Infofinanciar > Lumea la zi > „Întâlnire periculoasă” între marina americană și armata chineză la Hong Kong. SUA a fost obligată să își distrugă propriile sonare
Lumea la zi

„Întâlnire periculoasă” între marina americană și armata chineză la Hong Kong. SUA a fost obligată să își distrugă propriile sonare

Submarin Sursă foto: G4Media
Sursă foto: G4Media

Într-o dezvăluire uluitoare, s-a aflat că SUA și China au fost implicate într-o confruntare militară cu miză mare la doar 150 de kilometri de Hong Kong la începutul anului 2021. Intensitatea situației a determinat SUA să facă un pas îndrăzneț și să își distrugă sonarele plutitoare pentru a preveni ca acestea să cadă în mâinile Beijingului, a relatat SCMP.  

Cu o zi înainte de revoltele mortale din 6 ianuarie 2021, susținătorii fostului președinte Donald Trump s-au adunat în fața clădirii Capitoliului din Washington.  

În aceeași zi, raportul a precizat că trei avioane militare americane s-au îmbarcat într-o vânătoare neobișnuită de submarine, desfășurând operațiuni remarcabil de aproape de țărmul Chinei.  

O echipă de cercetători militari chinezi a publicat primul raport deschis privind incidentul din 5 ianuarie, care include o dezvăluire semnificativă. Raportul a dezvăluit faptul că un avion anti-submarin american a zburat aproape de Hong Kong, ajungând până la 150 de kilometri.  

Raportul a mai spus că Armata Populară de Eliberare (APL) a acționat rapid, desfășurând o contraforță clasificată în timpul exercițiului naval american, dar natura și mărimea acestui răspuns rămân clasificate.   

China acuză SUA că monitorizează, blochează și rețin submarinele chinezești 

Condusă de Liu Dongqing de la unitatea 95510 a APL, echipa de cercetare a subliniat că activitățile SUA au amenințat semnificativ securitatea națională a Chinei. Studiul a evidențiat faptul că astfel de acțiuni ar putea împiedica grav misiunile critice ale submarinelor chineze în timp de război.  

Raportul a precizat că avioanele de spionaj americane au plasat strategic senzori în apele din apropierea Insulelor Dongsha, care sunt denumite și Insulele Pratas. Aceste insule sunt formate din atoli și recife aflate sub controlul Taiwanului.  

Amplasarea acestor senzori indică implicarea Statelor Unite în monitorizarea activităților din regiune, ceea ce sporește complexitatea situației din jurul acestor ape contestate. 

Spre deosebire de alte insule disputate din Marea Chinei de Sud, unde Statele Unite au desfășurat operațiuni de navigație pentru eliberarea teritoriilor și pentru a contesta ceea ce percep ca fiind pretențiile excesive ale Chinei, Insulele Dongsha sunt revendicate exclusiv de Taipei și Beijing.  

În acest caz, absența unor revendicări teritoriale mai largi din partea altor țări diferențiază insulele Dongsha de alte zone litigioase din regiune. 

Potrivit cercetătorilor chinezi, în ultimii ani, Statele Unite au depus eforturi semnificative pentru a viza în mod special forțele submarine ale Chinei. Aceștia susțin că această intensificare a atenției face parte dintr-un model mai larg de intensificare a activităților militare americane în regiunea Mării Chinei de Sud. 

Raportul a adăugat că SUA utilizează instrumente sofisticate, cum ar fi balize sonare și senzori, pentru a localiza submarinele chiar și atunci când operează la adâncimi semnificative sub suprafață.  

SUA monitorizează activitatea submarină a Chinei 

Oamenii de știință din cadrul APL afirmă că tehnicile folosite de Statele Unite reprezintă o „amenințare severă” pentru submarinele chineze, împiedicând în mod semnificativ capacitatea acestora de a opera sub acoperire în regiune.  

Potrivit echipei lui Liu, SUA utilizează o tactică deliberată de a pilota avioane de spionaj la altitudini joase, de aproximativ 60 de metri, ceea ce este relativ aproape de sol și prezintă riscuri de siguranță.  

Această tactică sporește capacitatea de detectare și urmărire a submarinelor, în special de către avioanele de patrulare antisubmarin, cum ar fi P-8A al marinei americane. 

Raportul a dezvăluit că armata americană a trimis mai multe avioane pentru a localiza submarinele chineze, care au operat în mod coordonat pentru a-și atinge obiectivele.  

Echipa condusă de Liu Dongqing de la unitatea de război electronic a APL a precizat că SUA intenționa să monitorizeze, să blocheze și să limiteze activitățile Chinei.  

Armata americană a menținut o prezență persistentă în zonă, efectuând mai multe zboruri pe o perioadă extinsă, ceea ce le-a permis să adune informații ample despre activitatea submarinelor chineze și să își îmbunătățească capacitățile de cunoaștere a situației și de supraveghere, potrivit EurAsian Times.

Ca răspuns la eforturile SUA, cercetătorii APL au propus măsuri de contracarare a acestora, așa cum se sugerează în cel mai recent studiu.   

Capacitățile de război electronic ale Chinei ar putea întrerupe sau bruia sistemele sonar plutitoare ale SUA, împiedicând detectarea submarinelor. China dezvoltă, de asemenea, momeli realiste pentru a înșela sistemele sonar americane prin imitarea sunetelor și mișcărilor submarinelor.  

Armata chineză colaborează, de asemenea, cu companii private pentru a îmbunătăți tehnologia stealth a submarinelor.