Infofinanciar > Lumea la zi > India, operațiuni de tip american în Sudanul sfâșiat de război! Ce este C-130J Super Hercules folosit de New Delhi
Lumea la zi

India, operațiuni de tip american în Sudanul sfâșiat de război! Ce este C-130J Super Hercules folosit de New Delhi

C-130J Super Hercules aeronavă India (sursă foto: lockheedmartin.com)
sursă foto: lockheedmartin.com

C-130J, construit de Lockheed Martin, este numit „Super Hercules”, nu fără motiv. Într-o operațiune de salvare în stil Kabul, în timpul preluării de către talibani a puterii în Afganistan, C-130J, operat în prezent și de Forțele Aeriene Indiene (IAF), a efectuat o operațiune nocturnă pe 27 și 28 aprilie pentru a evacua 121 de persoane de pe o mică pistă de aterizare fără pilot din Sudan.

Fără niciun ajutor de la sol și pe fondul amenințării cu atacuri asupra aeronavei, Super Hercules, pilotat de ofițeri IAF, a aterizat pe pista de aterizare Wadi Sayyidna, la aproximativ 40 km nord de Khartoum, în Sudan, pentru a prelua pasagerii blocați. Acești pasageri nu aveau niciun mijloc de a ajunge în Port Sudan pentru a se urca pe o navă de război indiană care efectua deja evacuări din această națiune devastată de război din partea de nord-est a continentului african.

La ce e bun Super Hercules?

„Printre pasageri se numărau și cazuri medicale, inclusiv o doamnă însărcinată, pe lângă cei care nu aveau mijloace de a ajunge în Port Sudan”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene indiene, comandantul de escadrilă Ashish Moghe, într-o declarație din 28 aprilie. Atașatul de apărare al Indiei la Khartoum a condus echipa de salvare la pista de aterizare Wadi Sayyidna. El a fost în contact permanent cu autoritățile IAF până când au ajuns la pista de aterizare pentru a aduce oamenii, aproape în totalitate cetățeni indieni, în siguranță.

„Pista de aterizare în cauză avea o suprafață degradată, fără ajutoare de navigație de apropiere sau combustibil și, cel mai important, fără lumini de aterizare care sunt necesare pentru a ghida o aeronavă care aterizează pe timp de noapte”, a declarat Moghe.

Apropiindu-se de pista de aterizare, echipajul aerian și-a folosit senzorii electro-optici/infraroșii pentru a se asigura că pista era liberă de orice obstacole și că nu existau forțe inamice în apropiere. După ce s-a asigurat de acest lucru, echipajul aerian a efectuat o abordare tactică cu ajutorul ochelarilor de vedere pe timp de noapte.

O operațiune specială

„Această operațiune de aproximativ două ore și jumătate între Wadi Sayyidna și Jeddah va rămâne în analele istoriei IAF pentru îndrăzneala sa și execuția impecabilă – asemănătoare celei efectuate la Kabul”, a declarat Moghe. India operează în prezent două C-130J în cadrul „Operațiunii Kaveri”, lansată recent pentru a evacua cetățenii indieni blocați în Sudanul devastat de război, unde de câteva săptămâni au loc schimburi de focuri între grupuri rivale care încearcă să obțină ascensiunea la putere.

Avioanele C-130J ale IAF zboară de la Jeddah, în Arabia Saudită, către aeroporturile și pistele de aterizare din Sudan pentru a evacua națiunile indiene afectate. „Această operațiune din Sudan este în mare parte a aeronavei C130J și a echipajului său”, a declarat Moghe pentru EurAsian Times.

Nu este pentru prima dată când IAF a efectuat o astfel de operațiune „îndrăzneață” pe timp de noapte. La 2 august 2021, în cadrul „Operațiunii Devi Shakti”, un Super Hercules al IAF a fost însărcinat cu o operațiune specială în Afganistan. Personalul ambasadei fusese deja evacuat la 16 august 2021 și, prin urmare, nu exista nicio sursă pentru a obține informații fiabile de la sol cu privire la situația din Kabul sau din zonele din jurul aeroportului din Kabul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.