Infofinanciar > Info > Intrăm în Anul Bugetarilor! O nouă lege le-ar permite administratorilor locali salarii de primar
Info

Intrăm în Anul Bugetarilor! O nouă lege le-ar permite administratorilor locali salarii de primar

Salarii Sursa foto Cancan
Sursa foto Cancan

O nouă lege care poate avea un impact asupra bugetului public a fost propusă, prin care salariile din administraţia locală ar putea să fie majorate până la 25%. În luna ianuarie va avea loc de asemenea şi o evaluare de către Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la creşterea veniturilor aleşilor locali.

Curtea Constituțională a permis promulgarea unei legi care permite angajaților din administrația publică locală care lucrează pe fonduri europene să primească o creștere a salariilor nu doar până la nivelul indemnizației viceprimarului sau a vicepreședintelui de Consiliu Județean, ci până la nivelul acestora plus 25% în luna octombrie. Prin urmare, legea a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis, care a promulgat recent proiectul de lege.

Ce propune legea

Inițiativa arată următoarea expunere de motivație: „Propunem amendarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât nivelul veniturilor salariale ale personalului din administrația publică locală implicat în proiecte finanțate din fonduri europene să fie la nivelul indemnizației de viceprimar/vicepreședinte de consiliu județean, majorată cu 25%”.

Paradoxul PSD

Proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constituțională de către Guvern, invocând anumite prevederi neclare. Paradoxal este că inițiatorii erau chiar politicienii partidului PSD, în frunte cu Marius Budăi, ministrul Muncii. Prin urmare, spiritul de ministru al lui Budăi s-a întors împotriva spiritului de parlamentar al lui Budăi. Proiectul de lege fusese inițial agreat de către Coaliție, dar apoi Puterea a decis să se răzgândească.

În prezent, la Curtea Constituțională se află în examinare un proiect de lege care prevede o creștere a salariilor aleșilor locali cu 10%, ca urmare a sesizării de către USR. Dacă nu sunt probleme de constituționalitate, ar urma ca salariile personalului din administrația publică să fie mărite cu aproximativ 35%. Aceasta ar fi o creștere considerabilă, de exemplu într-o unitate administrativ-teritorială cum ar fi Primăria Capitalei, salariul brut ar ajunge la aproximativ 5.500 de lei.

Situația creșterii salariilor aleșilor locali va fi discutată la sfârșitul lunii ianuarie. Această creștere ar afecta primarii, viceprimarii, președinții de CJ și vicepreședinții de CJ. De asemenea, indemnizațiile consilierilor locali și județeni ar fi, de asemenea, afectate deoarece ele sunt raportate la veniturile primarului sau șefului de CJ.

Noi posturi și funcții politice

Legea mai prevede crearea de noi posturi în organigrama personalului clerical din Biserică, care sunt stabilite prin Legea salarizării unitare. Sunt 1.700 de posturi disponibile, din care 225 sunt funcții din zona de sus a ierarhiei bisericești, cum ar fi vicari, secretari patriarhali, secretari de Cancelarie patriarhală și stareți.

Aceste noi posturi vor putea fi ocupate începând cu data de 1 ianuarie, cu excepția cazului în care apar excepții de la reglementările legislative. În majoritatea ramurilor bugetare, angajările la stat sunt suspendate între 1 iulie și 31 decembrie.

De asemenea, Cabinetul Ciucă a aprobat miercuri mărirea numărului de posturi la Autoritatea pentru Digitalizarea României, cât și noi funcții de conducere la Ministerul Culturii, potrivit Adevărul.