adversar străin, la o amenințare din interior.

În cea mai periculoasă perioadă a Războiului Rece, CIA a căzut pradă unei scheme masive de contraspionaj sovietice care aproape că a paralizat agenția. Folosind tactica „defectorilor falși” și jucându-se pe mentalitatea conspiraționistă a legendarului șef al contraspionajului american James Jesus Angleton, KGB-ul sovietic a declanșat o urmărire în masă în cadrul CIA. În centrul acesteia se afla povestea a doi transfugi sovietici, Iuri Nosenko și Anatoli Golițîn.

Nosenko, un agent KGB, a dezertat la Geneva în ianuarie 1964, la scurt timp după asasinarea președintelui Kennedy în Dallas. El a convins CIA să îl exfiltreze în SUA în schimbul unor informații privind legăturile dintre asasinul lui Kennedy, Lee Harvey Oswald și KGB. În timpul interogatoriilor CIA, Nosenko le-a spus anchetatorilor săi că legătura dintre KGB și Oswald a fost neglijabilă și că URSS nu s-a aflat în spatele asasinării președintelui. Cu toate acestea, Angleton a crezut că Nosenko era un „dezertor trimis de sovietici” pentru a deruta guvernul american. CIA l-a plasat pe Nosenko în izolare într-una dintre locațiile sale secrete de lângă Williamsburg, Virginia. El a rămas în izolare timp de trei ani și a fost supus unor interogatorii dure care au fost prezentate în filmul de spionaj „The Good Shepherd”.

Este și CIA-ul implicat?

Gândirea lui Angleton a fost influențată de un alt dezertor sovietic, Golițîn, care a fost evacuat de CIA de la Helsinki în 1961 și pe care Angleton îl considera autentic. În timpul interogatoriilor sale, Golițîn a susținut că CIA a fost penetrată de spioni sovietici și că KGB-ul va trimite ulterior falși dezertori care vor încerca să-l discrediteze pe el și informațiile pe care le-a oferit agenției. Controversa cu privire la fiabilitatea celor doi dezertori a declanșat o dispută acerbă în cadrul agenției, provocând o scindare în cadrul Direcției Rusia a CIA în două tabere, cei care credeau că Nosenko era o „plantă” sovietică și cei care credeau că era autentic. Vânătoarea de cârtițe care a rezultat a decimat capacitatea operațională și analitică a agenției, deoarece mulți experți sovieticieni și-au pierdut locurile de muncă.

Înainte de afirmația sa recentă, șeful spionajului de la Kiev a declarat în ianuarie pentru ABC că Putin are cancer în fază terminală și „va muri foarte curând”, contrazicându-l pe directorul CIA, William Burns, care a dezvăluit în iulie că Putin este „cu totul prea sănătos”. Duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezis că regimul lui Putin va cădea în urma unei revolte a propriului său popor, care va „găsi un motiv pentru a-l ucide pe ucigaș”.

Putin este o țintă greu de atins la nivel psihologic

Un agent de informații foarte bine pregătit, Putin este o țintă extrem de greu de atins din punct de vedere psihologic, deoarece este perfect conștient de faptul că este o țintă de top pentru serviciile de informații ucrainene și occidentale. Marți, Putin a cerut agenției sale de securitate internă, FSB, să își consolideze activitatea de contraspionaj, pentru a „intercepta grupurile de sabotaj din Ucraina”. El cunoaște cartea de joc a jocurilor de spionaj, fiind un jucător de top în această afacere, și nu este prea îngrijorat de o cârtiță ascunsă în cercul său apropiat. Cu toate acestea, ca tactică de relații publice, șeful spionajului KGB dă un contra-semnal oamenilor săi și Occidentului că are sub control chestiunea spionajului ucrainean.

În condițiile în care războiul intră în al doilea an, fără a se întrevedea un final, Putin este supus unui stres enorm. Eforturile Ucrainei de a cerceta dacă maestrul spion rus este atât de indestructibil, așa cum încearcă să se prezinte, și de a semăna suspiciuni în cercul său interior, sunt pe deplin rezonabile. Dar nu este probabil ca un James Bond ucrainean să cutreiere Kremlinul, scrie Fox News.