Lumea la zi

Joe Biden trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina. Acțiunea ar putea fi tardivă

Joe Biden trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina. Acțiunea ar putea fi tardivă
Credit foto: Reuters

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că intenționează să trimită 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, inversând rezistența de lungă durată a administrației față de solicitările Kievului pentru aceste vehicule extrem de sofisticate, dar care necesită multă întreținere.

Pentru ca tancurile Abrams să ajungă la destinație va dura luni de zile, mai exact în toamnă, au declarat înalți oficiali ai administrației, motiv pentru care ar putea fi inutile până când acestea ar ajunge pe frontul de luptă. Mai mult, trupele ucrainene vor avea nevoie de o pregătire amplă pentru a le opera și a le întreține. SUA trebuie să navigheze în lanțuri de aprovizionare complicate pentru componentele necesare acestor tancuri.

Încă de săptămâna trecută, înalți oficiali americani au citat aceste obstacole ca fiind bariere în calea furnizării vehiculelor către Ucraina. Cu toate acestea, după o perioadă intensă de diplomație cu Germania, care a precizat că va trimite tancurile sale Leopard 2 Ucrainei doar dacă Statele Unite vor oferi Abrams, Biden a dat acordul pentru trimiterea vehiculelor. Cele 31 de Abrams vor forma un batalion complet de tancuri ucrainene.

Mai mult ajutor, dar venit cu întârziere

„Tancurile Abrams sunt cele mai bune din lume. Aceasta este o nouă capacitate extraordinară pe care Ucraina o va primi pentru a-și spori apărarea pe termen lung”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, menționând că tancurile vor fi achiziționate prin finanțarea Inițiativei de asistență pentru securitate în Ucraina, scrie CNN.

Mai mulți analiști militari spun că Rusia pregătește un atac puternic în primăvară, motiv pentru care ajutorul oferit de SUA sub formă de tancuri care ar ajunge de abia în toamnă ar putea să nu mai își găsească rostul în contextul războiului din Ucraina.

„Președintele Biden a discutat în această dimineață cu președintele francez (Emmanuel) Macron, cancelarul german (Olaf) Scholz, șefa guvernului italian (Giorgia) Meloni şi premierul britanic (Rishi) Sunak, în cadrul strânsei noastre coordonări asupra sprijinului pentru Ucraina”, a transmis pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Mai mult de 12 țări europene sunt pregătite să trimită sute de tancuri armatei ucrainene, înainte ca Germania să ia o decizie în privința blindatelor Leopard 2. Guvernul lituanian a anunțat că, la întâlnirea de la baza Rammstein, 11 țări, printre care Marea Britanie, Estonia, Letonia și Polonia, vor spori ajutorul militar acordat Kievului.

Ben Wallace, ministrul apărării din Marea Britanie: „Vom continua să oferim sprijin militar, să instruim în continuare trupele ucrainene și să fim alături de Ucraina”.

Un exemplu în acest sens vine din partea Suediei, care tocmai a aprobat un nou pachet de ajutor ce include sistemul de artilerie Archer, solicitat de Ucraina. Președintele Zelenski a reiterat importanța livrării de echipament militar, pentru ca Rusia să înțeleagă că nu va câștiga războiul.

Risc de incidente nucleare

Cu toate acestea, războiul continuă să prezinte un risc ridicat de incidente nucleare, potrivit directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. Acesta a vizitat Kievul și a dat asigurări că inspectorii agenției sale vor încerca să reducă la minim riscul ca acest lucru să se întâmple.

Însă unii oficiali ruși folosesc posibilitatea unui atac nuclear ca o amenințare. Fostul președinte rus Dmitri Mevdedev a postat un mesaj în social media prin care a spus că pierderea războiului convențional din partea unei puteri nucleare cum este Rusia, poate provoca izbucnirea unui război nuclear.

De asemenea, Rusia continuă să dea vina pe Ucraina pentru război și își întărește legăturile cu Belarus, pentru a evita riscul de agresiune din partea Occidentului și a Ucrainei.