Lumea la zi

Corespondență între Hunter Biden și Partidul Comunist Chinez. Ce afaceri face SUA cu China

hunter biden sursa foto revista22
hunter biden sursa foto revista22

Hunter Biden a declarat că ar fi „bucuros” să le prezinte asociaților săi de afaceri un înalt oficial al Partidului Comunist Chinez pentru a discuta despre potențiale investiții, după ce acesta s-ar fi așezat la masa lui Hunter în timpul unei cine din 2013, la Beijing, în care l-a întâmpinat pe tatăl său Joe Biden, care era pe atunci vicepreședinte.

În cadrul unor e-mailuri analizate și verificate de Fox News Digital este evidențită măsura în care Hunter era dispus să își folosească conexiunile politice pentru a-și ajuta asociații de afaceri în urmărirea afacerilor în China.

De ce doresc americanii să ia legătura cu Partidul Comunist Chinez

James Bulger, nepotul șefului crimei din Boston, James „Whitey” Bulger, i-a cerut lui Hunter, într-un e-mail din 22 iulie 2014, să le prezinte partenerilor săi de afaceri lui Tung Chee-hwa, un miliardar și primul șef al executivului din Hong Kong, care ocupa funcția de vicepreședinte al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC) în 2014. CPPCC este „mecanismul-cheie pentru cooperarea multipartidistă și consultarea politică” sub conducerea PCC, potrivit site-ului CPPCC.

Bulger, căruia i se spune „Jimmy”, a fost președinte al Thornton Group LLC cu sediul în Boston – o firmă care și-a unit forțele cu Rosemont Seneca, în prezent defunctă, a lui Hunter Biden, pentru a lansa un joint-venture cu firma chineză de investiții Bohai Capital și a creat BHR Partners, care este controlată de Bank of China Limited.

În e-mailul din 2014, Bulger i-a cerut lui Hunter să îi prezinte pe directorul executiv al BHR, Jonathan Li, și pe Andy Lu, care era membru al comitetului BHR, „domnului Tung” pentru a discuta despre „obiectivele de investiții ale BHR” și „strângerea de fonduri”, susținând că Hunter a stat lângă Tung la un dineu din 2013 în care îl întâmpina pe vicepreședintele de atunci Joe Biden la Beijing. Fox News Digital a contactat de mai multe ori Casa Albă pentru a solicita harta locurilor pentru dineul de la Beijing, în special masa lui Hunter, dar nu a primit niciun răspuns.

Stenogramele e-mailurilor

„Am înțeles că în timpul călătoriei la Beijing pe care ați făcut-o împreună cu tatăl dumneavoastră, președintele Xi a găzduit o cină de bun venit”, a scris Bulger. „La  acel dineu, ați fost așezat chiar lângă domnul Tung, prin urma, cred că ar fi foarte util dacă ați putea trimite un scurt e-mail domnului Tung în care să expuneți că sunteți partener și membru al Consiliului de administrație al BHR și că i-ați fi recunoscător dacă s-ar putea întâlni cu partenerii dvs. locali pentru a discuta despre Fond.”

„Vă rog să mă anunțați dacă îi puteți prezenta pe acești doi domnului Tung prin e-mail, este foarte important pentru ințiativa noastră BHR [sic] în acest moment”, a subliniat Bulger.

Hunter a răspuns că a fost „fericit” să îndeplinească cererea, dar a spus că nu-și amintește numele domnilor care au stat lângă el la cină.

„Bucuros să fac acest lucru”, a scris el, „dar nu am nicio adresă de e-mail pentru domnul Tung și este foarte posibil să fi stat lângă mine, dar nu-mi amintesc numele celor doi domni din stânga și din dreapta mea. În orice caz, aș sugera ca echipa să redacteze un e-mail în mandarină și engleză pentru aprobarea mea cât mai curând posibil.”

„Permiteți-mi să iau legătura cu Lin și J va reveni cât mai curând posibil”, a răspuns Bulger mai târziu în acea zi.

Nu este clar dacă introducerea a avut loc. Întrebările adresate de Fox News Digital avocatului lui Hunter, lui Bulger, Li, Lu și Tung nu au fost returnate.

Se pare că „cina de bun venit” de la Beijing oferită de președintele Xi la care Bulger făcea referire în e-mailul său inițial a avut loc în seara zilei de 4 decembrie 2013, după ce vicepreședintele chinez de atunci, Li Yuanchao, s-a întâlnit cu Joe Biden mai devreme în cursul zilei pentru a discuta despre consolidarea relațiilor dintre SUA și China.

Un comunicat de presă al Ambasadei Chinei de la acea vreme a precizat că vicepreședintele Li a organizat o ceremonie de bun venit pentru Joe înainte de întâlnirea lor în Marea Sală a Poporului din Piața Tiananmen, unde a fost prezent și Tung, de la CCPPC.

