Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia destructurează o rețea de spionaj rusească! Livrările de armament, urmărite cu camere ascunse
Lumea la zi

Polonia destructurează o rețea de spionaj rusească! Livrările de armament, urmărite cu camere ascunse

spion rus sursa bzi.ro
sursa bzi.ro

Polonia a destructurat o rețea de spionaj care opera în țară, a declarat joi ministrul apărării, după ce postul privat de radio RMF FM a anunțat că un grup de spioni care lucrau pentru Rusia a fost reținut.

RMF a raportat miercuri că serviciile de securitate din Polonia au reținut șase persoane suspectate de spionaj pentru Rusia. Potrivit radiodifuzorului, grupul ar fi planificat activități de sabotaj.

Rețeaua de spionaj rusească a fost deconspirată

„Aș dori să subliniez marele succes obținut de ofițerii Agenției de Securitate Internă, deoarece întreaga rețea de spionaj a fost destrămată”, a declarat Mariusz Blaszczak pentru postul de radio de stat Polskie Radio 1.

„Aceasta este, fără îndoială, o dovadă că serviciile poloneze lucrează pentru securitatea țării noastre într-un mod foarte eficient.”

Blaszczak a refuzat să comenteze mai mult despre acest caz și a declarat că mai multe detalii vor fi anunțate de ministrul de interne Mariusz Kaminski în cadrul unei conferințe de presă la ora 11.00, conform Reuters.

Ce făceau spionii polonezi recrutați de ruși?

Miercuri, președintele polonez Andrzej Duda s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns. Biroul președintelui a precizat pe Twitter că au discutat despre „situația actuală de securitate”.

Potrivit raportului RMF, cele șase persoane arestate proveneau din provincii din estul Poloniei și lucrau pentru serviciile secrete rusești. Spionii aveau camere de luat vederi ascunse pe rute feroviare importante, în principal în regiunea Podkarpackie din sudul țării.

Potrivit RMF, camerele au fost găsite în apropierea aeroportului Jasionka, lângă Rzeszow, care a devenit un punct de transfer cheie pentru arme și muniții livrate în Ucraina.

RMF a raportat că, în urma descoperirii rețelei de spionaj, a fost întărită securitatea în jurul rutelor feroviare cheie și a infrastructurii critice.

Avioane militare și de marfă din SUA și din întreaga Europă zboară în mod regulat pe aeroportul Rzeszow-Jasionka, unde pot fi văzute trupe americane alături de Humvee-urile lor, pentru a livra provizii către camioanele care așteaptă și care fac călătoria de 100 km până la granița ucraineană. Spionii ruși probabil că încercau să strângă informații despre activitatea din zonă.

Locul filat era protejat de forțele militare americane

Locul este considerat atât de sensibil, încât Washingtonul a desfășurat sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot pentru a proteja aerodromul, conform BBC.

Președintele SUA, Joe Biden, a aterizat pe aeroport în drum spre recenta sa vizită la Kiev. Securitatea la siturile de infrastructură critică a fost, se pare, sporită, a declarat RMF FM.

Mai multe persoane au fost arestate pentru spionaj în ultimul an. Luna trecută, procurorii au acuzat un cetățean rus, rezident pe termen lung în Polonia, de spionaj pentru Rusia între 2015 și 2022.

Bărbatul, care conducea o afacere în Polonia, ar fi fost implicat în grupuri de reconstrucție istorică, unde a luat contact cu militari polonezi.

El a fost arestat în aprilie anul trecut, în urma unei anchete care a arătat că ar fi colectat informații despre structura organizatorică a unităților militare poloneze din nord-estul țării.

Un cetățean spaniol de origine rusă, care a fost identificat ca agent al agenției de informații militare ruse (GRU), a fost arestat anul trecut de ABW în Przemysl, în sud-estul Poloniei, fiind suspectat de spionaj pentru Moscova.

În luna martie a anului trecut, un angajat polonez al Oficiului de Registru din Varșovia, identificat ca fiind Tomasz L., a fost arestat sub suspiciunea că a transferat date valoroase din punct de vedere operațional către serviciile de informații rusești.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.