Infofinanciar > Info > Protest împotriva demolării bustului lui Mircea Vulcănescu din București. Mai mulți academicieni acuză inițiativa
Info

Protest împotriva demolării bustului lui Mircea Vulcănescu din București. Mai mulți academicieni acuză inițiativa

Protest împotriva demolării bustului lui Mircea Vulcănescu din București. Mai mulți academicieni acuză inițiativa
sursa foto ziarul lumina

Academicienii Răzvan Theodorescu şi Bogdan Simionescu au transmis un mesaj de protest împotriva demolării bustului lui Mircea Vulcănescu instalat în Piața ”Sfântul Ștefan” din București. Propunerea pentru demolarea monumentului va fi votată astăzi în ședința de consiliu a Sectorului 2.

Inițiativa de demolare a monumentului aparține consilierului local PNL, Sorin Feroiu, iar motivul invocat este că Mircea Vulcănescu, un filosof, sociolog și om politic din perioada interbelică, a fost condamnat la crime de război pentru implicarea sa în acțiunile antisemite ale guvernului lui Ion Antonescu.

Protestul academicienilor

„În mediile informate ale Capitalei circulă vestea despre pregătirea de către autorităţile locale a iminentei demolări a monumentului lui Mircea Vulcănescu. Dacă zvonul se adevereşte, asistăm la o nouă acţiune talibană împotriva culturii româneşti. Mircea Vulcănescu nu rămâne în istoria noastră ca un efemer subsecretar de stat într-un guvern antonescian, ci ca un eminent gânditor, sociolog şi economist interbelic, mort în temniţele comuniste. Protestăm împotriva acestei acţiuni inculte şi atragem atenţia opiniei publice că această măsură stalinistă de „damnatio memoriae” prejudiciază grav locul bunei noastre aşezări europene”, se arată în protestul transmis AGERPRES de acad. Răzvan Theodorescu şi acad. Bogdan Simionescu.

Bustul, instalat în 2009  în parcul de vizavi de Biserica Sfântul Ștefan din Sectorul 2 al Capitalei avea cerere de înlăturare încă din 2014, însă Consiliul Local de la acea vreme a respins cererea Institutului Elie Wiesel. Radu Mihaiu, primarului Sectorului 2, declara pentru G4Media, la finalul lui februarie 2022, că „va înainta spre aparatul primarului o cerere de analiză a pașilor pentru înlăturarea bustului”.

Act de vandalism împotriva culturii naționale

Bustul lui Mircea Vulcănescu, sursa Mărturisitorii

Bustul a fost realizat de sculptorița Valentina Boștină și donat postum de către soțul acesteia, Ion Papuc, către administrația locală a Capitalei. Acesta s-a sesizat totodată asupra inițiativei de demolare, pe care a numit-o un act de vandalism împotriva culturii românești.

„Există două exemplare ale bustului lui Mircea Vulcănescu, ambele fiind turnate după modelul în ghips întocmit de soția mea, sculptorița Valentina Boștină. Un exemplar se află în casa doamnei Măriuca Vulcănescu, iar al doilea e cel pe care românii îl pot contempla în piațeta „Sfântul Ștefan” din sectorul 2. Precizez că acest bust a fost donat de mine primăriei sectorului 2, pe vremea mandatului domnului Neculai Onțanu, mijlocitor al donației fiind regretata Ruxandra Garofeanu. La dezvelirea bustului am avut bucuria de a participa alături de Măriuca Vulcănescu, Ana Blandiana, Dan Hăulică, Eugen Simion și Mihai Șora”, a transmis Ion Papuc.

În cazul în care inițiativa va fi votată astăzi în consiliul local, bustul ar trebui să se întoarcă în posesia lui Ion Papuc, care l-a mandatat pe senatorul AUR, Sorin Lavric, pentru returnarea monumentului, potrivit R3media.ro.

În anul 2020, conducerea Bisericii Ortodoxe le recomanda preoților să nu-l elogieze pe Mircea Vulcănescu (1904 – 1952), filosof interbelic condamnat pentru crime de război, amintindu-le într-un document oficial că legea pedepsește promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime împotriva umanității și crime de război, cum este în cazul lui Vulcănescu.

În București, în afară de bustul lui Mircea Vulcănescu din Parcul Sf. Ștefan, o stradă din Sectorul 1 și un liceu din Sectorul 4 poartă numele filosofului interbelic condamnat pentru crime de război.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.