Infofinanciar > Info > Infofinanciar întreabă: Va ataca Vladimir Putin țări NATO?
Info

Infofinanciar întreabă: Va ataca Vladimir Putin țări NATO?

vladimir putin foreignpolicy.com
Credit imagine: foreignpolicy.com

„Infofinanciar întreabă” este un proiect realizat de Sorina Benga și Irina Balcu, sub formă de chestionare zilnice. Echipa urmărește atitudinile și cunoștințele românilor referitor la evenimente care au avut loc în lunile martie și aprilie. În data de 29 martie 2004, România a intrat în NATO.

Apartenența sa la această alianță îi asigură protecție și sprijin în cazul în care este atacată de o altă putere. Totuși, Vladimir Putin este un lider cu o opoziție vehementă față de NATO. El a atacat direct Ucraina după ce țara est-europeană a făcut demersuri să intre în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. În plus, Kremlinul amenință Suedia și Finlanda, două țări care sunt interesate de această alianță. Deși oamenii speră că Rusia nu va ataca state membre NATO, întrucât asta ar putea degenera în Al treilea război mondial, Moscova nu a ezitat să amenințe și țări semnatare. De exemplu, România a fost de multe ori „personajul negativ” al propagandei ruse, din februarie 2022 până în prezent, acuzată fiind de tendințe de „nazificare”.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Infofinanciar (@infofinanciar.ro)

Mai mult, Vladimir Putin a numit în mod explicit România și Polonia, precum și alte state europene, „țări neprietenoase”. Iar Statele Unite ale Americii, care conduc NATO, se află cel mai mult în bătaia puștii de la Moscova. Astfel, nu puteam să nu ne întrebăm: cred românii că Rusia va ataca o țară membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord?

Ce cred românii despre animozități

Deși sunt îngrijorați de situația de la graniță, românii sunt de părere că Federația Rusă nu va îndrăzni să atace o țară membră NATO. Amintim că încrederea românilor în NATO este semnificativ mai mare decât cea pe care o au în Uniunea Europeană, de exemplu. Mai mult, 41 de procente dintr-un eșantion de 1100 persoane au multă sau foarte multă încredere în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Asta în timp ce numai 7% dintre cetățeni se încred în partidele din România, conform aceluiași sondaj CURS!

Tensiuni geopolitice

Între timp, Kremlinul afirmă că statele europene vor să intre în război împotriva Rusiei. În afara României și Poloniei, Moscova acuză Germania de atitudini beligerante. De asemenea, tancurile germane Leopard sunt asemuite de către oficialii de la Kremlin cu tancuri ale naziștilor. Trebuie amintit că atunci când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022, el și-a justificat acțiunea prin „eliberarea” și „denazificarea” țării cu care Rusia se învecinează.

Țări care încă nu aparțin de structuri precum NATO sau Uniunea Europeană, precum Republica Moldova sau Georgia, încearcă să accelereze procesul de aderare. Suedia și Finlanda, deși amenințate direct de Moscova, își continuă și ele aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.