Infofinanciar > Lumea la zi > Igor Dodon, în arest la domiciliu pentru 30 de zile! Fostul președinte moldovean voia să fugă din țară
Lumea la zi

Igor Dodon, în arest la domiciliu pentru 30 de zile! Fostul președinte moldovean voia să fugă din țară

Igor Dodon - sursa foto - zdg.md
sursa: zdg.md

Fostul șef de stat din Republica Moldova, intenționa să plece astăzi, la ora 9:00, într-o deplasare într-un alt stat. Anunțul a fost făcut de unul dintre procurorii care se ocupă de caz, comunicând că în portofelul său a fost găsită o sumă mare de bani în valută. Igor Dodon a confirmat ulterior informația pentru procurori.

Pe cale de consecință, Igor Dodon a fost plasat, azi, în arest la domiciliu pentru 30 de zile, însă procurorii au anunțat că vor contesta decizia magistraților. Și cumnatul lui Dodon, Petru Merineanu, a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit jurnal.md. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Dodon a reiterat că dosarul său este politic, făcut la comanda actualului președinte al Republicii, Maia Sandu.

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reţinut marţi pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele acestuia (2016-2020). În dosarul penal deschis pe numele său, fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupere pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită. Procurorul-şef interimar al Procuraturii anticorupţie, Elena Cazacov, a informat în cadrul unui briefing că marţi dimineaţă oamenii legii au făcut percheziţii în 10 imobile şi trei automobile, unde au depistat sume importante de bani în lei (moldoveneşti) şi valută străină, contracte şi recipise, dar şi mai multe bunuri de lux care au fost confiscate pentru verificări, conform MonitorulCj.

Igor Dodon a primit mandat de arest preventiv

„La perchezițiile făcute la domiciliu și în automobile au găsite probe care confirmă că el urma să plece peste hotarele Republicii Moldova, astăzi, la ora 9:00. A fost găsită valută străină în sume mari care indicau caracterul intenționat de a părăsi teritoriul Republicii Moldova. Ținând cont de complexitatea cazului și că dumnealui este vizat și în altă anchetă penală efectuată de Procuratura Generală, având în vedere riscurile care se deja se produseseră cu un complice de-al său, s-a recurs la reținere și deja astăzi la înaintarea mandatului de arestare preventivă”, a susținut public procurorul de caz.

Procurorul care se ocupă de cazul lui Igor, a mai declarat că acesta nu a fost dus în Izolatorul Centrului Anticorupție, ci în izolatorul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău. Acesta a precizat ca explicație a acțiunii că în acel centru a fost dus cumnatul său, Merineanu, iar măsura a fost luată pentru ca cei doi să nu poate comunica între ei.

Solicitarea procurorilor privind emiterea mandatului de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Igor Dodon este argumentată de patru riscuri anunțate de acuzatori: riscul eschivării, riscul ingerinței urmăririi penale în vederea distrugerii probelor, riscul săvârșirii unor infracțiuni și riscul privind dezordinele publice.