Lumea la zi

Joe Biden spune că intenționează să candideze pentru realegere. Ce au declarat oficialii americani

Biden Sursa foto Black News
Sursa foto Black News

Președintele Biden intenționează să candideze pentru a fi reales în 2024, iar un consilier senior a declarat pentru Fox News că o nouă candidatură este un lucru pe care familia Biden îl susține „pe deplin”.

În ultimele luni, Casa Albă a subliniat „intențiile” lui Biden de a candida pentru realegere, dar nu s-a angajat în niciun fel. Joe Biden, care a împlinit 80 de ani luna trecută, este cel mai în vârstă președinte din istorie.

„Așa cum a spus președintele, el intenționează să candideze pentru realegere”, a declarat un consilier de rang înalt pentru Fox News. „Este un lucru pe care atât Biden, cât și familia îl susțin pe deplin”.

Biden dă cel mai puternic semn de până acum că va candida în 2024

Președintele Biden a oferit cel mai mare indiciu de până acum că intenționează să candideze pentru realegere în 2024 în timpul întâlnirilor sale cu președintele francez Emmanuel Macron de săptămâna trecută.

Biden și prima doamnă Jill Biden l-au găzduit vineri pe Macron și pe soția sa la un dineu de stat la Casa Albă, iar prima doamnă i-a spus lui Macron că ea și soțul său sunt pregătiți pentru o campanie de realegere, a relatat miercuri New York Times. Cele două cupluri au ciocnit apoi un toast pentru efortul încă neanunțat al lui Biden.

Biden s-a confruntat cu întrebări dacă va candida în 2024, în parte din cauza vârstei sale, precum și cu îngrijorări din partea democraților cu privire la rata sa de aprobare și dacă ar fi capabil să se lupte cu un contracandidat republican.

Cu toate acestea, el a primit un impuls important luna aceasta, când „valul roșu” republican preconizat pe scară largă pentru alegerile de la jumătatea mandatului nu s-a adeverit. Republicanii au preluat la limită controlul Camerei, dar democrații au reușit să păstreze controlul Senatului.

La o zi după alegerile parțiale, președintele a declarat că este „intenția” sa de a candida și a spus că este un „mare respectuos al sorții” și a subliniat importanța sprijinului familiei sale, în special a primei doamne Jill Biden, în decizia sa.

Când va veni o decizie din partea lui Biden

Șeful de cabinet al Casei Albe, Ron Klain, a prezis săptămâna aceasta că președintele va decide în timpul sărbătorilor dacă va candida din nou, dar a spus că se așteaptă pe deplin ca acesta să anunțe o campanie în 2024.

„Mă aștept să o facă la scurt timp după sărbători”, a declarat Klain în timpul Summit-ului Consiliului CEO al Wall Street Journal. „Dar mă aștept ca decizia să fie de a o face”.

În ceea ce privește republicanii, fostul președinte Donald Trump este singurul candidat republican care și-a anunțat oficial candidatura la Casa Albă în 2024. Trump ar avea 78 de ani în ziua alegerilor din 2024.

O serie de republicani, inclusiv fostul vicepreședinte Mike Pence, fostul secretar de stat Mike Pompeo și alții, și-au manifestat interesul de a lansa o campanie în 2024.

Biden este cea mai în vârstă persoană care a deținut vreodată funcția de președinte. El va avea aproape 82 de ani în ziua alegerilor din 2024.