Deși nu este neobișnuit ca membrii familiei să însoțească demnitarii la dineuri de stat și la alte evenimente oficiale, faptul că Hunter a spus că ar fi „fericit” să ajute la prezentarea unora dintre asociații săi de afaceri lui Tung la câteva luni după dineu pentru a ajuta BHR, la care avea o participație la acel moment, ar putea ridica întrebări de ordin etic.

În plus, față de dineul din 2013 de la Beijing, Tung a fost pe lista invitaților „așteptați” la cel puțin două dineuri de stat la Casa Albă în timpul administrației Obama-Biden. Biografia lui Tung de pe site-ul web al arhivelor administrației Obama pentru dineul din ianuarie 2011 spune că era „vicepreședinte al CPPCC, fost șef al executivului din Hong Kong”.

Într-un alt comunicat de presă pentru dineul de stat din septembrie 2015, biografia lui Tung îl menționează ca fiind „vicepreședinte al Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez”.

Potrivit unui raport din 2018 al Comisiei de revizuire a situației economice și de securitate dintre SUA și China, o agenție guvernamentală americană, CPPCC este o „parte centrală” a sistemului Frontului Unit al Chinei, care lucrează pentru a „coopta și neutraliza sursele de opoziție potențială la politicile și autoritatea Partidului Comunist Chinez (PCC) aflat la putere”.

Potrivit unui raport din 2021 al The Diplomat, CPPCC este „concepută pentru a ține legătura cu membrii necomuniști ai Partidului – și, în cele din urmă, pentru a-i vedea lucrând cu PCC pentru a-i promova interesele”. În timp ce ocupa funcția de vicepreședinte al CPPCC, Tung a fondat, de asemenea, Fundația de schimb China-SUA (CUSEF) în 2008.

Fundația, care a finanțat mai multe universități americane, grupuri de reflecție și organizații non-profit, a fost supusă în ultimii ani unui control sporit pentru activitatea sa cu sistemul „frontului unit” al PCC, aparatul tentacular al Partidului Comunist Chinez care se ocupă de operațiunile de influență în străinătate, a relatat Washington Free Beacon. Tung continuă să figureze ca președinte al fundației pe site-ul organizației.

În 2015, anul următor e-mailurilor despre Tung, e-mailurile obținute de Free Beacon și verificate de Fox News Digital arată că Hunter și partenerii săi de afaceri au ajutat o organizație care urmărea să „coopteze” lideri de stat ca parte a operațiunii tentaculare de influență externă a Beijingului să găsească o piață de desfacere în Statele Unite în timp ce tatăl său era vicepreședinte.

Cum își folosește Hunter Biden influența

Potrivit e-mailurilor, între aprilie și iulie 2015, partenerul de afaceri de lungă durată al lui Hunter, Eric Schwerin, care a gestionat finanțele familiei Biden și care a vizitat Casa Albă de cel puțin 27 de ori în timpul administrației Obama, a aranjat întâlniri între Fundația Liderilor Legislativi de Stat (SLLF) și oficiali de top ai Departamentului de Stat pentru a ajuta la promovarea unui parteneriat între SLLF și Asociația Populară Chineză pentru Prietenie cu Țările Străine.

În iulie 2022, Biroul Directorului Serviciului Național de Informații a avertizat că Asociația Populară Chineză pentru Prietenie cu Țările Străine căuta „să influențeze în mod direct și rău intenționat liderii de stat și locali pentru a promova agenda globală a RPC”.

În aprilie 2015, Bulger i-a trimis un e-mail lung lui Hunter Biden pentru a discuta despre recenta sa vizită la Beijing ca parte a echipei de avansare a SLLF în pregătirea unui program acolo la sfârșitul anului 2015, spunând că acesta „sperăm că va include peste 50 de lideri legislativi din peste 25 de state americane diferite, precum și omologii lor provinciali din China”.

Bulger a făcut referire la un „Henry” care conduce acest parteneriat, care pare să se refere la Henry Zhao, „vicepreședinte al Fundației State Legislative Leaders (SLLF) din SUA și președinte al filialei asiatice a SLLF”, conform biografiei de pe site-ul său. New York Post a relatat anterior că Zhao este un oficial al Partidului Comunist Chinez și CEO al Harvest Fund Management.

„Henry este vârful de lance al acestei inițiative cu SLLF în China, așa că mi-am petrecut ultima săptămână cu el. Henry este un mare susținător al SLLF și vede această inițiativă ca fiind de o importanță diplomatică majoră atât pentru SUA, cât și pentru China”, a scris Bulger. „Henry și Steve Lakis (președintele SLLF) m-au întrebat dacă aș putea să-l ajut pe Steve să organizeze o întâlnire cu dvs. când Steve se va afla în DC data viitoare. Steve a vrut să vă ceară sfatul cu privire la modul în care să procedeze cu privire la un aspect al înființării unui birou SLLF în China.”

