Infofinanciar > Lumea la zi > Americanii avertizează Ungaria privind relația sa de prietenie cu Rusia! Apelul SUA la adresa lui Viktor Orban
Lumea la zi

Americanii avertizează Ungaria privind relația sa de prietenie cu Rusia! Apelul SUA la adresa lui Viktor Orban

Viktor Orban și Vladimir Putin,
Sursă foto: AP

Ambasadorul SUA în Ungaria a declarat că premierul Viktor Orban a ajuns la o răscruce de drumuri și că „a sosit momentul” ca acesta să se îndepărteze de Rusia și să consolideze relațiile țării cu aliații săi occidentali.

Comentariul neobișnuit de direct pentru un ambasador american în funcție despre politica internațională a unui partener NATO se adaugă la presiunea tot mai mare asupra lui Viktor Orban pentru a pune capăt efortului său de mai bine de zece ani de a consolida legăturile cu Rusia. Joi, Orban a declarat că Ungaria ar putea fi nevoită să se „gândească bine” la relația sa confortabilă cu Moscova după invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.

Ungaria trebuie să își schimbe poziția de semi-neutralitate

„Ungaria a ajuns la un moment important în determinarea drumului său viitor”, a declarat vineri ambasadorul american David Pressman într-o declarație. „În timp ce războiul nejustificabil al Rusiei face ravagii alături, a sosit momentul pentru o relație mai puternică între Ungaria și aliații și partenerii săi transatlantici”.

Orban, care din 2010 a revizuit fiecare aspect al vieții în Ungaria pentru a reflecta o autointitulată „democrație iliberală”, modelată după stilul de guvernare al lui Putin, a fost un ghimpe în coasta partenerilor Ungariei din Uniunea Europeană și din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord pentru că a pledat pentru Kremlin chiar și după invazie.

Orban a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei, a refuzat livrarea de ajutor militar către Kiev și a tras de timp în ceea ce privește oferta Finlandei și a Suediei de a se alătura alianței de apărare. Administrației sale i s-a tăiat cea mai mare parte a finanțării UE din cauza preocupărilor legate de corupție și de statul de drept.

Comentariile lui Pressman, după întâlnirile de la Washington D.C. de la începutul acestei săptămâni cu oficiali de rang înalt de la Casa Albă și cu secretarul de stat Antony Blinken, escaladează o situație de impas între SUA și Ungaria.

Liderul maghiar și miniștrii săi, precum și gigantul media maghiar sponsorizat de stat pe care îl controlează, atacă în mod regulat SUA pentru amestec în afacerile interne ale Ungariei.

În timpul întâlnirilor sale de la Washington, Pressman a declarat că a discutat despre „retorica exclusiv antiamericană a înalților oficiali maghiari și despre retorica antiamericană omniprezentă în mass-media controlată de guvernul Ungariei”.

Ungaria trebuie să aleagă între Europa și Rusia

Este posibil ca Ungaria să fie nevoită să regândească relația sa confortabilă cu Rusia în viitor, din cauza realităților geopolitice în schimbare în urma invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat premierul Viktor Orban.

Deși este în interesul Ungariei să mențină legăturile cu Rusia, în special din cauza dependenței sale energetice, este posibil ca relațiile Europei cu Moscova să nu fie refăcute după încheierea războiului, ceea ce va obliga Ungaria să se adapteze și ea, a declarat Orban la un forum economic organizat joi la Budapesta.

„Înțeleg nevoia de a reconstrui relațiile ruso-europene după război, dar acest lucru este departe de a fi realist”, a spus Orban. „De aceea, politica externă și economică a Ungariei trebuie să se gândească bine la ce fel de relații putem stabili și menține cu Rusia în următorii 10-15 ani.”

Orban a fost ținta unor critici acerbe din partea aliaților săi din Uniunea Europeană și NATO pentru că a menținut legături strânse cu Rusia de când președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina, ceea ce a inclus exprimarea împotriva sancțiunilor UE asupra Moscovei și interzicerea livrării de arme către Ucraina.

Nu este clar dacă Orban, ai cărui consilieri se pare că fac pregătiri tehnice pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a semnalat o potențială schimbare de politică prin remarcile sale.

Declarațiile au fost un ecou al celor pe care le-a făcut după cea de-a patra victorie electorală consecutivă de anul trecut, care nu s-a tradus printr-o schimbare de politică, scrie Bloomberg.