Lumea la zi

Săptămână dificilă pentru Donald Trump. Fostul președinte american, lovit din mai multe părți

Donald Trump - sursa foto - realitatea.net
sursa foto - realitatea.net

Se conturează o sptămâna grea a fostului președinte Donald Trump. Din nefericire pentru acestea, veștile rele care îi amenință revenirea la putere se țin în lanț.

Afacerea familiei lui Donald Trump a fost condamnată marți pentru fraudă fiscală penală. În aceeași zi, candidatul ales de el a pierdut o cursă pentru Senat care putea fi câștigată într-un stat roșu. Comisia din 6 ianuarie din Camera Reprezentanților a decis să facă sesizări penale către Departamentul de Justiție, posibil împotriva lui sau a apropiaților săi. Iar apelul său la denunțarea Constituției i-a pus din nou pe republicani la colț.

Atât de multe anunțuri triste politice premature au fost scrise pentru Trump, încât ar fi o prostie să îl eliminăm în momentul în care se lansează în a treia sa candidatură consecutivă la Casa Albă, notează CNN. Totuși, devine din ce în ce mai dificil să ne dăm seama cum poate omul care a rescris manualul politic american să revină după săptămâni ca aceasta.

„Cred că Georgia, după acest midterm, după ceea ce s-a întâmplat în 2020, ar putea fi amintit ca statul care în cele din urmă l-a doborât pe Donald Trump”, a declarat Scott Jennings, comentator politic senior al CNN, un republican, după ce CNN a estimat că senatorul democrat Raphael Warnock va câștiga un mandat complet de șase ani.

Jennings nu este un fan al lui Trump, dar este un urmăritor iscusit al politicii republicane. „Pierderea Georgiei în alegerile prezidențiale, pierderea cursei pentru Senat, acesta nu este un stat pe care republicanii ar trebui să îl piardă”, a spus el.

Înfrângerea lui Walker, în ciuda unei infuzii masive de bani din partea republicanilor de la Washington și a jocului de teren împrumutat al guvernatorului republican Brian Kemp, recent reales, un antagonist al lui Trump, a oferit o altă amintire dureroasă pentru republicani că pierderile lor în alegerile generale vin atunci când negatorii alegerilor și aliații lui Trump se confruntă cu alegătorii din alegerile generale.

„Fiecare republican din această țară ar trebui să îl tragă la răspundere pe Donald Trump pentru acest lucru”, a declarat Geoff Duncan, locotenent guvernator al Georgiei, care a remarcat că diferența dintre Walker și republicanii din Georgia care au câștigat funcții la nivel de stat în acest an a fost implicarea lui Trump. El a spus că partidul trebuie să pivoteze pentru a rămâne competitiv.

Condamnarea de către juriu vs. vânătoarea de vrăjitoare

Trump va respinge toate eșecurile ca făcând parte din „vânătoarea de vrăjitoare”, dar aceasta ar putea fi un termen mai greu de folosit împotriva unui juriu format din colegi decât a unor funcționari publici.

Și este mai dificil să spui că dosarul împotriva companiilor sale este eronat atunci când este construit pe mărturia fostului director financiar cu care a lucrat timp de decenii.

Organizația Trump a fost găsită vinovată de toate acuzațiile, care au pornit de la o schemă de ani de zile în care procurorii de la biroul procurorului districtual din Manhattan au declarat că avantaje și beneficii generoase au fost plătite angajaților Trump, dar nu au fost raportate autorităților fiscale ca venit.

Nici Trump și nici familia sa nu au fost acuzați personal în acest caz. Însă Trump și trei dintre copiii săi se confruntă cu un proces civil separat intentat de procurorul general al New York-ului, care nu va fi judecat probabil până în octombrie anul viitor.

Multe nuanțe de control

Scrutarea pe care autoritățile din New York au aplicat-o asupra finanțelor companiei lui Trump a dus la aceste condamnări pentru fraudă fiscală.

O întrebare și mai mare care se grăbește să se încheie este dacă scrutinul aplicat de comisia selectivă a Camerei care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 și de Departamentul de Justiție va duce la acuzații penale federale pentru efortul său de a anula alegerile din 2020 și pentru rolul său de a inspira revoltele de la Capitoliul SUA.

Comisia din 6 ianuarie poate recomanda Departamentului de Justiție să formuleze acuzații împotriva lui Trump sau a aliaților săi, iar CNN a relatat că membrii comisiei au fost de acord pe scară largă că Trump și unii dintre cei mai apropiați asociați ai săi au comis o infracțiune, promovând o conspirație pentru a împiedica transferul pașnic de putere.

