Infofinanciar > Info > Vești bune pentru IT-știi bugetari! Ce beneficii salariale aduce Anul Nou pentru aceștia
Info

Vești bune pentru IT-știi bugetari! Ce beneficii salariale aduce Anul Nou pentru aceștia

Programatori - sursa foto - forbes.ro
sursa foto - forbes.ro

Angajații din domeniul IT din sectorul public vor beneficia de o creștere a salariilor prin aplicarea acelorași facilități ca în sectorul privat, care presupune excluderea impozitului de 10% pe venit.  

 Angajații din sectorul IT din domeniul bugetar vor primi salarii mai mari după ce s-a decis aplicarea acelorași facilități ca în sectorul privat, prin intermediul unui ordin comun emis de mai multe ministere, printre care Ministerul Finanțelor, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației. Acest lucru înseamnă că angajații din sectorul IT din domeniul bugetar nu vor plăti impozitul pe venit de 10%.  

 De ce s-a adoptat măsura  

 Această măsură a fost luată prin ordinul conjunct al mai multor ministere și a fost motivată de discrepanța dintre veniturile IT-știlor bugetari, care lucrează în domeniul public, față de cei care muncesc în sectorul privat, unde au mai multe beneficii.  

 Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că această măsură ar trebui să îi facă pe angajații IT să fie mai bine plătiți și să îi ajute să rămână în administrație: “Este firesc să avem oameni bine plătiți dacă vrem calitate și sper ca prin acest demers să reușim să diminuăm din plecările IT-știlor buni din administrație și, totodată, să devenim un angajator competitiv”.  

 IT-știi de la privat primesc mai mulți bani  

 În același timp, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a subliniat că este nevoie de oameni calificați în sectorul public pentru a putea face față cerințelor transformării digitale. Acesta a punctat scopul noii prevederi într-o postare pe Facebook: IT-știi din sectorul privat au mult mai multe privilegii decât cei din domeniul public:  

 „De mulți ani, exista o situație incorectă: IT-iștii din sectorul public nu puteau beneficia de aceleași facilitați fiscale ca cei din sectorul privat, deși au competențe similare si, în general, salarii mult mai mici. Mi-am propus încă de la începutul mandatului să reglăm aceasta situație, care ține de echitate, dar înseamnă și o șansă în plus să atragem și să păstrăm resursa umană de calitate în sectorul public. Astăzi am reușit”, a declarat Burduja.  

 Ministrul a continuat: „Această inițiativă face așadar dreptate pentru IT-iștii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia să beneficieze de aceleași facilități precum cei care lucrează pentru firme private”.  

 Ce funcții vor beneficia de schimbările din 2023  

 Acestea sunt următoarele funcții pentru care se va aplica scutirea de impozit: administrator baze de date, analist, inginer de sistem în informatică, inginer de sistem software, manager de proiect informatic, programator proiectant de sisteme informatice, programator de sistem informatic, programator ajutor, analist ajutor și inginer de dezvoltare a produselor software.  

 Prevederile menționate mai sus vor intra în vigoare la începutul anului viitor și se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a ordinului. Majoritatea IT-știlor din Ministerul Finanțelor câștigă între 6.000 și 9.000 de lei net, cu câțiva cu venituri mai mici sau mai mari în funcție de poziția ocupată, conform Hotnews.