Infofinanciar > Lumea la zi > Jocurile Chinei! Cum va gestiona Beijingul relațiile cu Rusia și SUA
Lumea la zi

Jocurile Chinei! Cum va gestiona Beijingul relațiile cu Rusia și SUA

SUA, China și Rusia, Sursă foto: Dreamstime
Sursă foto: Dreamstime

Mai mulți analiști geopolitici din Hong Kong sunt de părere că administrația de la Moscova va cere oficialilor Chinei un sprijin mai mare în cadrul viitorului dialog dintre liderii celor două țări. Aceștia spun că războiul militar din Ucraina, care se desfășoară de 10 luni, a forțat administrația de la Beijing să se apropie de Rusia.

Însă, în ciuda acestui fenomen, specialiștii spun că este foarte puțin probabil ca oficialii chinezi să renunțe la poziția lor neutră, întrucât aceștia încă încearcă și vor să normalizeze relațiile cu SUA și aliații săi.

China vrea relații mai strânse cu Occidentul

Li Ming Jiang, profesor asistent la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, a declarat că anul 2022 a fost unul dificil pentru diplomația chineză. Autoritățile de la Beijing au fost forțate să-și reducă dezvăluirile anti-SUA, în ciuda faptului că americanii au reușit să formeze cu succes coaliții anti-chineze în sferele securității, economiei și hi-tech.

Profesorul spune că, în 2023, China va încerca să-și „repare” relațiile cu Occidentul, iar în acest proces un rol important l-ar putea avea vizita secretarului de stat american Antony Blinken de la începutul anului viitor, scriu cei de la Flux24.

Rusia vrea mai mult sprijinul Chinei

Zhao Ma, profesor asociat la Universitatea Washington din St. Louis, este de părere că Rusia are mai multă nevoie de China decât invers. Astfel, specialistul spune că sunt șanse minime ca oficialii de la Beijing să se îndrepte mai mult spre Moscova.

În opinia sa, o relație strânsă între Rusia și China nu se întrevede, deoarece Vladimir Putin nu dispune de o alianță militară similară cu Pactul de la Varșovia, iar economia statului său reprezintă puțin mai mult de 1% din economia globală. Practic, China nu va avea un partener de talia sa, ci de unul slăbit.

De altfel, Zhao Ma subliniază că puterea Rusiei se va diminua în viitorul apropiat, deoarece multe țări își vor reduce dependența de petrolul și gazele rusești.

Ce se va întâmpla în discuția Putin – Xi Jinping

Directorul științific al Institutului Academiei Ruse de Științe din China și Asia Contemporană, Alexander Lukin, crede că întâlnirea dintre cei doi oficiali va avea loc în regim online.

De asemenea, acesta crede că poziția Chinei față de Ucraina a fost creionată de ceva vreme, iar aceasta nu se va schimba.

„China spune că sprijină o rezoluție de pace pe o bază reciproc acceptabilă și o va reitera”, a susținut expertul.

Lukin a mai spus că Republica Chineză nu va oferi sprijin militar nici Ucrainei, nici Rusiei. În plus, specialistul a subliniat că statul asiatic acționează întotdeauna în propriile interese.

„Cu toate acestea, dacă există amenințarea cu sancțiuni secundare, China va proceda cu prudență. Fie va respinge unele proiecte, fie le va implementa pe furiș. De exemplu, China aderă la sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord, dar produsele chinezești sunt încă vândute acolo. ”, a conchis Alexander Lukin.