Infofinanciar > Info > Jumătate de miliard de lei pentru Primăria Capitalei! La ce vor fi folosiți banii de administrația lui Nicușor Dan
Info

Jumătate de miliard de lei pentru Primăria Capitalei! La ce vor fi folosiți banii de administrația lui Nicușor Dan

Termoenergetica, Sursă foto: Economica
Sursă foto: Economica

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat vineri că instituția pe care o are în subordine a reușit să achiziționeze un credit de 500 de milioane de lei, prin care „să stingă” datoriile companiei Termoenergetica. Până ca acești bani să ajungă la dispoziția primăriei, creditul trebuie să fie aprobat de Consiliul General, iar banii să fie folosiți până la sfârșitul anului.

„Am finalizat procedura de achiziţie a creditului de 500 de milioane de lei pentru plata diferenţelor de preţ la termie între 2019-2022. Achiziţia a fost câştigată de Unicredit. Le mulţumesc colegilor din primărie şi angajaţilor băncii care aseară la ora 22,00 încă lucrau la documentele necesare aprobării acestui credit. Mai sunt câteva proceduri de îndeplinit, respectiv avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, votul în Consiliul General şi tragerea efectivă şi utilizarea banilor”, a transmis Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.

Procedura trebuie încheiată până în 2023

Edilul a mai susținut că toți acești pași trebuie să fie parcurși într-un termen „extrem de scurt”, întrucât OUG-ul dat de Guvern obligă autoritatea locală să finalizeze procedura până la sfârșitul anului 2022.

„Am comprimat într-o lună ceea ce se face în mod normal în 3 luni, cu preţul multor şedinţe şi al multor ore peste program în primărie şi în băncile care au ofertat. Sunt optimist că vom reuşi să încheiem cu bine acest maraton procedural pentru a putea ca bucureştenii să treacă iarna cu bine”, a mai spus Nicuşor Dan, scrie Digi24.

Jumătate de miliard de lei pentru Termoenergetica

La sfârșitul lunii noiembrie, consilierii generali ai Capitalei au decis să aprobe proiectul, prin care Primăria Bucureștiului a putut să contracte o finanțare nerambursabilă internă/externă de până la 500 de milioane de lei.

De asemenea, la acea vreme, primarul Nicuşor Dan a anunțat că Executivul a aprobat mărirea plafonului de îndatorare al Primăriei cu 500 de milioane de lei. Prin această mișcare, Guvernul a oferit autorității locale posibilitatea de a achita datoria companiei Termoenergetica către ELCEN.

Edilul Capitalei a mai spus că instituția sa va împrumuta aceşti bani până la finalul anului 2022 și că, după ce va avea loc achitarea datoriilor, ELCEN şi Termoenergetica vor putea accesa fonduri europene pentru investiţii.

„Răspunsul (n.r. – Guvernului) a fost pozitiv până la urmă. Numai că a durat un an. Răspunsul administrativ a venit azi în şedinţa de Guvern, când Guvernul a aprobat mărirea plafonului de îndatorare cu 500 de milioane de lei. Acum avem termen scurt până la sfârşitul anului ca să şi împrumutăm banii aceştia, ca să şi stabilizăm financiar întreg sistemul. În momentul în care o să fim la zero cu sistemul, o să fie deschise foarte multe oportunităţi de investiţii pe fonduri europene, acel aşa numit Fond de modernizare, atât pentru producţie, care este la ELCEN, la Ministerul Energiei, cât şi pentru transport-distribuţie, care este la noi, la Primăria Municipiului Bucureşti”, a mărturisit Nicușor Dan într-o intervenție la TVR Info.