Infofinanciar > Lumea la zi > Au călcat pe bec! Germania riscă un conflict direct cu Rusia după a anunțat că va trimite tancuri Ucrainei
Lumea la zi

Au călcat pe bec! Germania riscă un conflict direct cu Rusia după a anunțat că va trimite tancuri Ucrainei

Tanc Leopard 2
Sursă foto: Shutterstock

Guvernul Germaniei, condus de cancelarul Olaf Scholz, a anunțat că ar putea trimite în perioada următoare un număr mic de tancuri în Ucraina, pentru a ajuta armata din această țară să facă față pe front atacurilor rusești. De asemenea, Executivul de la Berlin a susținut că ar putea autoriza trimiterea mai multor vehicule blindate, produse în Germania, de alte state europene (de plidă, Polonia).

Aceste două decizii majore ar urma să fie aprobate în cel mai scurt timp, posibil miercuri, în Camera inferioară a Parlamentului de la Berlin.

Înainte de a lua anunța luarea acestor măsuri, Germania a primit din partea administrației de la Washington, conduse de Joe Biden, un angajament că și SUA va livra tancuri ultramoderne armatei ucrainene.

Germania ar putea fi sancționată

Analiștii politici europeni sunt de părere că deciziile luate de Bundestagul german vor marca depășirea temporară a neînțelegerilor și a situației tensionate din spațiul transatlantic, care, în ultima perioadă, a fost marcat de discuții contradictorii privind livrarea de tancuri occidentale ultramoderne în Ucraina, scrie Antena 3 CNN.

Cu toate acestea, în ciuda ajutorului pe care l-a anunțat, Germania ar putea fi sancționată și criticată de oficialii de rang înalt ai UE și CE pentru numărul mic de tancuri promise în Ucraina.

Însă, aceeași analiști spun că Germania a fost reținută în a trimite armament greu și ultramodern în Ucraina pentru că guvernul de la Berlin a încercat (și încă o face) să evite declanșarea unui conflict direct între NATO şi Rusia.

„Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord”, a precizat săptămâna trecută cancelarul german Olaf Scholz.

Riscurile unui Al Treilea Război Mondial

Mai mulți oficiali din opoziția Germaniei au criticat deciziile guvernului condus de Olaf Scholz de a ajuta Ucraina cu tancuri Leopard 2, deoarece aceștia consideră că astfel de acțiuni riscă să ducă la escaladarea situațieiși, în cele din urmă, la declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial între Rusia şi NATO.

„Furnizarea de tancuri Leopard reprezintă depăşirea unui nou tabu şi ne aduce mai aproape de al treilea război mondial, mai degrabă decât să aducă pacea în Europa. Decizia Germaniei de a fi în continuare parte în război nu beneficiază de niciun fel de majoritate în rândul populaţiei”, a susținut Dietmar Bartsch, liderul grupului parlamentar Die Linke din Bundestag, care se află în opoziție.

„Furnizarea de tancuri riscă să conducă la o catastrofă”, a mai susținut acesta, conform agenției de presă germane DPA şi a site-ului Tagesschau.de.

Norvegia vrea să ajute Ucraina

Mai multe ziare din Norvegia au anunțat că guvernul de la Oslo ar avea de gând să livreze Ucrainei mai multe tancuri Leopard 2 de producţie germană.

Până acum, la nivelul autorităților statului scandinav nu s-a luat nicio decizie concretă în acest sens.

Conform ziarului Dagens Naeringsliv, Norvegia, care este stat membru al NATO şi care are graniţă directă cu Rusia, ar putea livra patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 pe care le deține.