Infofinanciar > Lumea la zi > Noi experimente cu aeronave Starship. Explozia rachetei SpaceX ilustrează formula de succes a lui Elon Musk
Lumea la zi

Noi experimente cu aeronave Starship. Explozia rachetei SpaceX ilustrează formula de succes a lui Elon Musk

Explozia-noii-rachete-Starship_-Sursa-foto-CNN.
Sursa foto: CNN.

Explozia spectaculoasă a noii rachete Starship a companiei SpaceX, la câteva minute după ce aceasta s-a ridicat de pe rampa de lansare în cadrul primului test de zbor, este cea mai recentă ilustrare vie a formulei de afaceri „eșecuri de succes” care servește bine companiei lui Elon Musk, au declarat joi experții. 

În loc să vadă dezintegrarea incendiară a colosalului sistem Starship de ultimă generație al lui Musk ca pe un eșec, experții au spus că pierderea dramatică a rachetei va contribui la accelerarea dezvoltării vehiculului. 

Imaginile cu nava spațială scăpată de sub control la aproximativ 30 de kilometri înălțime, în timp ce era montată pe racheta de propulsie Super Heavy, înainte ca vehiculul combinat să explodeze în bucăți, au dominat acoperirea mediatică a lansării extrem de așteptate. 

Formula „eșecului de succes” este utilă pentru companie 

SpaceX a recunoscut că mai multe dintre cele 33 de motoare Raport puternice ale rachetei Super Heavy au funcționat defectuos în timpul ascensiunii și că racheta de rapel și Starship nu s-au separat așa cum au fost proiectate înainte ca zborul nefericit să fie încheiat. 

Dar directorii SpaceX, inclusiv Musk – fondatorul, directorul general și inginerul-șef al companiei de rachete cu sediul în California – au apreciat zborul de testare pentru că a atins obiectivul major de a face vehiculul să decoleze de la sol, furnizând în același timp o mulțime de date care vor contribui la dezvoltarea Starship. 

Cel puțin doi experți în inginerie aerospațială și științe planetare care au vorbit cu Reuters au fost de acord că zborul de testare a adus beneficii. 

„Acesta este un eșec clasic de succes al SpaceX”, a declarat Garrett Reisman, profesor de inginerie astronautică la University of Southern California, fost astronaut NASA și, de asemenea, consilier principal al SpaceX. 

Reisman a calificat zborul de testare Starship drept un semn distinctiv al unei strategii SpaceX care diferențiază compania lui Musk de companiile aerospațiale tradiționale și chiar de NASA prin „această acceptare a eșecului atunci când consecințele eșecului sunt scăzute”. 

Niciun astronaut nu a fost la bord pentru zborul fără echipaj, iar racheta a zburat aproape în întregime deasupra apei, de la instalația Gulf Coast Starbase din sudul Texasului, pentru a evita eventuale vătămări corporale sau pagube materiale la sol din cauza căderii de resturi. 

„Chiar dacă acea rachetă costă o mulțime de bani, ceea ce costă cu adevărat o mulțime de bani sunt salariile oamenilor”, a declarat Reisman pentru Reuters într-un interviu acordat la câteva ore după lansarea de joi. 

Reisman a spus că SpaceX economisește mai mulți bani pe termen lung și are nevoie de mai puțin timp pentru a identifica și corecta defectele de inginerie, asumându-și mai multe riscuri în procesul de dezvoltare, în loc să țină „o echipă mare care lucrează ani și ani și ani și ani încercând să o facă perfectă înainte de a o încerca”. 

„Aș spune că termenul pentru transportarea oamenilor (la bordul Starship) este accelerat în acest moment, comparativ cu ceea ce a fost acum câteva ore”, a spus Reisman. 

SpaceX are doar de câștigat 

Cercetătorul planetar Tanya Harrison, cercetător la Institutul pentru Spațiu Exterior al Universității British Columbia, a declarat că eliberarea turnului de lansare și ascensiunea printr-un punct critic cunoscut sub numele de presiune aerodinamică maximă au fost fapte majore la primul zbor al unui sistem de lansare atât de mare și complex. 

„Face parte din procesul de testare”, a declarat ea într-un interviu. „Există o mulțime de accidente care se întâmplă atunci când încerci să proiectezi o nouă rachetă. Faptul că a fost lansată a făcut o mulțime de oameni foarte fericiți”. 

Ea a spus că riscurile unui singur test de zbor au fost mici în comparație cu câștigurile ambițioase puse în joc. 

„Aceasta este cea mai mare rachetă pe care omenirea a încercat să o construiască”, a spus ea, adăugând că este proiectată pentru a transporta „ordine de mărime” mai multe încărcături și oameni către și dinspre spațiul îndepărtat decât orice altă navă spațială existentă. 

În timp ce NASA lucrează la o misiune de recuperare a mostrelor de sol marțian și a mineralelor măsurate în kilograme, colectate de roverul Mars Perseverance, Starship va transporta multe tone de rocă, precum și zeci de astronauți și întregi instalații de laborator către și de pe Lună și Marte, a spus Harrison. 

Elon Musk a prezentat Starship ca fiind crucială pentru obiectivele de explorare interplanetară ale SpaceX, precum și pentru activitatea sa de lansare pe termen mai scurt, fiind de așteptat ca sateliții comerciali, telescoapele științifice și, în cele din urmă, astro-turiștii plătitori să folosească sistemul de rachete complet reutilizabile pentru cursele spre spațiu. 

Citând ritmul rapid de dezvoltare al SpaceX de la înființarea sa în 2002, care a dus la zeci de misiuni comerciale pe an cu racheta sa de bază pentru orbita joasă a Pământului, Falcon 9, Harrison a declarat: „Nu m-ar surprinde dacă am avea oameni pe Marte cu Starship în următorul deceniu”. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.