„În mod specific, guvernul SUA și cel chinez, prin intermediul ministerelor de externe respective, au stabilit un cadru larg care a permis crearea Forumului guvernatorilor SUA-China… SLLF ar dori să instituie un tip de aranjament similar, dar să se concentreze mai degrabă pe schimbul dintre ramura legislativă la nivel de stat din fiecare țară, mai degrabă decât pe ramura executivă. Tocmai în legătură cu acest aspect, Steve Lakis (președintele SLLF) se întreba dacă ar putea să se întâlnească la biroul dvs. din Washington DC și să discute căile de urmat.”

„[Jimmy], Orice ai nevoie în această privință, anunță-mă și voi face să meargă. Sună-mă marți – la mijlocul dimineții este cel mai bine”, a răspuns Hunter.

Fox News Digital a relatat anterior despre legăturile de afaceri profunde ale lui Hunter Biden cu China, inclusiv un raport de la începutul acestei luni despre faptul că Hunter Biden a jucat un rol esențial în a ajuta un client al Rosemont Seneca Partners și donator democrat să obțină un eveniment la Ambasada Chinei din Washington, D.C., după ce a intrat în contact cu unul dintre cei mai importanți oficiali de la ambasadă în timpul unui prânz din ianuarie 2011 găzduit de vicepreședintele de atunci Biden.

Un alt raport arată că Hunter Biden i-a contactat pe Bulger și pe Michael Lin, un om de afaceri american de origine taiwaneză care a lucrat cu SLLF și cu Asociația Populară Chineză pentru Prietenie cu Țările Străine, în mai 2014, pentru a-l ajuta pe unchiul său, John „Jack” Owens, să obțină o licență de afaceri în China pentru compania sa de telemedicină, Mediguide.

„Presiunile de timp sunt foarte strânse, plus faptul că nu avem încă una a cauzat o ușoară problemă de credibilitate în mintea companiei. Toate acestea se traduc prin nevoia unei licențe de afaceri, și una asigurată foarte repede”, a scris Owens într-un e-mail din 2014 către Hunter. „În timp ce aceasta ar putea părea o sarcină banală, am ajuns să înțeleg că chestiuni precum o Licență de afaceri pot sfârși prin a ne lua o cantitate exagerată de timp…..timp pe care pur și simplu nu îl avem.”

„Vezi e-mailul de mai jos. Este de la unchiul meu Jack. Putem să-l ajutăm să grăbim acest lucru? Timpul este esențial aici”, le-a scris Hunter lui Lin și Bulger.

Fox News Digital a publicat, de asemenea, mai multe reportaje despre partenerul de afaceri legat de CCP al lui Fran Person, un fost consilier de top al vicepreședintelui Biden de la acea vreme și cineva despre care Jill Biden, pe atunci a doua doamnă, a spus că era „ca un fiu pentru Joe și pentru mine”. Person și Bo Zhang au schimbat mai multe e-mailuri cu Hunter Biden și Schwerin. Într-un e-mail din mai 2016, Hunter Biden s-a referit la Zhang, executivul chinez care a fondat Harves Group și care are legături cu oficiali de la unele dintre cele mai înalte niveluri ale PCC, ca fiind „bunul său prieten și coleg de afaceri„.

Una dintre legăturile lui Zhang cu PCC a fost dezvăluită într-un dosar FARA (Foreign Agents Registration Act) depus în decembrie 2013 la Departamentul de Justiție, în care Zhang figura ca „director străin”.

„Deși principalul străin este o persoană privată, din cauza relației sale cu un oficial guvernamental chinez, Liu Guoqiang, vicepreședinte al Comitetului Liaoning al Conferinței conservatoare politice a poporului chinez [sic] (CPPCC) Republica Populară Chineză, mandantul străin propune să solicite asistență din partea solicitantului [Patton Boggs LLP] pentru a oferi asistență în cadrul Congresului în numele vicepreședintelui în ceea ce privește organizarea de întâlniri cu oficiali ai Congresului, atunci când vicepreședintele și delegația sa vor vizita Statele Unite, ceea ce se preconizează că va avea loc în 2014”, se arată în dosar.

Într-un alt e-mail din 2016, Hunter a lăudat afacerile familiei Zhang și a spus: „Reputația lor este impecabilă și au relații puternice cu guvernul la nivel local, provincial și național – în special în Shenzhen”. De asemenea, Person i-a spus lui Hunter, într-un e-mail din 2015, că Zhang „este pregătit să preia dinastia familiei sale” în China.