Infofinanciar > Lumea la zi > India le zice pas americanilor. Importul de petrol din Federația Rusă a crescut de zece ori în 2022
Lumea la zi

India le zice pas americanilor. Importul de petrol din Federația Rusă a crescut de zece ori în 2022

Chiar dacă este una dintre cele mai puternice economii mondiale, Franța nu dispune de rezerve de petrol. Sursa foto dreamstime
FOTO: DREAMSTIME.COM

Importurile de petrol rusesc din India au crescut de zece ori anul trecut, potrivit Bank of Baroda, un creditor indian controlat de stat. Cifrele indică faptul că a treia economie ca mărime din Asia a economisit undeva la 5 miliarde de dolari, echivalenmtul a 4 miliarde de lire sterline, deoarece a accelerat achizițiile de țiței de la Moscova.

Aceasta vine în contextul în care țările occidentale și-au redus importurile de energie din Rusia după invazia acesteia în Ucraina. Rusia a vândut energie la preț redus unor state precum China și India, cea din urmă fiind al treilea mare importator de petrol din lume.

India a economisit 5 miliarde de dolari

În urmă cu doi ani, în 2021, energia rusească reprezentat doar 2% din importurile anuale de țiței ale Indiei. La ora actuală, această cifră se ridică la aproape 20%, a declarat Bank of Baroda. Achizițiile Indiei de petrol din Rusia aferente ultimului exercițiu financiar, au făcut ca India să economisească aproximativ 89 de dolari pe tona de țiței, arată cifrele.

În pofida presiunilor venite din partea Washingtonului și a Europei, India a refuzat să adere la sancțiunile occidentale privind importurile rusești. De asemenea, New Delhi nu a condamnat în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina.

India și-a apărat achizițiile de petrol, spunând că, fiind o țară dependentă de importurile de energie și cu milioane de oameni care trăiesc în sărăcie, nu este în măsură să plătească prețuri mai mari.

Europa a importat de șase ori mai multă energie din Rusia decât India

De când a început războiul din Ucraina, Europa a importat de șase ori mai multă energie din Rusia decât India, a declarat ministrul afacerilor externe al țării, S. Jaishankar, într-un interviu televizat anul trecut.

Europa a reușit să își reducă importurile, făcând-o în același timp într-un mod confortabil”, a precizat Jaishankar. Ministrul a adăugat faptul că „Dacă este o chestiune de principiu, de ce nu a redus Europa din prima zi?”.

În condițiile în care nu se întrevede un final al conflictului, unii analiști se așteaptă ca Rusia să continue să ofere petrol ieftin celor mai mari importatori de energie din Asia. „Ne așteptăm ca aportul de țiței rusesc să rămână limitat la aceste două țări, India și China, susținând reducerile abrupte”, a declarat pentru BBC Vandana Hari, de la firma de analiză energetică Vanda Insights.

Rafinăriile de petrol din India vor continua să își maximizeze marjele de profit atât timp cât pot, dar pur și simplu „vor reveni la dieta obișnuită de țiței” dacă sancțiunile vor fi ridicate, a adăugat Hari, citată de bbc.com.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.