Infofinanciar > Lumea la zi > Cum afectează programul nuclear al Coreei de Nord tensiunile dintre China și SUA? La ce ne putem aștepta în anul 2023
Lumea la zi

Cum afectează programul nuclear al Coreei de Nord tensiunile dintre China și SUA? La ce ne putem aștepta în anul 2023

Cum afectează programul nuclear al Coreei de Nord tensiunile dintre China și SUA? La ce ne putem aștepta în anul 2023

Coreea de Nord și-a continuat programul de rachete în 2022 și a făcut pași spre reluarea testelor pentru bombe nucleare, în timp ce evenimentele mondiale, inclusiv pandemia COVID și războiul, au fracturat presiunea internațională deja fragilă împotriva sa, susțin jurnaliștii Reuters.

Țara a recunoscut primul său focar de COVID-19 în luna mai, prelungind închiderile deja stricte ale frontierelor și alte măsuri antipandemice, blocând angajamentul internațional și provocând probleme economice, dar făcând puțin pentru a încetini testele sale de armament.

Adevărata amploare a COVID rămâne neconfirmată în lipsa testelor și a monitorizării independente a situației din Coreea de Nord.

Anul acesta a oferit cele mai clare dovezi de până acum că Coreea de Nord se consideră acum o putere nucleară permanentă și că Pyongyang nu are nicio intenție de a angaja Statele Unite în discuții de denuclearizare, a declarat Evans Revere, un fost diplomat american.

„Ne aflăm pe un teritoriu periculos și neexplorat în ceea ce privește amenințarea nord-coreeană”, a spus el, conform Reuters. „Posibilitatea denuclearizării Coreei de Nord a dispărut aproape complet”.

Primele rachete balistice internaționale lansate

Coreea de Nord a reluat testarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) pentru prima dată din 2017, lansând cu succes noua rachetă Hwasong-17, despre care se crede că are raza de acțiune pentru a lovi oriunde în Statele Unite.

De asemenea, Pyongyang a lansat o serie de rachete cu rază scurtă de acțiune din ce în ce mai capabile, în ceea ce spune că este o strategie de desfășurare a armelor nucleare tactice.

Coreea de Nord a făcut, de asemenea, pregătiri pentru redeschiderea sitului său de testare nucleară închis, ridicând perspectiva unui nou test cu bombă nucleară pentru prima dată din 2017.

În condițiile în care lumea este distrasă de pandemie și de războiul din Ucraina, precum și de concurența tot mai mare dintre Washington și Beijing, testele par a avea ca scop realizarea unor progrese reale în consolidarea puterii militare a țării, au declarat analiștii.

„Coreea de Nord ar putea cel puțin să pretindă că este deschisă la dialog, dar nu a fost cazul”, a declarat Ramon Pacheco Pardo, expert în Coreea la King’s College din Londra. „Cred că regimul Kim vrea pur și simplu să își îmbunătățească capacitățile, indiferent de consecințe”.

De ce este important programul nuclear nord-coreean?

Coreea de Nord are de ani de zile interdicția de a efectua teste nucleare și lansări de rachete balistice de către Consiliul de Securitate al ONU, care a întărit sancțiunile impuse Pyongyangului.

Cu toate acestea, în luna mai, China și Rusia au pus veto la o inițiativă condusă de SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU asupra Coreei de Nord, divizând public Consiliul pentru prima dată de când a început să pedepsească Pyongyangul în 2006.

De atunci, Statele Unite și aliații lor din Coreea de Sud și Japonia au apelat la demonstrații de forță militară, inclusiv exerciții comune și desfășurări de portavioane și bombardiere cu rază lungă de acțiune ale SUA, într-un efort deocamdată zadarnic de a descuraja testele efectuate de Pyongyang.

Testele cu rachete ale Coreei de Nord i-au permis acesteia să perfecționeze și, în unele cazuri, să implementeze operațional noi capacități care permit utilizarea rapidă și în premieră a armelor nucleare în cazul unor atacuri atât convenționale, cât și nucleare, a declarat Duyeon Kim, de la Centrul pentru o nouă securitate americană, cu sediul în SUA.

„Armele nucleare tactice sunt periculoase pentru că pot declanșa un război, fie că este vorba de o eroare de calcul, de represalii sau de preempțiune, iar pragul de utilizare a armelor nucleare ar fi și mai mic”, a spus ea.

Ce semnifică această situație pentru anul 2023?

Pe măsură ce Coreea de Nord se va deschide din nou către comerț și călătorii, va continua probabil să se poziționeze de partea Chinei și a Rusiei și va fi mai puțin preocupată de angajamentul cu Statele Unite și Coreea de Sud, a declarat Pacheco Pardo.

Dacă este adevărat că Pyongyang se așteaptă ca pandemia să dureze până în 2024, atunci anul viitor ar putea fi marcat de tensiuni continue.

„Este posibil să vedem mai multe teste de armament, mai multe luări de poziție și amenințări până când se va simți în siguranță din punct de vedere al virusului pentru a reveni la negocieri și se va înarma cu și mai multe pârghii politice pentru a obține concesii mari sau recunoașterea pe termen nelimitat ca putere nucleară”, a declarat Duyeon Kim.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.