Lumea la zi

Analiză Reuters: Brazilianul Bolsonaro se confruntă cu riscuri juridice după ce și-a pierdut imunitatea

Jair Bolsonaro, fostul președinte al Braziliei, Sursa foto Reuters
Jair Bolsonaro, fostul președinte al Braziliei, Sursa foto: Reuters

Pierderea de către fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro a unor largi protecții împotriva urmăririi penale atunci când a demisionat duminică îl lasă mai expus la anchete penale și electorale care ar putea duce la arestarea sa sau l-ar putea împiedica să candideze.

Bolsonaro, un naționalist de extremă dreapta, a părăsit vineri Brazilia pentru Florida, după ce a pierdut în fața președintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva în cel mai tensionat scrutin din Brazilia din ultima generație.

De cine și de ce fuge Bolsonaro?

Rămâne neclar cât timp intenționează să rămână în Florida, unde locuiește idolul său politic, fostul președinte american Donald Trump. Călătoria lui Bolsonaro în SUA îl izolează de orice pericol juridic imediat în Brazilia, unde este cercetat în cel puțin patru anchete penale.

Dincolo de asta, viitorul său poate depinde de calea trasată de cruciatul judecător al Curții Supreme Alexandre de Moraes, precum și de calculele politice ale lui Lula, care a fost el însuși încarcerat de Curtea Supremă în 2018.

Conform Constituției Braziliei, un președinte în exercițiu poate fi arestat doar dacă este condamnat de Curtea Supremă. Odată ce părăsește funcția, însă, el poate fi judecat de instanțele inferioare care se mișcă mai repede, conform reuters.com.

Lula, amenințări la adresa fostului președinte

După ce și-a preluat funcția duminică, Lula i-a adresat o amenințare voalată lui Bolsonaro, ale cărui afirmații nefondate de fraudă la votul prezidențial de anul trecut au dat naștere unei mișcări violente de negare a alegerilor.

„Nu purtăm niciun spirit de răzbunare împotriva celor care au încercat să supună națiunea planurilor lor personale și ideologice, dar vom garanta statul de drept”, a spus el, fără a-l menționa pe Bolsonaro pe nume. „Cei care au greșit vor răspunde pentru erorile lor”.

Deși sistemul judiciar brazilian este independent, în practică, președinții pot influența anchetele penale.

Bolsonaro a declarat că a respectat întotdeauna Constituția. Frederick Wassef, avocatul familiei Bolsonaro, nu a răspuns la un mesaj pe LinkedIn.

Cercetat de politiștii lui Lula

Poliția federală, care l-a investigat pe Bolsonaro și pe aliații săi, este subordonată Ministerului Justiției al lui Lula. Forța relativ independentă este condusă acum de Andrei Rodrigues, un aliat al lui Lula care a condus securitatea stângii în timpul unei campanii marcate de violențe bolsonariste.

Din septembrie, Lula își va putea instala propriul procuror general, care are puterea de a-l acuza pe Bolsonaro dacă dosarele sale rămân la Curtea Supremă. Criticii îl acuză pe Augusto Aras, actualul procuror general, că îl protejează pe Bolsonaro, refuzând să îl acuze.

Cele patru anchete penale aflate deja în curs de desfășurare înainte de pierderea alegerilor de către Bolsonaro includ acuzații potrivit cărora acesta s-a sprijinit pe poliția federală pentru a-și proteja fiii, a răspândit falsuri electorale cunoscute și a adăpostit o fermă de troli care distribuie dezinformări din interiorul biroului său prezidențial.

Toate cele patru sunt conduse de Moraes, care a fost ironizat de susținătorii lui Bolsonaro ca fiind un despot neales care cenzurează libertatea de exprimare. O anchetă separată condusă de Moraes privind protestele violente ale contestatarilor alegerilor a dus deja la mai multe arestări.

Bolsonaro, implicat în investigații

Fostul președinte s-ar putea trezi implicat în investigațiile lui Moraes privind protestele postelectorale, care au inclus un complot dejucat cu bombă al unui bărbat care a declarat că a fost inspirat de Bolsonaro. Tatiana Stoco, profesor de drept la Insper din Sao Paulo, a declarat că acest rezultat ar fi riscant pentru Bolsonaro.

„Personal, văd un risc mai mare de arestare preventivă dacă apar dovezi că ar fi implicat direct în recentele acte antidemocratice. Acest lucru s-ar întâmpla probabil dacă se dovedește că încurajează, promovează sau finanțează astfel de acte”, a spus ea.

Bolsonaro abia a vorbit în public de la înfrângerea sa. Într-un mesaj cu ochii în lacrimi înainte de a părăsi Brazilia vineri, el a spus că a „lucrat în liniște pentru a găsi alternative”, fără a da mai multe detalii. Este posibil ca tăcerea lui Bolsonaro să nu-l protejeze de vină.

Fără a-l numi pe Bolsonaro, fostul vicepreședinte Hamilton Mourao a declarat sâmbătă că tăcerea fostului său șef a contribuit la „crearea unei atmosfere de haos și dezintegrare socială”.

Extrădare, ineligibilitate

Moraes ar putea semna un mandat de arestare pentru Bolsonaro în timp ce acesta se află în Statele Unite, ceea ce experții juridici au spus că este puțin probabil, dar nu imposibil.

Probabil că forțele de ordine braziliene au nevoie de mai mult timp pentru a strânge probe împotriva lui Bolsonaro, a declarat avocatul constituțional Camilo Onoda Caldas, adăugând că lucrurile s-ar putea accelera dacă Bolsonaro adoptă un ton agresiv în timp ce se află în Statele Unite.

„Una dintre motivațiile centrale pentru Bolsonaro de a rămâne la putere a fost să se protejeze pe el și pe copiii săi. Din moment ce nu mai este președinte și este mult mai vulnerabil, el trebuie să adopte o poziție mult mai defensivă”, a spus Caldas. 

Chiar dacă Moraes ar emite un mandat de arestare, experții au declarat că o eventuală extrădare înapoi în Brazilia ar putea dura ani de zile, fără nicio garanție că instanțele americane vor împărtăși opinia sistemului judiciar brazilian că presupusele infracțiuni ale lui Bolsonaro pot fi extrădate.

Acuzațiile lui Bolsonaro

„Infracțiunile politice sunt de obicei destul de greu de urmărit prin extrădare”, a declarat John Feeley, care a fost ambasadorul SUA în Panama în perioada 2016-2018, când națiunea din America Centrală a cerut extrădarea fostului său președinte Ricardo Martinelli.

În schimb, a spus Feeley, Moraes ar putea prefera să aștepte ca Bolsonaro să se întoarcă în Brazilia și să îl urmărească la sosire: „Nu poate sta în Florida la nesfârșit”.

Bolsonaro se confruntă, de asemenea, cu 12 cereri de investigație la Tribunalul Superior Electoral (TSE) pentru afirmații nefondate că sistemul electoral brazilian este susceptibil de fraudă, precum și pentru presupuse abuzuri de putere pentru acordarea de beneficii economice pentru a obține voturi. Dacă TSE susține aceste acuzații, Bolsonaro ar putea fi declarat neeligibil pentru o funcție aleasă.

Experții au declarat că Lula va fi probabil prudent, de teamă să nu-l transforme pe Bolsonaro într-un martir. Liniștirea fanilor săi și cooptarea aliaților săi ar putea fi cel mai bun mod de a neutraliza amenințarea.