Dar comisia, din care fac parte reprezentanții republicani demisionari. Liz Cheney și Adam Kinzinger, a fost împărțită cu privire la ce trebuie să facă.

Mai multe sesizări penale

Președintele comisiei, Bennie Thompson, un democrat din Mississippi, a declarat marți că membrii vor emite sesizări penale, dar nu a dat detalii, precizând că grupul nu a restrâns universul persoanelor care ar putea fi sesizate.

După cum a relatat CNN, comisia a mers atât de departe încât a numit un subcomitet de membri pentru a evalua „cum să prezinte dovezi de posibilă obstrucționare, posibil sperjur și posibilă manipulare a martorilor, precum și potențiale sesizări penale către Departamentul de Justiție, potrivit mai multor surse familiare cu activitatea comisiei”.

O sesizare penală din partea comisiei, care ar putea veni împreună cu mult anticipatul său raport final și chiar înainte ca o nouă majoritate republicană din Camera Reprezentanților să închidă ancheta, ar putea contribui la concentrarea unei investigații vaste a Departamentului de Justiție asupra efortului de a anula alegerile și asupra revoltei.

„Știm că această comisie a fost cu adevărat înaintea Departamentului de Justiție”, a declarat marți Jamie Gangel de la CNN, menționând că Departamentul de Justiție a solicitat mărturii și dovezi adunate de comisia din 6 ianuarie.

Ajutarea presupușilor răzvrătiți

În loc să se concentreze pe următoarele alegeri, Trump continuă să se concentreze pe pierderea sa din 2020.

Printre puținele sale apariții de când a anunțat o candidatură în 2024 se numără un efort, prin intermediul unei înregistrări video, de a ajuta la strângerea de fonduri pentru un grup care ajută persoanele judecate de guvern pentru că s-au alăturat revoltei de la Capitoliu.

Obsesia lui Trump față de înfrângerea din 2020 continuă să îi motiveze declarațiile publice și îi complică planul de a-și consolida puterea în partid și de a-i îndepărta din calea sa pe adversarii anticipatelor primare ale Partidului Republican.

Apelul la denunțarea Constituției nu prinde contur

Apelul bizar, într-o postare pe platforma sa de tip Twitter Truth Social, de a rezilia legile și Constituția în favoarea unei refaceri în 2020, continuă să reverbereze într-un partid a cărui retorică este adesea construită în jurul fidelității față de documentele fondatoare ale națiunii consacrate.

„Ar fi destul de greu să depui jurământul la președinție dacă nu ești dispus să respecți Constituția”, a declarat marți liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, în fața reporterilor.

Nu există prea multe surprize în criticile republicanului din Kentucky la adresa lui Trump. Dar eschivele liderului minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, sunt mai grăitoare.

O divizare în cadrul GOP

Misiunea imposibilă a lui McCarthy este de a găsi 218 voturi din 222 de republicani din Camera Reprezentanților pentru a obține ciocanul de președinte atunci când întreaga cameră va vota în ianuarie.

Problema sa este că extrema dreaptă a partidului – cei aproximativ 40 de membri ai Freedom Caucus, aliniați lui Trump – vor asigurări că va adopta o abordare de tip „damn-the-torpeodes” în ceea ce privește utilizarea plafonului de îndatorare ca monedă de negociere în finanțarea guvernului. El are nevoie de sprijinul lor și are probleme în a-l obține.

În acest context, republicanul californian a spus doar: „Susțin pe deplin Constituția”, când a fost întrebat despre apelul lui Trump.

Alți republicani de top au fost luați prin surprindere când au fost întrebați de CNN despre comentarii.

Reprezentantul Steve Scalise, republicanul nr. 2 din Camera Reprezentanților și posibil înlocuitor în cazul în care McCarthy nu poate obține sprijinul republicanilor pentru a deveni speaker, a declarat că nu susține denunțarea Constituției atunci când i s-au citit comentariile lui Trump. „Alături de Biblie, este cel mai important document din istoria lumii”, a spus republicanul din Louisiana, refuzând să comenteze dacă fostul președinte ar trebui să treacă peste negarea alegerilor.

Scalise și McCarthy sunt republicani relativ obișnuiți, iar gusturile recente ale lui Trump în materie de companie au virat mai mult spre extreme, cum ar fi atunci când a luat masa cu naționalistul alb Nick Fuentes și cu rapperul antisemit Kanye West, cunoscut acum sub numele de Ye. Aceasta a fost controversa de săptămâna trecută. Dar săptămâna aceasta a început la fel de prost.