Infofinanciar > Lumea la zi > Informație de ultimă oră în cazul lui Igor Dodon! Ce decizie au luat judecătorii
Lumea la zi

Informație de ultimă oră în cazul lui Igor Dodon! Ce decizie au luat judecătorii

igor dodon
Credit foto: tv8.md

Curtea de Apel Chişinău a menţinut marţi hotărârea Judecătoriei Chişinău. Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, rămâne în arest la domiciliu. 

„Mă declar nevinovat, nu recunosc învinuirile procurorilor și calific acest dosar ca fiind fabricat la comandă politică. Repet, acest dosar reprezintă o răfuială politică din partea actualului regim de guvernare și în special din partea principalului meu oponent politic din ultimele 2 scrutine prezidențiale Maia Sandu, care a capturat toate instituțiile în stat, inclusiv justiția. În presă există mai multe secvențe unde Maia Sandu cerea, încă prin 2017 și mai târziu, ca Igor Dodon să fie judecat și închis. Deci dosarul împotriva mea este planul ei de ani de zile, din răzbunare, dar și din interese geopolitice”, a declarat pentru presă Dodon.

Dodon se consideră nevinovat şi este gata să colaboreze cu organele de anchetă

Preşedintele de onoare al PSRM a criticat procurorii care se ocupă de caz, declarând că aceştia nu au experiența necesară pentru a lua decizii: „Legea presupune că procurorul anticorupţie trebuie să aibă experienţă de 4 ani, iar dumnealui are în jur de 3 ani”, a spus el. Procurorii responsabili de instrumentarea cauzei au anunţat că se vor conforma deciziei instanței.

Fostul Președinte care făcea parte din Partidul Socialiștilor este suspectat de corupţie pasivă. Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a contestat cu recurs mandatul de arest la domiciliu aplicat în privinţa ex-preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Procurorii au cerut arest preventiv pentru 30 de zile.

 De asemenea, fostul om politic e bănuit că a acceptat finanțarea partidului său de către o organizație criminală, pentru care riscă cel puțin trei ani de închisoare, e bănuit de corupere pasivă, trădare de patrie, care se pedepsește cu cel puțin 12 ani de detenție și de îmbogățire ilicită, pentru care ar putea face alți până la 7 ani de pușcărie.

Pe 26 mai, Igor Dodon a fost pus în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce fusese reținut pe 24 mai împreună cu cumnatul său Petru Merineanu, în urma a cel puțin zece percheziții. Merineanu a primit 30 de zile de arest preventiv în penitenciarul nr.13 din Moldova.