Lumea la zi

Aljazeera: Criticile la adresa planurilor economice ale lui Lula se întețesc pe măsură ce piețele braziliene se prăbușesc

Lula da Silva Sursa foto The Guardian
Lula da Silva, președintele Braziliei, Sursa foto:The Guardian

Criticile la adresa politicilor economice ale președintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva au crescut miercuri, analiștii și un ziar important criticând miniștrii după ce piețele locale s-au prăbușit în primele două zile de mandat ale politicianului de stânga.

Ministrul de finanțe Fernando Haddad, un loialist al lui Lula care a candidat în mod eșuat la alegerile prezidențiale în 2018, în calitate de candidat al Partidului Muncitorilor de stânga, a fost una dintre principalele ținte, iar ziarul O Estado de S Paulo, din orașul său natal, l-a numit miercuri „ministru decorativ”.

Piața braziliană s-a prăbușit

Haddad, fost primar al orașului Sao Paulo, a preluat funcția promițând să restabilească conturile publice și având provocarea de a prezenta un cadru fiscal credibil după ce Congresul a adoptat un uriaș pachet de cheltuieli sociale al lui Lula.

Lula a declarat că eradicarea sărăciei și a foametei vor fi „semnele distinctive” ale guvernului său, ceea ce a condus la temeri legate de cheltuieli galopante și de o disciplină fiscală precară. Piețele au reacționat prost la primele zile de mandat ale lui Haddad, în special după ce Lula a ordonat o prelungire a scutirii de la plata taxei pe combustibil, care a fost respinsă public de Haddad, ceea ce a dus la o rupere a bugetului.

„Haddad a aflat în prima sa zi de mandat că va fi o figură decorativă, un fel de lucrător de serviciu pentru președintele Lula”, a declarat cotidianul conservator într-un editorial, potrivit Aljazeera.

Ziarul, care nu s-a sfiit să-l critice pe fostul președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, a adăugat că Haddad a fost „discreditat din prima zi” și ar trebui să învețe să spună „nu” lui Lula. Analiștii de la Citi au declarat marți că, în ciuda faptului că primele discursuri ale lui Lula și Haddad în funcție au fost în concordanță cu scenariul lor de bază, ambii au părut mai puțin pragmatici și responsabili din punct de vedere fiscal decât se credea inițial.

„În general, ei au dat impresia unui guvern care nu are tonul surd – cel puțin în ceea ce privește tipurile de tonuri pe care piețele financiare vor să le audă”, au declarat pentru clienți strategii de schimb valutar de la BMO Capital Markets, adăugând că comentariile lor ar putea duce la o situație în care „inflația se va reafirma, iar reducerile de rate vor fi scoase pe fereastră”.

Moneda braziliană BRBY a scăzut cu 3,8% în raport cu dolarul american în ultimele trei ședințe, atingând cel mai scăzut nivel din iulie 2021, în timp ce indicele bursier de referință Bovespa a scăzut cu aproximativ 5% până acum în acest an.

Inversarea reformelor

O mare parte din scăderea recentă a pieței de acțiuni a fost cauzată de gigantul petrolier de stat Petrobras, ale cărui acțiuni au scăzut cu aproximativ 9% până acum în acest an, din cauza temerilor legate de o poziție mai intervenționistă în cadrul companiei.

Senatorul Jean Paul Prates, care a fost numit de Lula la conducerea companiei, a pledat pentru creșterea investițiilor Petrobras în domeniul energiei regenerabile și al rafinării și a declarat că intenționează să modifice politica de prețuri a companiei, care este favorabilă investitorilor și care leagă combustibilul local de prețurile internaționale și de ratele de schimb valutar.

În plus, piețele au fost, de asemenea, zdruncinate de remarcile făcute marți de miniștrii securității sociale și muncii ai lui Lula. Ministrul securității sociale, Carlos Lupi, a uimit piața cu comentariile sale potrivit cărora sistemul de securitate socială al țării nu este deficitar, în ciuda faptului că cifrele Trezoreriei arată un deficit acumulat în perioada ianuarie-noiembrie de 267,9 miliarde de reali (49 miliarde de dolari).

Acest lucru a fost agravat atunci când a declarat că guvernul Lula va trebui să revizuiască reforma pensiilor favorabilă investitorilor aprobată de administrația Bolsonaro.

Ministrul Muncii, Luiz Marinho, un critic al unei reforme a muncii din 2017, aprobată în timpul fostului președinte Michel Temer, a declarat că noua administrație va acorda prioritate reglementării relațiilor de muncă stabilite prin intermediul aplicațiilor de telefonie mobilă și al platformelor digitale.

Comentariile acestora au arătat că „guvernul rămâne pe calea inversării reformelor liberale aprobate de ultimii doi președinți”, au declarat analiștii de la Guide Investimentos, scrie Aljazeera.